ایلام: معرفی جاهای دیدنی ایلام + عکس
شهر ایلام مرکز استانی به همین نام است. استان ایلام در غرب و جنوب غربی ایران قرار دارد و از آب و هوایی خاص بهرهمند است که باعث میشود در تمام ماههای سال پذیرای گردشگران باشد. این شهر قدمتی چندین ساله داشته و آثار تاریخی و جاذبههای طبیعی بسیاری را در دل خود جای داده است. اگر به دنبال منطقهای بکر و دنج برای سفر هستید، ایلام را فراموش نکنید. در ادامه شما را بیشتر با این شهر زیبا و جاهای دیدنی ایلام آشنا خواهیم کرد.
فهرست مطلب:
جاهای دیدنی ایلام
در شهر کوهستانی ایلام و همچنین در کل استان، جاذبههای طبیعی و باستانی بسیاری وجود دارد که در ادامه برخی از آنها را معرفی خواهیم کرد.
1. تنگه رازیانه
تنگه رازیانه به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده و یکی از جاهای دیدنی بااهمیت در ایلام است. بیشک حضور در این محل که در آن کوههای بلند، دشتی سرسبز را احاطه کردهاند، میتواند تجربه هیجانانگیزی برایتان رقم بزند. برای رفتن به تنگه رازیانه باید از ایلام حدودا 50 کیلومتر به سمت ده شهر بروید. مسیر دسترسی به تنگه هموار نیست و باید از میان سنگها پایین رفت، بنابراین توصیه میکنیم وسایل اضافی و سنگین همراه خود نبرید. میتوانید آنجا آبتنی کرده و چنانچه کمپ کردن در طبیعت بکر را دوست دارید، مکان جذابی برای کمپینگ است.
2. شهر سیمره
شهر تاریخی سیمره بزرگترین محوطه تاریخی در استان ایلام است و بقایای سنگی آن هنوز به چشم میخورد. نام سیمره در بین اولین آثار ملی ایران که به ثبت رسیدهاند، قرار دارد. قدمت این شهر به اواخر دوره سلطنت ساسانیان و قرون اولیه اسلامی باز میگردد. رود سیمره یکی از رودهای غربی ایران و از سرمنشاءهای مهم رود کرخه است و با عبور از شهرستانهای درهشهر و شیروان چرداول در پل گاومیشان به رودخانه کشکان و در نهایت رود کرخه میپیوندد. در این سفر از سد سیمره نیز قافل نشوید.
3. غار زینهگان
از دیگر دیدنی های ایلام، غار زینهگان در منطقه صالح آباد با مسیری پر پیچو خم و عجیب، به طول حدودا یک کیلومتر است. در تمام مسیر آب جریان دارد و باعث خنکی هوا میشود. آب و هوای بسیار خوب غار زینهگان باعث شده است تا به غار بهشت معروف شود. برای رفتن به این جاده، با توجه به مسیر ناهمواری که دارد، ماشینهای شاسی بلند یا تراکتور لازم است.
4. دریاچه دوقلو سیاه گاو در آبدانان
تنها دریاچه دوقولو در ایران، در شهر ایلام واقع شده است و در منطقهای مرتفع و کوهستانی و پر از آرامش قرار دارد. این دریاچه به دلیل رنگ خاصی که دارد، مشهور شده است. زلال بودن آب این دریاچه تا حدی است که تا عمق 30 متری آب و ماهیهای داخلش مشخص است و مانند آکواریوم به نظر میرسد. یکی از دریاچهها سبز رنگ و دریاچه دیگر آبی رنگ است.
5. قلعه والی
از جمله آثار تاریخی معروف ایلام قلعه والی است که ساخت آن مربوط به دوران قاجار میشود.این قلعه با آجر و گچ و سنگ مرمر تزیین شده و در گذشته کاخی برای فصل تابستان بوده است. هنگام بازدید از این قلعه، دیدن کتیبه نستعلیق را فراموش نکنید.
6. آبشار ماهوته: یکی از زیباترین آبشارهای ایران است و برای مشاهده آن باید به سمت آبدانان بروید. حوضچه این آبشار کوچک برای آب تنی بسیار مناسب است.
7. پل تاریخی گاومیشان: قدمت این پل به دوران ساسانیان بازمیگردد. پل گاومیشان نشاندهنده علم مهندسی و معماری ایرانیان در دوران باستان است و صلابت آن از دور توجه هر بینندهای را جلب میکند. گاومیشان روی رودخانه سیمره ساخته شده است و حدودا در فاصله 20 کیلومتری از جنوب دره شهر قرار دارد.
8. تنگ کافرین: این دره زیبا با کوههای مرتفع و رودی که از کبیرکوه سرچشمه میگیرد، 2 کیلیومتر طول دارد. در یک کیلومتری ورودی آن برکه آب زمزم واقع شده است. قایقسواری لذتبخش در طول این تنگه کافرین یکی از تفریحات گردشگران محسوب میشود.
9. کوه اهوران: این کوه در ۸۰ کیلومتری شمال شرقی ایلام قرار گرفته و 24 کیلومتر طول دارد. این کوه از دره جزمان رود در غرب ایلام تا جنوب شرقی کشیده شده است و سرانجام به کوههای کولیته و کازهتر میرسد. صعود کوهنورادان به قله 2120 متری این کوه میتواند انگیزه خوبی برای بازدید از آن باشد.
10. نقش برجسته گل گل ملکشاهی: روستای گل گل بین مرکز استان ایلام و شهرستان ملکشاهی قرار دارد که به دلیل سنگ نوشتهای متعلق به تمدن آشوریها مشهور است. این سنگ نوشته در میان تنگهای بزرگ با صخرهای مرتفع قرار گرفته و با جعبه مشبک فلزی از آن حفاظت میشود.
11. طاق شیرین و فرهاد، یادگاری از عشق فرهاد به شیرین: این بنا که قدمت آن به دوران ساسانیان میرسد، در منطقه تنگ کوشک از توابع بخش زرنه شهرستان ایوان، قرار دارد. به گفته افراد محلی و طبق افسانهها، این بنا را فرهاد در نصف روز برای استراحت کردن شیرین ساخته است. ویژگی منحصر به فرد در معماری آن، مربوط به پشت بام طاق است که به جای فرم هلالی به صورت مسطح آن را ساختهاند.
12. غار کناتاریکه: این غار متروکه در فاصله ۳۵ کیلومتری مسیر ایلام-درهشهر در ارتفاعات سیوان کوه واقع شده است. اندازه ورودی غار به گونهای است که در لحظه فقط یک نفر میتواند از آن عبور کند؛ اما جلوتر که بروید ارتفاع غار تا 12 متر هم میرسد. درون غار یک حوضچه آبی، پردههای سنگی، تالارها، چاهها، دهلیزها و صدها ستون و مجسمه استالاکتیتی به چشم میخرود که باعث جذابیت بیشتر این غار شدهاند. به دلیل هوای سرد داخل غار موجود زندهای در آن وجود ندارد، اما اکسیژن و هوای داخل آن برای یک بازدید چند ساعته مناسب و کافی است. این غار را به نام بره زرد هم میشناسند.
13. دره ارغوان: دره ارغوان یکی از زیباترین چشماندازهای طبیعی استان ایلام است که سرتاسر آن را درختان ارغوان پوشاندهاند و گردشگران زیادی را به سمت خود جذب میکند. در فصل بهار این دره بسیار دیدنی میشود.
14. کوه قلاقیران، نماد شهر ایلام: قلاقیران از دیگر مکان های دیدنی ایلام و به نوعی نماد شهر ایلام است. قلاقیران در ۵ کیلومتری غرب شهرستان ایلام قرار دارد. ارتفاع کوه قلاقیران ۲۱۵۲ متر است. برای صعود به آن باید تجهیزات صخرهنوردی حرفهای داشته باشید.
15. روستا بانقلان: بانقلان یکی از روستاهای بخش مرکزی ایلام است و در دهستان ده پایین، در دامنه سرسبز کوهستان قرار دارد. این روستا بسیار سرسبز بوده و کشتزارها، مزارع کشاورزی و باغهای گردوی بسیاری در آن دیده میشود.
از دیگر جاهای دیدنی ایلام می توان به موزههای شهر مانند موزه تاریخ طبیعی، موزه مردمشناسی و موزه کشاورزی و آتشکده سیاهگل، آتشکده موشکان، امامزاده پیرحسین، امامزاده خاص علی، تفرجگاه جنگلی مله پنجاب، منطقه جنگلی ششدار و دریاچه سد اشاره کرد.
بهترین فصل برای سفر به ایلام
استان ایلام به سه منطقهی آبوهوایی تقسیمبندی میشود. بخشهای کوهستانی شمالی و شمال شرقی با آبوهوای سرد و زمستانهای طولانی، بخشهای میانی با آبوهوای معتدل و جلگههای غرب و جنوب غربی، آبوهوایی گرمسیری دارند. مجاورت مناطق گرمسیری و سردسیری باعث شده است در این منطقه شاهد تنوع آبوهوایی باشیم. در حالی که بخش شمالی استان هوایی سرد و برفی را تجربه میکند، در جنوب آن جوی گرم و معتدل حاکم است. شهر ایلام واقع در غرب این استان و هممرز با کشور عراق بوده و آب و هوای سرد و معتدل دارد. بنابراین بهترین زمان سفر به ایلام، فصل بهار و اوایل فصل پاییز است. دی ماه، سردترین و تیر ماه، گرمترین ماه سال در این شهر هستند.
سوغات، غذاهای محلی و صنایع دستی ایلام
از سوغات این شهر میتوان عسل کوهی، کشک محلی، کره محلی، سقز محلی، نمد دستبافت و قالی نقش برجسته را نام برد. شیرینیهای مخصوص و خوشمزه ایلام، بِژیبَرساق، کلهکنجی و حلوای بَگِل هستند. بنه یا پسته کوهی، برنج عنبربو و روغن محلی از دیگر محصولات خاص ایلام هستند که مورد توجه مسافران قرار میگیرد. پونه کوهی نیز در ایلام فراوان است و در غذاهایشان بسیار استفاده میشود. صنایع دستی مشهور این استان، گیوه بافی، گلیم برجسته، نمدمالی و اِحرامیبافی است.
غذاهای خوشمزه و سنتی این شهر نیز شامل خورشت تره کوهی، شله امیری، کوفته سیرابی، ترخینه، دنده پلو و بابایاری میشود. در اکثر این غذاها از سبزیهای محلی و کوهی استفاده میشود که مختص به این منطقه بوده و بنابراین شما تنها در خود این شهر است که میتوانید طعم اصلی این غذاهای خوشمزه را تجربه نمایید. کباب برگ ایلام هم شهرت زیادی دارد.
اقامت در سفر به شهر ایلام
شهر ایلام هتلهای کمی دارد. هتل سه ستاره زاگرس در منطقه چغاسبز بهترین هتل ایلام محسوب میشود. هتل دو ستاره دالاهو در خیابان فردوسی هم شرایط مساعدی برای اقامت داراست. هتل خلاش نیز هتلی دو ستاره و اقتصادی به شمار میرود. همچنین اقامتگاههای بومگردی زیبایی نیز در ایلام پذیرای گردشگران هستند که از جمله آنها میتوان به اقامتگاه بومگردی بام سراب در شهر ایلام، اقامتگاه بومگردی کبیرکوه در دره شهر و اقامتگاه بومگردی شریف در چرداول اشاره کرد.
آبوهوای خوش ایلام و جاذبههای طبیعی بسیاری که در آن وجود دارد، این شهر را به مقصدی دلپذیر و مساعد برای سفر تبدیل کرده است. پیشنهاد میکنیم بازدید از ایلام را حتما در برنامه سفر خود قرار دهید. اگر تجربه سفر به این شهر را دارید، تجربه و نظرات خود را با ما و دیگر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.