کازرون کجاست؟ مسیر دسترسی + جاهای دیدنی کازرون
تا به حال تجربه سفر به شهرهای مرکزی ایران را داشتهاید؟ آیا در مورد کازرون و جاهای دیدنی آن میدانید؟ در این مطلب از ایرانگرد قصد داریم یکی از شهرهای استان فارس را به شما معرفی کنیم؛ شهری که به سبب جاذبههای فرهنگی، تاریخی، طبیعی و باستانی نظرات زیادی را به خود جلب کرده است و امروزه به عنوان یکی از مقاصد مهم گردشگری ایران شناخته میشود. بنابراین پیشنهاد میکنیم تا انتها با این راهنمای گردشگری همراه باشید تا ببینیم که کازرون کجاست، چه جاهای دیدنی دارد و چرا به این نام خوانده میشود.
فهرست مطالب:
شهر کازرون کجاست؟
در استان فارس و در 130 کیلومتری شیراز شهری وجود دارد که به خاطر داشتن مناظر تاریخی، آثار باستانی و داشتن فرهنگ غنی در بین گردشگران و مسافران معروف است. این شهر از توابع استان فارس بوده و در بخش مرکزی ایران قرار دارد.
براساس منابع مکتوب نام این شهر تاریخی، از گازران و گازرون گرفته شده است. در زمان دیلمیان کارخانههای پارچهبافی، پارچههای توزی و دبیکی تولید و آنها را به نقاط مختلف صادر میکردند. در این زمان حدود 12 هزار گازر که همان شویندگان الیاف کتان بودند، در این شهر زندگی میکردند. به همین خاطر به این منطقه شهر گازرها یا همان گازرون میگفتند. از طرفی در برخی از متنون این شهر با نامهای گازران و کازران هم آمده است.
اما این تمام ماجرا نیست. برخی از مردمان قدیمی شهر معنی کازرون را از کوه زران میدانند. به این خاطر که کوهها و مناطق جنگلی آن پرثمر و زرخیز بوده و آن را کوه زران نامیدند که بعدها تحریف شده و به نام امروزی تبدیل شده است. البته که این وجه تسمیه مستندات تاریخی ندارد و همان طور که اشاره شد تنها مردمان قدیمی به این موضوع باور دارند.
گشتی در کازرون بزنیم
این شهر زیبا در میان دو رشتهکوه از دامنههای فرعی رشتهکوههای زاگرس قرار گرفته و طبیعتی باورنکردنی را در دل خود جای داده است. بد نیست بدانید که در قسمت شرقی این منطقه یکی از زیباترین جنگلهای بلوط ایران یعنی دشت برم قرار دارد و شما میتوانید در مسیر کازرون به شیراز این جنگلهای زیبا را مشاهده کنید. علاوه بر این، نزدیکترین شهرها به این منطقه از شمال یاسوج، از شرق شیراز و از غرب بوشهر هستند؛ بنابراین اگر زمان کافی در اختیار داشته باشید میتوانید یک تور گردشگری حسابی را برای خود برنامهریزی کنید.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که این منطقه در زمان ساسانیان و به دستور شاپور اول ساخته شده است. به علاوه اینکه در دوران طلایی اسلام یکی از بزرگترین مراکز و زادبوم بسیاری از دانشمندان، شاعران و صوفیان محسوب میشد. این شهر زادگاه افرادی همچون قطبالدین محمود، جلالالدین محمد دوانی، شیخ ابواسحاق، شیخ امینالدین بلیانی و بهجتالعلما بوده است.
این شهر تاریخی و فرهنگی در زمان قاجار دارای شهرداری و فرمانداری مستقل شد. مردم این شهر به زبان فارسی و با لهجه کازرونی صحبت میکنند. همچنین گویشها، آدام، رسوم، سنتها و ضربالمثلهای این منطقه به دلیل داشتن ویژگیهای زبان و فرهنگ کهن این منطقه از گذشته تا به امروز مورد توجه زبان شناسان قرار گرفته است. از گویشهای این منطقه میتوانیم به کازرونی، دوانی، دو سیرانی و عبدویی اشاره کنیم. باتوجه به این موارد سفر به این شهر، جایی برای تماشا و همزیستی تاریخ و طبیعت است. بعید میدانیم چنین تجربهای در هر جایی قابل دستیابی باشد.

جاهای دیدنی کازرون
هر چقدر از دیدنیهای این شهر بگوییم کم گفتهایم. این شهر دیدنیهای بسیاری از دشتهای زیبا گرفته تا مقبرههای تاریخی و معبدهای زیبا و عظیم دارد. در ادامه تعدادی از جاهای دیدنی کازرون را به شما معرفی خواهیم کرد.
- شهر تاریخی بیشاپور: این شهر به عنوان یکی از بزرگترین شهرهای دوران ساسانی شناخته میشود که در زمان خودش با شهرهای مهمی نظیر بیزانس و انطاکیه رقابت داشته است. این منطقه در 23 کیلومتری شمال شهر واقع شده که در نزدیکی رودخانه شاپور قرار گرفته است. یکی از معروفترین دیدنیهای شهر تاریخی بیشاپور، معبد آناهیتا نام دارد که همیشه مهم بوده و همواره افراد زیادی را مجذوب خود میکند.
بنابراین میتوان گفت با رفتن به شهر بیشاپور میتوانید یک تیر و دو نشان بزنید؛ هم از شهر دیدن کنید و از طبیعت لذت ببرید و هم سری هم به این معبد تاریخی بزنید؛ پرستشگاهی مکعبی که هر ضلع آن نزدیک به 14 متر بوده و از سنگهای تراشیده شده و دو جداره ساخته شده است و سبکی نزدیک به معماری هخامنشی دارد. - دریاچه پریشان: از دیگر جاذبههای دیدنی این منطقه میتوانیم به دریاچه پریشان اشاره کنیم. بزرگترین و البته زیباترین دریاچه آب شیرین کشور که در 12 کیلومتری جنوب شرقی این شهر واقع شده است. آب این دریاچه با بارشهای سالانه در فصلهای بارانی تامین میشود و بیشترین مساحت آن در اردیبهشت ماه است. به علاوه اینکه این دریاچه زیبا زیستگاه حدود 502 نوع پرنده بوده و میتوانید در فصل زمستان شاهد حضور اکثر آنها در این دریاچه باشید.
- تنگ چوگان: تنگ چوگان یکی دیگر از جاهای دیدنی کازرون است که در 23 کیلومتری شهر و روبروی شهر باستانی بیشاپور قرار دارد. این منطقه دارای سنگ نوشتههای ارزشمندی است که تاریخ کشورمان را به تصویر میکشند. این منطقه در 15 دی ماه سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید. جالب است بدانید که رودخانه شاپور از میان این تنگه عبور میکند و زیبایی آن را چندین برابر کرده است. از دیدنیهایی که در خود تنگ چوگان قرار گرفته میتوانیم به قلعه دختر، قلعه پسر و غار شاپور اشاره کنیم.
- غار شاپور: این غار در 30 کیلومتری شمال این شهر و در 4 کیلومتری تنگ چوگان واقع شده است. در پاییندست این غار روستایی معروف به روستای شاپور قرار دارد. جالب است بدانید که ارتفاع این غار از سطح زمین 800 متر بوده و دهانه آن حدود 30 متر است. این غار به دلیل مناظر طبیعی و همچنین میراث فرهنگی که در دل خود دارد توجه زیادی را به خودش جلب کرده است. به نظر میرسد که این غار قبل از دوران ساسانیان از مکانهای مذهبی و آیینی بوده و مراسم مختلفی در آن برگزار میکردند. درون این غار مجسمهای از شاپور وجود دارد که به دستور خود این پادشاه ساخته شده است. در بازدید از این غار میتوانید سری به ایوانها، حوضچهها، آب انبارها، گذرگاهها و تالارها بزنید.
دیدنیهای نزدیک به کازرون
این شهر جاذبههای طبیعی فراوانی هم دارد. یکی از آنها دشت برم است. این دشت بزرگترین دشت بلوط ایران بوده و از آن به عنوان زیستگاه گوزن ایرانی یاد میکنند. دشت برم در فاصله 30 کیلومتری این شهر زیبای استان فارس قرار دارد. علاوه بر این دشت، مراتع دیگری به اسم نرگسزار هم در این منطقه جای خوش کردهاند. مراتعی که در فصلهایی خاص از سال پر از نرگسهای وحشی شده و با حضور در این منطقه از عطر این گلهای زیبا و خودرو هوش از سرتان میرود.
از دیگر دیدنیهای نزدیک به این شهر میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- سرآب اردشیر
- تنگ تیکاب
- چشمه ساسان
- چشمه سرآب دختران
- آبشار روستای حکیم باشی
- سرو کلانی
- حوض بیدمشک
- دشت بخنگ
- منطقه تورسیتی دادین
- تنگ جیز
- باغ نظر
- آتشکده
- آرامگاه علامه دوانی
- کارونسرای میان کتل
- بازار تاریخی
- کارونسرای کنار تخت
- امامزاده سید حسین

بهترین زمان برای سفر به کازرون
آبوهوای این شهر در تابستان گرم و خشک و در زمستان خنک و معتدل است. تحمل گرمای این منطقه در فصل تابستان کار هر کسی نیست و شاید همین موضوع سفر در این فصل را برایتان سخت کند. به همین خاطر است که در پاییز و زمستان مسافرین بیشتری این منطقه را به عنوان مقصدی برای سفر انتخاب میکنند. با این حال در فصل تابستان هم این منطقه لطف خودش را دارد و میتوانید از زیباییها و مناظری که چشمههای جوشان و آبشارهای آن به ارمغان میآورند، لذت ببرید.
در نتیجه اگر که تحمل گرما برایتان دشوار نیست، میتوانید حتی تابستان هم به این شهر سفر کنید. اما اگر به دنبال آبوهوایی معتدل و خنکتر هستید، بهترین زمان سفر به این منطقه پاییز و زمستان است. همچنین در فصل بهار و ماههای فروردین و اردیبهشت هم میتوانید از زیبایی دشتهای اطراف این منطقه لذت ببرید و عطر نرگسهای نرگس زار را در ذهنتان حک کنید.
غذاهای محلی و سنتی کازرون
تنوع غذاهای سنتی این منطقه بسیار زیاد است؛ از انواع آش گرفته تا انواع مختلف پلو. از میان آشهای خوشمزه این شهر میتوانیم به آش نذری هفت درده، آش شوربا، آش اسفناج، شله مجکی، آش گندمی و آش کرده اشاره کنیم که هر کدام در مراسمی خاص و همچنین در روزهای عادی هم پخته میشوند. به علاوه اینکه ماشک پلو و هویج پلو هم از پلوهای رنگی این شهر هستند.
اگر هم سری به روستاهای این منطقه بزنید، میتوانید لذت چشیدن طعم نان سنتی به اسم تتک را تجربه کنید. نانی گرد، پهن و نازک که هنوز هم در روستاهای کازرون پخت میشود. پیشنهاد میکنیم که در سفر به این منطقه زیبا حتما غذاهای محلی را امتحان کنید.
سوغات کازرون چیست؟
شما میتوانید از این شهر سوغاتیهای زیادی با خودتان ببرید. یکی از آنها صنایع دستی مردم این منطقه است که به آن دولچهدوزی میگویند. دولچه یک ظرف مخصوص برای نگهداری آب است. علاوه بر این هنر دستی، میتوانید خوراکیهای خوشمزه این شهر را هم به عنوان سوغات خریداری کنید. مسقطی، ترشیها، زیتون، خرما و مرکبات همگی از سوغات این منطقه هستند.
اقامت در کازرون: معرفی اقامتگاهها و هتلها
برای سفر به این منطقه و بازدید از دیدنیهای خود شهر و زیباییهای شیراز باید چند روزی مهمان مردم خونگرم و دوست داشتنی این منطقه باشید. در نتیجه باید جای مناسبی جهت اقامت و ساکن شدن پیدا کنید. اگر که میخواهید در شیراز بمانید هتلها و اقامتگاههای بسیاری در این شهر در دسترس هستند.
اما اگر قصد ماندن در خود شهر را دارید، میتوانید به سراغ هتل بیشاپور و هتل فرهنگیان بروید. روبروی هتل بیشاپور مکانی معروف به بام کازرون وجود دارد که از آنجا میتوان نمای زیبایی از شهر را مشاهده کرد. به علاوه اینکه در این منطقه اقامتگاههای بومگردی متنوعی هم فعالیت دارند.
اگر که دوست دارید زندگی مردم این منطقه را از نزدیک تجربه کنید، میتوانید به سراغ این اقامتگاهها بروید. این اقامتگاهها با اینکه معماری سنتی و قدیمی دارند اما دارای امکانات و تجهیزات قابل قبولی هستند. از میان اقامتگاههای بومگردی و روستایی منطقه میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- اقامتگاه بومگردی تنگ چوگان
- اقامتگاه بومگردی بیشاپور
- اقامتگاه مقدم
- اقامتگاه حجار
- اقامتگاه نخل سبز
- اقامتگاه روستایی کلبه مامان جون
در این مطلب سفری به کازرون زیبا داشتیم؛ شهری که در دل خود آثار تاریخی، فرهنگی، طبیعی و باستانی بسیاری را جای داده است. به هر گوشه این منطقه که سر بزنید یک چیزی نظرتان را جلب میکند. فرقی ندارد به تاریخ و فرهنگ باستانی ایران علاقه دارید یا طبیعت و دشتهای سرسبز، در هر صورت این منطقه یک مقصد عالی برای شما خواهد بود. میتوانید برای سفر به هر منطقهای از ایران روی تورهای گردشگری ایرانگرد حساب کنید.
اگر به این شهر و استان فارس سفر کردید، حتما تجربیات خود را با ما و سایر مخاطبان ایرانگرد به اشتراک بگذارید؛ از مکانهایی که دیدهاید و از غذاها و سوغاتیهایی که میل کردهاید، بنویسید تا این راهنمای گردشگری با کمک شما کاملتر شود. ما همیشه مشتاق شنیدن نظرات و دیدگاههای شما عزیزان هستیم. سفرتان به سلامت.