ساحل سرخ کجاست؟ راهنمای سفر (1402) به ساحل قرمز هرمز + عکس
برای تماشای شگفتیها همیشه هم لازم نیست تا به دورترین کشورهای جهان سفر کنید. در کشور خودمان هم زیباییها کم نیستند. یکی از این جاذبههای تماشایی که هر سال بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی را به خود جذب میکند، ساحل سرخ است. شاید با شنیدن این نام از خود بپرسید که ساحل سرخ کجاست؟ چرا به این نام شهرت دارد؟ نگران نباشید. در این مقاله، هر آنچه باید درباره این ساحل تماشایی بدانید را توضیح میدهیم.
فهرست مطالب:
ساحل سرخ کجاست؟
استان هرمزگان یکی از زیباترین استانهای جنوبی کشور است که اماکن و جزایر دیدنی زیادی دارد. جزیره هرمز یکی از این جزایر تماشایی است که ساحل دیدنی سرخ یکی از جاذبههای این جزیره محسوب میشود. این ساحل جذاب در جنوب این جزیره قرار دارد.
برای سفر به ساحل شگفتانگیز سرخ باید خود را ابتدا به بندرعباس برسانید. سفر به بندرعباس هم از طریق هواپیما، قطار و اتوبوس امکانپذیر است. اگر وقت دارید سری هم به جاهای دیدنی بندرعباس بزنید. وقتی به بندرعباس رسیدید، باید سراغ یکی از اسکلههای این بندر را بگیرید. هر روز از تمام اسکلههای بندرعباس قایقها و کشتیهایی به سمت جزیره هرمز حرکت میکنند. بندرعباس و جزیره هرمز با یکدیگر تقریبا ۱۹ کیلومتر فاصله دارند. اگر با قایقهای تندرو عازم این جزیره شوید، حدود نیمساعت در راه خواهید بود.
به جزیره هرمز که رسیدید، باید سراغ ساحل زیبای سرخ را بگیرید. مسافت میان اسکله جزیره هرمز تا این ساحل جنوبی جزیره را میتوانید با موتورهای سهچرخ یا پای پیاده طی کنید.
گشتی در ساحل سرخ بزنیم
در این ساحل شگفتانگیز به هر طرف که نگاه کنید، با منظرهای قرمزرنگ روبهرو میشوید. آبهای نیلگون خلیج فارس به این ساحل تماشایی که میرسند، به رنگ قرمز درمیآیند. در این ساحل زیبا همه چیز حتی صدفها هم به رنگ سرخ هستند. همین شگفتیها سبب شده است تا این ساحل به میعادگاه عکاسان و طبیعتگردان تبدیل شود. لنز دوربین را به سمت هر گوشه از این ساحل که بچرخانید، عکسی زیبا و منحصربهفرد گرفته میشود.
تماشای طلوع و غروب در این ساحل هم لذتی دوچندان دارد. با این حال، اگر راهی این ساحل دیدنی میشوید، باید مراقب لباسها و کفشهای خود باشید، چراکه پس از مدتی همه به رنگ قرمز درمیآیند. با این حال، اصلا نیازی نیست که نگران باشید. با یک شستشوی ساده همه چیز به حالت قبلی خود بازمیگردد.

ماجرای فرش خاکی
جزیره هرمز خاک رنگینی دارد و خاک قرمز رنگ این ساحل تنها بخشی از خاک هرمز را تشکیل میدهد. همین خاک رنگارنگ باعث شده بود تا در نیمه دوم سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۶ برخی از هنرمندان به فکر ساخت یک فرش خاکی بیفتند. این فرش خاکی ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ مترمربع مساحت داشت.
با اینکه این فرش با رنگهای متنوع و جذاب چشم هر بینندهای را به خود جلب میکرد، اما برخی از دوستداران محیط زیست با این کار مخالف بودند. به عقیده این گروه، ساخت فرش خاکی باعث از بین رفتن خاک رنگین هرمز میشود. سرانجام، همین انتقادها باعث شد تا پروژه فرش خاکی متوقف شود.
چرا خاک این ساحل سرخ است؟
ممکن است از خودتان بپرسید که چرا خاک این ساحل قرمز رنگ است. در جواب باید گغت که جزیره هرمز خاکی سرشار از مواد معدنی دارد. همین امر هم سبب شده است تا خاک هر گوشه از آن رنگی منحصربهفرد داشته باشد.
دلیل سرخ رنگ بودن این ساحل هم به مادهای به نام اکسیدآهن بازمیگردد. اکسیدآهن بیش از نیمی از این ساحل را دربرگرفته است. این ماده معدنی در سنگهایی مانند هماتیت و مگنتیت وجود دارد. این سنگها در گوشه و کنار ساحل کمنظیر سرخ قرار گرفتهاند. بنابراین، سرتاسر این ساحل قرمز رنگ شده است.
خواص و قیمت خاک سرخ
اغراق نیست اگر خاک این ساحل را طلای سرخ بنامیم. در گذشته، این خاک به دلیل ارزش بالای اقتصادی، خرید و فروش میشد. در حقیقت، خاک سرخ این ساحل خاکی همهکاره است. از این خاک در مشاغل مختلفی مانند تولید رنگهای صنعتی، ساخت لوازم آرایشی، سفالگری، سرامیکسازی و تولید ضدزنگ استفاده میکنند. این خاک از معدن خاک سرخ هرمز استخراج شده و در بازارهای جهانی با قیمتی حدود ۶۵۰ دلار داد و ستد میشود.
آیا خاک ساحل سرخ خوراکی است؟
نکته جالب دیگری که باید درباره این ساحل شگفتانگیز بدانید این است که خاک اینجا خوراکی است. بله! درست خواندید! خاک اینجا خوراکی است. اهالی جزیره هرمز به خاک این ساحل «گلک» یا «دلک» میگویند. آنها این خاک سرخ را پاک میکنند و در آب میریزند. وقتی خاک تهنشین شد، محلولی سرخرنگ به دست میآید که از آن برای آشپزی استفاده میکنند. اهالی هرمز این محلول قرمزرنگ را برای پخت غذاهای مختلف، نان، مربا و ترشی به کار میبرند.
بهترین زمان برای بازدید از ساحل سرخ هرمز
اگر دوست دارید زیباییهای ساحل سرخ هرمز را از نزدیک ببینید، باید فصلی مناسب را برای این کار انتخاب کنید. جزیره هرمز مثل سایر مناطق جنوبی کشور در تابستان هوایی گرم و شرجی دارد. بنابراین، بهتر است فکر سفرهای تابستانی به این جزیره را از سر بیرون کنید. در بهار و تعطیلات نوروزی هم هرمز به جزیرهای بسیار شلوغ تبدیل میشود. به هر حال، همه دوست دارند تا زیباییهای این جزیره شگفتانگیز را از نزدیک ببینند. پس چه زمانی برای بازدید از ساحل سرخ هرمز مناسبتر است؟
اگر هوایی دلپذیر و خلوت میخواهید، باید پاییز و زمستان راهی این جزیره شوید. در ماههای سرد سال هوای هرمز بسیار مطبوع و دلنشین میشود تا حدی که دل کندن از آن برایتان سخت خواهد بود.

در بازدید از ساحل قرمز هرمز چه نکاتی را رعایت کنیم؟
خاک ارزشمند ساحل سرخ هرمز باعث شده است که بسیاری از زمینشناسان راهی جزیره هرمز شوند. متأسفانه بسیاری از گردشگران بخشی از خاک این جزیره را به عنوان یادگاری با خود به خانه میبرند. این کار باعث میشود که کمکم خاک گلگون این جزیره از دست برود و از این همه زیبایی تنها خاطرهای دور به آیندگان خواهد رسید.
نکته دیگری که باید در سفر به این جزیره به آن توجه داشته باشید، به مسائل محیط زیستی مربوط میشود. این جزیره محل زندگی لاکپشتهای دریایی و منقار عقابی است. این لاکپشتها در ماههای پایانی هر سال راهی این جزیره میشوند تا در اینجا تخمگذاری کنند. هر تخم لاکپشت منقار عقابی به ۵۰ روز زمان نیاز دارد تا به بچه لاکپشت تبدیل شود. بنابراین، اگر در این مدت راهی هرمز میشوید، باید به شدت مراقب بچه لاکپشتها باشید. کوچکترین سروصدایی آرامش این موجودات دوستداشتنی را به هم میریزد.
جاذبههای نزدیک به ساحل سرخ
جزیره هرمز تنها به ساحل قرمز رنگش شهرت ندارد. این جزیره دارای دیدنیهای بسیاری است که وصف آنها در کلام نمیگنجد. مهمترین جاذبههای این جزیره که به ساحل قرمز رنگ نزدیک هستند، عبارتند از:
- دره رنگینکمان: کمی آن طرفتر از ساحل قرمز رنگ هرمز، درهای رنگارنگ قرار گرفته است. این دره با خاکهایی رنگین کمانی و زیبا بسیاری از طبیعتگردان را به سمت جزیره هرمز جذب میکند. خاک این دره بیش از ۷۰ نوع کانی و مواد معدنی دارد که باعث این رنگارنگی شده است. خاک این دره شگفتانگیز هم مانند خاک ساحل قرمز هرمز خاصیت خوراکی دارد.
- قلعه پرتغالیها: این جزیره زمانی مستعمره پرتغالیها بود و همین موضوع هم سبب شده است تا آثار تاریخی به جا مانده از آن دوران در این منطقه کم نباشد. قلعه پرتغالیها یکی از این مکانهای تاریخی است. این قلعه که در شمال جزیره قرار دارد، نمونهای والا از سازههای نظامی پرتغالیها به شمار میرود. این قلعه را یکی از فرماندهان پرتغالی به نام «آلبرکرک» در سال ۸۸۶ هجری شمسی بنا نهاده است.
- غار الهه نمکی: این غار با دیوارهای رنگارنگ در میان کوه نمک جزیره واقع شده است. به خاطر وجود قندیلهای نمکی در این غار، به آن لقب الهه نمک را دادهاند. غار الهه نمکی را فرسایش آب به وجود آورده است.
- دره مجسمهها: اگر از دوردستها به این دره خارقالعاده نگاه کنید، ممکن است تصور کنید که مجسمههایی بزرگ در اینجا ساخته شدهاند. کمی که به این دره نزدیک شوید متوجه خواهید شد که این مجسمهها در واقع صخرههای بزرگی هستند که به شکل جانوران مختلف درآمدهاند. این مجسمههای بزرگ بدون دخالت هنرمندان ساخته شدهاند. هنرمند واقعی این دره طبیعت است. آب و باد و خاک دست به دست هم دادهاند تا دره مجسمهها در جنوبی غربی هرمز به زیباترین شکل ممکن خلق شود.
- ساحل نقرهای: اگر کمی در امتداد ساحل قرمز رنگ هرمز قدم بزنید، به ساحلی کریستالی میرسید. این ساحل که به ساحل نقرهای معروف است، صدفها و سنگهای سفید بزرگ و کوچکی دارد که زیر نور خورشید برق میزنند. این ساحل هم مثل ساحل قرمز هرمز در اثر وجود کانیهای مختلف به این شکل درآمده است.
- جنگل حرا: یکی از شگفتیهای جنوب ایران همین جنگلهای همیشه سبز است که از آبها سر بیرون آوردهاند. جزیره هرمز هم از این جنگلها دارد. برای دیدن جنگل حرا باید کمی از ساحل قرمز هرمز دور شوید و به اسکله بروید. در آنجا هم باید از اهالی هرمز سراغ جنگلهای حرا را بگیرید.
جزیره هرمز دیدنیهای بسیاری دارد. ساحل قرمز رنگ یکی از این شگفتیهاست. برای دیدن این جاذبه ارزشمند میتوانید به صورت انفرادی یا گروهی راهی هرمز شوید. اگر میخواهید در تورهای گروهی هرمز شرکت کنید هم میتوانید از ایرانگرد کمک بگیرید. در ایرانگرد تورهای مختلف هرمز با زمانبندیهای مختلف وجود دارد. با رزرو یکی از این تورها سفر به هرمز و تماشای ساحل قرمز رنگ آن به خاطرهای ماندگار تبدیل خواهد شد.
آیا شما تا به حال به این ساحل تماشایی پا گذاشتهاید؟ اگر تاکنون به این ساحل قرمز رنگ سفر کردهاید، لطفا تجربیات خود را با ما و مخاطبان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.