در جنوب ایران جزایر کوچک زیادی وجود دارد که شاید کمتر کسی با همه آنها آشنا باشد. برخی تصور میکنند که برای تفریح و گردش در جنوب کشور فقط باید به جزیره قشم یا کیش سفر کنند؛ ولی اگر فقط یکبار از دیدنیهای بکر و کم نظیر جزیره هرمز قشم دیدن کنید قطعا پس از هربار سفر به جنوب کشور حتما از این جزیره هم دیدن خواهید کرد. بیایید تا با هم ببینیم جزیره هرمز کجاست و بیشتر با دیدنیها، سوغاتیها، تفریحات و امکانات اقامتی این جزیره آشنا شویم.
فهرست مطلب:
دیدنی های جزیره هرمز قشم
هرمز یک جزیره بیضی شکل با گنبدهای نمکی واقع در آبهای خلیج فارس است که ۸ کیلومتر با بندرعباس (مرکز استان هرمزگان) فاصله دارد. بنابراین در سفر به این جزیره میتوانید سری هم به جاهای دیدنی بندرعباس بزنید. وسعت این جزیره حدود ۴۲ کیلومتر است و به خاطر موقعیت جغرافیایی و نزدیک بودن به تنگه هرمز و اهمیتی که از نظر بازرگانی و راهبردی دارد به کلید خلیج فارس نیز مشهور است.
هرمز (عکس: اکبر نعمتی)
هرمز در گذشته نام یک بندر در مصب رودخانه میناب با خلیجفارس بود و شهر میناب امروزی روی خرابههای این بندر ساخته شد. هرمز قدیمی در اوایل دوره مغولها از نظر تجاری بسیار پر رونق بود تا اینکه در سال 700 هجری با هجوم مغولان مردم شهر هرمز امروزی ابتدا به جزیره قشم و پس از آن به جزیره هرمز که به آن زرون میگفتند کوچ کردند و نام آن را هرمز گذاشتند.
سطح جزیره از طبقات رسوبی و آتشفشانی تشکیل شده است. یکی از مهمترین منبع درآمد مردم این منطقه استخراج و صدور خاک سرخ این جزیره معرفی میشود. علاوهبر این زمین شناسان به خاطر وجود سنگهای رنگی و کانیهای متفاوت و خاصی که در این منطقه وجود دارد به آن لقب موزه و بهشت زمین شناسی را دادهاند و همین امر موجب شده که سالانه مسافران و گردشگران زیادی برای تماشای دیدنی های جزیره هرمز به این منطقه سفر کنند. بیایید در ادامه با دیدنی های جزیره هرمز آشنا شویم تا علت این نامگذاری را درک کنیم.
- خاک و سنگهای رنگی: یکی از دیدنی های جزیره هرمز وجود کانیها و سنگهای زیبا و رنگارنگ است که لقب جزیره رنگین کمان را به آن داده و این جزیره را از دیگر جزایر جنوب متمایز کرده است.
- بیابانها: جنگلها و کوههای شگفت انگیزی که در اطراف این جزیره وجود دارند زیباییهای این جزیره را دو برابر کرده است و چشمان هر گردشگری را به خود جلب میکند.
- کوه قرمز گِلَک: یکی دیگر از جاذبههای هرمز کوه قرمز گلک است که ارتفاعی حدود ۲هزار متر دارد و از خاک آن در صنایع سرامیک سازی، رنگسازی و حتی به عنوان یک ماده خوراکی استفاده میکنند.
- قصر بی بی گل: در غرب شهر هرمز یک قصر با ابعاد کوچک وجود دارد. مردم محلی هرمز به این قصر نسبت دو خواهر را دادهاند. آنها معتقدند که در گذشته هفت خواهر به استان هرمزگان آمدهاند که دو نفر از آنها در هرمز و بقیه در میناب، قشم و… قصرهایی برای حکومت داشتند. در سفر به این جزیره زیبا بازدید از این قصر دیدنی را فراموش نکنید.
- فرش خاکی هرمز: فرش خاکی هرمز از رنگهای متنوع و توسط بومیان این منطقه درست شده است. هر سال گردشگران بسیار زیادی برای دیدن این فرش با خاکهای رنگارنگ به این جزیره سفر میکنند. عکاس گرفتن کنار این فرش زیبا عکسی جذاب و رنگارنگ را برای شما به یادگار میگذارد. البته این فرش خاکی هر چند وقت یکبار به دست باد و آب از بین میرود و ساکنان هرمز فرش جدیدی را خلق میکنند.
فرش خاکی (عکس: محمد سعیدی)
- کوه سفید: یکی دیگر از جاذبههای هرمز کوه سفید رنگی است که به دلیل سفیدی بیش از حدی که دارد به کوه برفی نیز شهرت دارد.
- دشت آهو یا دشت جبیر: دشت آهو هرمز نیز بسیار شگفت انگیز است و بدون شک در سفر به این جزیره حتما باید از دشت آهو و آهوهای بومی و زیبای این منطقه دیدن کنید.
- شنا و غواصی: اگر به غواصی علاقه دارید میتوانید از تورهای نیم روزی غواصی هرمز استفاده کنید و از تماشای سواحل مرجانی، ماهیهای زیبا، دلفین و جنگلهای حرا لذت ببرید.
- دره رنگین کمان: این دره در هرمز واقع شده و بیشترین رنگهای این جزیره را به خود اختصاص داده است. رسوبات معدنی متفاوت باعث به وجود آمدن این رنگها میشوند. رسوبات معدنی متفاوت باعث به وجود آمدن رنگهای مختلف شده است. با نگاه کردن به این دره گویی یک رنگین کمان زیبا روی زمین پهن کردهاند. وجود رنگهایی مانند قرمز، زرد، سفید، نقرهای، سیاه و… جلوهای خاص به این دره داده است. علاوهبر اینها در این دره یک سنگ بزرگ دیده میشود که به دو دستی که روبه آسمان هستند شبیه است و هنگام بارش باران آب از بین این دستان وارد گودال زیر آن میشود.
دره رنگین کمان (عکس: محمد سعیدی)
- قایق سواری و ساحل نوردی: یکی از تفریحات جذاب این جزیره تفریحات دریایی آن است. گردشگران میتوانند با قایقهای موتوری به گشت و گذار در اطراف جزیره مشغول شوند.
- دره مجسمهها: اگر نیم ساعت از ساحل هرمز پیاده روی کنید در مسیری که ماسههای نقرهای در حال خودنمایی هستند کوهی از سنگهای رسوبی و آهکی را خواهید دید که به صورت طبیعی به اشکال هندسی و حیوانات مختلف شبیه شده است. مردم این منطقه با قدرت تخیل خود هرکدام از این سنگها را به یک حیوان تشبیه کردهاند. اژدها، سر گوسفند، مرغ، خروس و… از جمله نسبتهایی هستند که به این مجسمهها دادهاند.
- جنگل حرا: درختان حرا تنها گیاهانی هستند که میتوانند در آبهای شور رشد کنند. پس از رسیدن به هرمز میتوانید از سمت شمال شرقی جزیره با قایق موتوری به سمت جنگلهای زیبای حرا حرکت کنید.
جنگل حرا (عکس: محمدکریم مصطفیزاده)
- ساحل نقره فام هنگام: بدون شک در سفر به جزیره هرمز باید از این ساحل درخشان دیدن کنید. خاک این ساحل به دلیل نوع رسوباتی که دارد در شب به رنگ نقرهای درمیآید و میدرخشد. با اجاره یک قایق موتوری میتوانید از این ساحل درخشان و دلفینهای اطراف آن دیدن کنید.
ساحل نقره فام
- غار مراقبه: اگر به سکوت و آرامش نیاز دارید حتما ساعاتی را در این غار بگذرانید. وجود بلورهای نمک در این غار باعث میشود سر و صدای اضافی محیط گرفته شود.
- پرتگاه غروب: اگر به دنبال مکانی آرام و بیسر و صدا هستید پرتگاه غروب را به شما پیشنهاد میکنیم. مکانی برای تماشای غروب آفتاب و گرفتن عکسهای ناب دو نفره.
- ساحل سنگ مرغان: این ساحل یکی از زیباترین سواحل این جزیره به شمار میرود و به شما توصیه میکنیم که حتما از آن دیدن کنید. ساحل سنگ مرغان سومین فرش خاکی جزیره را در خود جای داده است.
- جزیره لارک: این جزیره در تنگه هرمز قرار دارد و از دیدنیهای جزیره هرمز به حساب میآید. این جزیره یک بخش مسکونی با نام روستای لارک دارد که جمغیت اندکی درآنجا زندگی میکنند. قلعه پرتغالیها و دژهای نظامی، خانهای 800 ساله، تلگرافخانه کمپانی هند شرقی، کوههای جزیره و… از دیدنیهای جالب توجه این جزیره هستند.
جزیره لارک (عکس: شهریار قندی)
- غار الهه نمک فیروزهای (غار الهه نمکی): یکی دیگر از دیدنیهای جزیره هرمز غار الهه نمکی معرفی میشود. مهمترین ویژگی این غار وجود طیفهای رنگی متنوع در دیواره و بدنه غار است.
غار الهه نمکی (عکس: محمد مهرابی)
- موزه و نگارخانه دکتر احمد نادعلیان: در محله قدیمی شهر هرمز موزه و نگارخانهی دکتر نادعلیان وجود دارد که یکی از دیدنی های شهر هرمز به حساب میآید. در این موزه مجموعه آثار دکتر نادعلیان که به شهرت بینالمللی نیز رسیده نگهداری میشود. علاوهبر آن آثاری از کار مشترک دکتر نادعلیان و زنان بومی این جزیره را نیز میتوانید مشاهده کنید.
- ساحل خونی: به خاطر برخورد آب دریا با خاک قرمز این منطقه ساحلی قرمز رنگ به وجود آمده است. تجربه دیدن موج آبی به رنگ قرمز برای گردشگران بسیار جذاب خواهد بود.
ساحل خونی (عکس: محمد سعیدی)
از دیگر دیدنی های جزیره هرمز میتوان به قلعه پرتغالیها، برج ناقوس، قصر صورت، خانه زعفرانی، قصر بی بی گل، ویرانههای دارالعلم قدیم، خرابههای شهر قدیم هرمز، برج تیرانداز، موزه و نگارخانه دکتر احمد نادعلیان و زیارتخانه حضرت خضر اشاره کرد.
جزیره هرمز کجاست؟
اکنون احتمالا سوالی که برای شما پیش آمده این است که جزیره هرمز کجاست و چگونه باید به آنجا رفت؟ میتوانید از طریق بندرعباس یا از طریق جزیره قشم به هرمز بروید. ابتدا باید خود را به بندرعباس برسانید. سپس از طریق اسکله شهید حقانی به سمت هرمز بروید که بسته به شرایط آب و هوایی بیش از نیم ساعت در راه هستید. بهعلاوه میتوانید از بندعباس ابتدا به جزیره قشم بروید و از آنجا از اسکله شهید ذاکری با قایق موتوری به سمت هرمز بروید که تقریبا نیم ساعت در راه هستید.
اگر مسافرت هوایی را به مسافرت با وسیله شخصی یا قطار و اتوبوس ترجیح میدهید، باید مستقیم برای جزیره قشم بلیط تهیه کنید. سپس از قشم و از اسکله شهید ذاکری به سمت هرمز بروید. در این صورت میتوانید مدتی هم در قشم به گشتوگذار بپردازید و جاهای دیدنی قشم بازدید کنید.
توجه کنید که برای تهیه بلیط در اسکله همراه داشتن کارت ملی الزامی است. پس از رسیدن به وردی اسکله وسایل نقلیه مختلف اعم از سهچرخه، خودروهای مسافرکش، ون و… برای گشت و گذار و جابجایی مسافران وجود دارد.
بهترین فصل برای سفر به هرمز
بهترین زمان برای سفر به جزیره هرمز فصول پاییز و زمستان است. در این فصلها هوا خنک است بهطوریکه یک دست لباس پاییزه برای گرم شدن کفایت میکند..
در فصل تابستان و بهار به ویژه در ماههای تیر و مرداد به دلیل گرمای زیاد و شدت آفتاب سفر به این جزیره توصیه نمیشود. علاوهبر گرما رطوبت زیاد این جزیره تحمل گرما را سختتر میکند.
هرمز (عکس: کورش تهرانی)
اقامت در جزیره هرمز
برای اقامت در جزیره هرمز میتوانید هتل ساحل سرخ را انتخاب کنید. این هتل سه ستاره است و امکاناتی مطلوبی برای اقامت دارد.
اما اگر حال و هوای قدیمی و سنتی را ترجیح میدهید رزرو اقامتگاه بومگردی را برای اقامت در جزیره هرمز انتخاب کنید. اقامتگاه بومگردی دره شنها، اقامتگاه بوم گردی کوتوک، اقامتگاه بومگردی مادر حسن و… از جمله این اقامتگاههاست.
خوراکی ها و سوغاتی های هرمز
هرمز خوراکیها و سوغاتیهای مخصوص به خود را دارد. اگر در کوچهها و محلههای هرمز قدم بزنید میتوانید انواع نان، فلافل، سمبوسه، غذاهای دریایی و… تست کنید.
همچنین میتوانید صنایع دستی و زیورآلات ساخته شده از سنگ و صدف، پارچههای سوزن دوزی شده را به عنوان سوغات برای دوستان و عزیزانتان تهیه کنید. جالب است بدانید که از خاک سرخ این جزیره به عنوان یک ادویه استفاده میکنند بنابراین میتوانید کمی خاک سرخ برای دوستان و خانواده سوغاتی بیاورید.
سوالات متداول در مورد جزیره هرمز
- جزیره هرمز چه دیدنیهایی دارد؟ در این جزیره 20 جاذبه دیدنی وجود دارد که از بهترین آنها میتوان به فرش خاکی هرمز، دره رنگین کمان،جنگل حرا، ساحل نقره فام،غار الهه نمکی، ساحل خونی و غیره اشاره کرد.
- چگونه به جزیره هرمز برویم؟ برای رسیدن به این جزیره ابتدا باید به قشم یا بندر عباس رفته و از طریق شهید ذاکری یا اسکله شهید حقانی به سمت هرمز حرکت کنید.
- چه زمانی مناسب برای سفر به این جزیره است؟ برای سفر به این جزیره بهترین فصل سفر فصول پاییز و زمستان که هوا خنک است و گرمی هوا شما را اذیت نمیکند.
با جزیره رنگارنگ هرمز آشنا شدید. اکنون میدانید که در سفر به قشم میتوانید بازدید از هرمز را نیز در برنامه سفرتان قرار دهید. اگر به این جزیره سفر کردید از گرفتن عکسهای رنگی و متفاوت غافل نشوید. بهعلاوه اگر شما اطلاعات دیگری در مورد این منطقه دارید آن را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.
یکی از جاهای دیدنی جزیره هرمز، کوه قرمز هست که با این کوه به ساخت لوازم صنعتی کشور مثل سرامیک و رنگ کمک بزرگی کرده.
من به جزیره هرمز نرفتم ولی شنیدم، این جزیره خاک و سنگهای رنگی رنگی داره که جزیره هرمز را جذاب کرده.
بله در جزیره هرمز، خاک و سنگهای رنگی آنقدر زیاد هست که با آنها فرش درست شده که این فرش خیلی معروف شده و حتماً اگر به جزیره سفر کردید دیدن این فرش را از دست ندید.