ورود / ثبت نام

پاسارگاد کجاست؟ راهنمای بازدید + آدرس و ساعت بازدید

اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید

بدون شک تا به حال نام پاسارگاد به گوشتان خورده است؛ پایتخت امپراطوری هخامنشیان که شکوه و عظمتش چشم‌ هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کند. در این منطقه اماکن دیدنی و یادگارهای تاریخی وجود دارد که همگی داری پیشینه‌ای طولانی بوده و مهمترین آنها مقبره کوروش کبیر است. در این مطلب از ایرانگرد قصد داریم سفری به این مجموعه ارزشمند داشته باشیم و ببینیم چه چیزهایی در دل این شکوه تاریخی و باستانی نهفته است. بنابراین اگر به آثار تاریخی علاقه‌مند هستید یا قصد دارید به زودی به استان فارس سفر کنید، تا انتهای این راهنمای گردشگری با ما همراه باشید.

 

فهرست مطالب:

پاسارگاد کجاست؟

قبل از هرچیز بیایید ببینیم پاسارگاد کجاست. این اثر دیدنی و مجموعه‌های اطراف آن همگی در استان فارس، شهرستان پاسارگاد واقع شده‌اند. 

برای رسیدن به این منطقه باید به سمت جاده اصفهان-شیراز حرکت کنید. در کیلومتر 20 جاده اصفهان می‌توانید شاهد یکی از ارزشمند‌ترین آثار باستانی ایران باشید؛ منطقه‌ای که تا شیراز حدود ۱۲۰کیلومتر فاصله دارد و در بخش شمالی جاده واقع شده است. 

به بیان دقیق‌تر، این مجموعه از جاهای دیدنی مرودشت محسوب می‌شود و برای رسیدن به آن باید از جاده شیراز-اصفهان به سمت سعادت شهر حرکت کنید. بعد از اینکه سعادت شهر را پشت سر گذاشتید، در فاصله ۲۰ کیلومتری باید اولین دوربرگردان را دور بزنید و از اولین خروجی به سمت شهر مقصد بروید. در نهایت به روستای مادر می‌رسید، جایی که پاسارگاد در انتهای آن قرار دارد. پیشنهاد می‌کنیم حتما در مسیرتان به تابلوها دقت کنید تا راحت‌تر بتوانید به این مکان دیدنی برسید. 

قابل ذکر است که برای رسیدن به این مکان می‌توانید از وسایل حمل و نقل عمومی نیز استفاده کنید. اگر قصد سفر هوایی دارید باید به شیراز بروید. در شهر شیراز وسیله‌های حمل و نقل عمومی بسیاری به مقصد شهر پاسارگاد وجود دارند. همچنین اگر می‌خواهید از قطار استفاده کنید، باید با قطار به سمت شیراز رفته و در ایستگاه سعادت شهر پیاده شوید و بعد از آن با تاکسی خودتان را به مقصد مورد نظر برسانید. 

آدرس: استان فارس، سعادت شهر، کیلومتر ۲۰ جاده اصفهان و شهرستان پاسارگاد.

رهسپار پاسارگاد شویم

همان طور که اشاره شد، این مجموعه تاریخی که از دوران هخامنشی به جای مانده است و چیزی حدود 2500 سال قدمت دارد، در استان فارس جای گرفته است. این منطقه به ‌عنوان اولین پایتخت مردم هخامنشی، چیزی حدود 160 هکتار وسعت داشت و دشتی وسیع و بزرگ آن را محاصره کرده بود. 

در این مجموعه آثار تاریخی بسیار زیادی وجود دارد که از میان آنها می‌توان به کاخ‌های سلطنتی، باغ شاهی، آبراهه‌ها و برج سنگی اشاره کرد و البته آرامگاه کوروش مانند نگین انگشتری ارزشمند در این مجموعه می‌درخشد و شهرت بسیاری هم دارد. خوشبختانه در سال ۱۳۸۳این مقبره به‌ عنوان پنجمین اثر ایرانی در یونسکو به ثبت رسید. در ادامه بیشتر با شگفتی‌ها و تاریخچه این منطقه آشنا می‌شویم.

شگفتی‌های پاسارگاد

از شگفتی‌های نهفته در دل این مجموعه هر چقدر بگوییم کم گفته‌ایم. اما یک چیزی که بیش‌تر از همه نظر و توجه شما را به خودش جلب می‌کند معماری خاص و منحصربه فرد این مکان دیدنی و تاریخی است. طبق اسناد تاریخی، باستان شناسان به این نتیجه رسیده‌اند که هدف کوروش، پادشاه بزرگ هخامنشی از احداث این بنا، نظارت بر باغ‌ها و مناطق سرسبز اطراف بوده است. 

شکوه و زیبایی نمای این سازه‌های دست‌ساز بشرف قابل وصف نیست. این بنا به شکل وسواس‌گونه‌ای به وسیله زیباترین سنگ‌ها تزیین شده است؛ از سنگ مرمر گرفته تا سنگ کبود و سنگ‌های سیاه. البته در ساخت این سازه‌ها از سنگ، آجر، خشت و چوب استفاده شده است. در آن زمان استفاده از چوب بسیار رایج بوده و تمامی ستون‌ها و سقف بناها را از چوب‌های قطور و تنومند ساخته‌اند. 

پاسارگاد (عکس: هادی کریمی)

تاریخچه و ماجرای ساخت پاسارگاد

پس از بررسی موارد فوق شاید برایتان جالب باشد که از ماجرای ساخت این مجموعه و تاریخچه‌ای که پشت آن پنهان است نیز آگاه شوید. 

باستان‌شناسان تاریخچه حضور انسان در این منطقه را متعلق به دوران میانه سنگی می‌دانند. اما زمان آشنایی هخامنشیان با این مکان به زمان حمله آن‌ها به ایران و شکست مادها برمی‌گردد. بعد از اینکه کوروش کبیر، آخرین پادشاه مادها را در این سرزمین شکست داد، حکومت خودش را آغاز کرد. 

جالب است بدانید که کوروش بعد از پیروزی بر پادشاه مادها دست از تلاش برنداشت و بعد از آن هم به فتح نواحی اطراف مشغول بود. بعد از فتوحات بسیار کوروش تصمیم به ساخت یک پایتخت گسترده می‌گیرد؛ تصمیمی که بعد از فتح کشور لیدیه با کمک معماران و مهندسان قابل ایرانی به واقعیت تبدیل شد. 

همان طور که گفتیم آخرین جنگ کوروش با مادها و پیروزی‌اش در همین منطقه بود و همین موضوع اهمیت این مکان را برایش چندین برابر کرد. به همین خاطر کوروش برای جاودانه شدن امپراطوری‌اش تصمیم گرفت این شهر را به ‌عنوان پایتخت امپراطوری خودش انتخاب کند. از طرف دیگر، در دوران هخامنشی به دلیل عبور رود پر آبی از این منطقه، این محوطه بسیار سرسبز و خوش‌آب‌وهوا بود.

جالب اینجاست که بسیاری از بناهای موجود در این مجموعه در دوران کوروش ناتمام ماند و ساخت آن‌ها تا زمان پادشاهی داریوش اول به طول انجامید. 

وجه تسمیه پاسارگاد

آیا در مورد وجه تسمیه این مکان تاریخی و باشکوه چیزی می‌دانید؟ اگر نام این شهر را در منابع تاریخی و باستانی دنبال کنید به کتاب تاریخ هرودوت می‌رسید. در این کتاب نویسنده واژه پاسارگادی را به یکی از اقوام باستانی ایرانی نسبت داده است؛ قومی که از اهالی پارس‌ بودند. هرودوت همچنین، هخامنشیان را از این قوم می‌داند. این واژه در این کتاب به شکل پاسارگد آمده و معنی آن اردوگاه پارس‌ها قید شده است. البته این منطقه تا سال‌های طولانی با اسم دشت مرغاب شناخته می‌شد و بعد از گذشت حدود ۲۰۰ سال نام آن به پاسارگاد تغییر کرد که هنوز هم علت اصلی این تغییر نام مشخص نیست. 

دیدنی‌های مجموعه پاسارگاد

در ادامه تعدادی از مهم‌ترین دیدنی‌های این شهر را معرفی کنیم. همچنان همراه ما باشید. 

  1. آرامگاه کوروش کبیر
    مهم‌ترین و محبوب‌ترین اثر به جا مانده در این مکان آرامگاه کوروش کبیر است. سالانه افراد زیادی از سرتاسر ایران و حتی جهان، برای دیدن این مکان تاریخی به استان فارس سفر می‌کنند. این آرامگاه در بخش جنوبی شهر پاسارگاد واقع شده است و قدمتی بیش از 25 قرن دارد. جالب است بدانید که این مکان به دستور خود کوروش و در زمان حیاتش ساخته شده است. مساحت این آرامگاه حدود 156 مترمربع و ارتفاع آن 11 متر بوده و ظاهری بدون آلایش و تشریفات دارد. نمای بیرونی این بنا شباهت بسیار زیادی به نیایشگاه‌های باستانی ایران دارد.
  2. کاروانسرای مظفری
    کاروانسرای مظفری یکی دیگر از مکان‌های دیدنی این مجموعه باستانی است. این کاروانسرا مساحتی 208 متری دارد و نزدیک به مقبره کوروش قرار گرفته است. نکته جالب این که  کاروانسرای مظفری به وسیله سنگ‌های دزدیده شده از مقبره کوروش ساخته شد و در میان آن‌ها چندین کتیبه ارزشمند هم وجود داشت؛ امروزه بسیاری از این کتیبه‌ها به موزه هفت‌تنان شیراز منتقل شده‌اند. جالب است بدانید که این کاروانسرا دارای یک ایوان 30 متری است.
  3. باغ شاهی
    باغ شاهی یکی دیگر از اماکن دیدنی است که در دل این شهر قرار دارد. این باغ با نام‌های مجموعه باغ ایرانی، پردیس کوروش و پردیس پاسارگاد هم شناخته می‌شود. نکته جالب توجه در مورد این باغ ثبت شدن آن در سازمان یونسکو است. از این باغ به دلیل عظمت، شکوه و زیبایی که دارد، به‌ عنوان مادر باغ‌های ایرانی یاد می‌شود. در ساخت این باغ از باغ‌های کشور هند الهام گرفته شده و طراحی و جای کاشت درختان همگی نظر خود کوروش بوده است. در این باغ چندین باغ دیگر و ساختمان کوچک وجود دارد؛ به همین دلیل طراحی آن را باغ در باغ می‌نامند.
  4. کاخ دروازه
    در این محوطه سه کاخ کشف شده است که از بین آن‌ها کاخ دروازه به ‌عنوان ورودی اصلی این مجموعه شناخته می‌شود. کاخ دروازه در بخش شرقی شهر قرار گرفته است و حدود مساحت 726 متر مساحت دارد. ظاهر این کاخ بسیار شبیه به کاخ دروازه ملل واقع در تخت جمشید است. امروزه تنها می‌توانید بقایای این کاخ را مشاهده کنید و بخش اعظمی از آن با گذر زمان از بین رفته است. طبق نظر باستان‌شناسان این کاخ دارای 8 ستون بوده است که هر کدام 16 متر ارتفاع داشته‌اند. علاوه ‌بر این‌، این کاخ دارای دو اتاق نگهبانی، تالار 686 متری، دو درب اصلی و دو درب فرعی است.
مقبره کورش (عکس: امیدی)

از دیگر آثار و بخش‌های دیدنی این شهر می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • مسجد پاسارگاد
  • مسجد اتابکی
  • موزه
  • سنگ نگاره‌ها
  • تل تخت
  • محوطه مقدس
  • برج سنگی
  • کاخ بارعام
  • پل پاسارگاد
  • آبنماها

از دیدنی‌های نزدیک به شهر پاسارگاد هم می‌توان مکان‌های زیر را نام برد.

نقشه پاسارگاد شیراز

در سفر به این شهر باستانی داشتن یک نقشه راهنما به شما کمک می‌کند تا بتوانید از همه آثار تاریخی موجود در این مکان بازدید نمایید. در تصویر زیر می‌توانید نقشه پاسارگاد را مشاهده کنید. در این نقشه مکان قرارگیری بخش‌های مختلف شهر مشخص شده است و در زمان بازدید از این مجموعه می‌توانید از آن به عنوان یک راهنما استفاده کرده و خیلی سریع‌تر مکان‌ها و جاهای دیدنی منطقه را پیدا نمایید. برای استفاده از این نقشه تنها کافی است شماره هر جاذبه را روی نقشه پیدا کنید و به سمت آن، در جهت مشخص پیش بروید. 

نقشه پاسارگاد شیراز

بهترین زمان برای بازدید از مجموعه پاسارگاد

همان طور که می‌دانید استان فارس آب‌وهوایی معتدل و طبیعتی سرسبز دارد. در نتیجه در فصل بهار زیبایی این منطقه بیش‌تر از هر زمان دیگری است. بنابراین اگر می‌خواهید در حین بازدید از این مکان تاریخی از زیبایی طبیعت شهرهای اطراف هم لذت ببرید، پیشنهاد می‌کنیم که در ماه‌های فروردین و اردیبهشت به شیراز سفر کنید. با این حال هیچ محدودیتی برای زمان مناسب سفر ندارید و در تمامی فصول سال می‌توانید سری به این مجموعه بزنید. 

به علاوه اینکه این مجموعه از ساعت 8 تا ساعت 19.30 برای بازدید عموم باز است. البته که این زمان در 6 ماه دوم سال تغییر می‌کند و تنها تا ساعت 17.30 امکان بازدید وجود دارد. 

در این مطلب از ایرانگرد با شهری باستانی و آثار تاریخی آن آشنا شدیم. شما می‌توانید با خرید یک تور گردشگری مناسب به کمک ایرانگرد سفری برنامه‌ریزی شده داشته باشید. اگر هم پیش از این، به این منطقه سفر کرده‌اید و تجربه‌ای از سفر خود دارید، حتما در بخش کامنت نظرات و تجربیات خود را با ما و سایر مخاطبان ایرانگرد در میان بگذارید. همچنین شما می‌توانید سوالات خود را نیز از کارشناسان ما بپرسید تا در سریع‌ترین زمان ممکن به بهترین پاسخ برسید.

شهر باستانی

پیشنهاد ما: برای سفر عجله نکنید

بهترین زمان سفر: فروردین، اردیبهشت و خرداد
برای سفر به پاسارگاد بهتر است تا فروردین دست نگه دارید.
اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید
تورهای پاسارگاد
متاسفانه توری برای پاسارگاد پیدا نکردیم:(
بقیه تورها را ببینید یا برای تورهای این مقصد هشدار ثبت کنید.

مجری تور هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
ویلا، آپارتمان و هتل های پاسارگاد و اطراف آن
متاسفانه در این مقصد اقامتگاهی برای نمایش نداریم ^_^
با ثبت درخواست رزرو میتوانیم در اسرع وقت در این مقصد یا نزدیک به آن اقامتگاهی برایتان پیدا کنیم.

صاحب اقامتگاه هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
سوالات متداول

بهترین زمان سفر به این منطقه چه فصلی است؟

بهترین زمان بازدید فصل بهار و ماه‌های فروردین و اردیبهشت هستند.

مهم‌ترین اثر جای گرفته درون این شهر کدام است؟

مقبره و آرامگاه کوروش به عنوان مهم‌ترین اثر تاریخی این شهر شناخته می‌شود.

فاصله شهر پاسارگاد تا استان فارس چقدر است؟

فاصله شیراز تا این شهر حدود 120 کیلومتر است که می‌توانید با وسایل حمل و نقل عمومی یا خودروی شخصی خودتان را از شیراز به پاسارگاد برسانید.
نقد و بررسی
نقد و بررسی پاسارگاد
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
پرسش و پاسخ
پاسخ پرسش‌های خود را از مشاوران آشنا به منطقه بگیرید.
سوال جدیدی بپرسید
امتیاز 0 از 5 / 0 امتیاز
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
آیا این صفحه برای شما مفید بود؟