بلیران کجاست؟ راهنمای سفر به چشمههای آبگرم جنگلی
روستای بلیران روستایی است که در دل جنگلهای انبوه قرار گرفته است و از دیرباز گردشگران و طبیعتگردان بسیاری به آن سفر میکردهاند. طبیعت بکر این روستا و چشمه آبگرمی که دارد، همیشه مورد توجه مسافران خستهای بوده است که از هجوم افکار منفی و شلوغیهای شهر به آنجا پناه میآوردهاند. برای اینکه بدانید روستای بلیران کجاست و چه دیدنیهایی دارد، تا پایان این مطلب همراه ما بمانید. بهترین زمان برای سفر به این منطقه و اقامت در این سفر هم موضوعات دیگری است که درباره آنها توضیح خواهیم داد.
فهرست مطالب:
روستای بلیران کجاست؟
بلیران یکی از جاذبههای استان مازندران به شمار میرود. این روستا و جنگل مجاور آن در جنوب شرقی شهر آمل قرار گرفتهاند. این روستا از شمال به روستاهای کُمدره و عالی کلا، از غرب به رودخانه هراز و روستای ولیک سی، از شرق به شیاده و از جنوب به روستای رزکه و پارک جنگلی میرزا کوچک خان میرسد. این روستا از همه طرف با جنگل و رودخانه احاطه شده و همین مسئله باعث شده است تا نزد طبیعتگردان از محبوبیت خاصی برخوردار باشد. به گواه باستانشناسان، این منطقه از ۳۰ هزار سال پیش محل زندگی بشر بوده است. این روستا بر اساس آخرین سرشماری در سال ۱۳۹۵، حدود ۱۴۰ نفر یعنی ۵۰ خانواده سکنه دارد. شغل بیشتر مردم این روستا دامداری، کشاورزی و ساخت صنایع دستی است.
برای سفر به این روستا باید راهی استان سرسبز مازندران و شهر آمل شوید. از آنجا هم به سمت جنوب شرقی آمل حرکت کنید. در این مسیر از فیروز کلا، پاشا کلا و کمدره میگذرید. در روستای کمدره باید با کمک تابلوهای راهنمای مسیر، خودتان را به مقصد برسانید. فاصله از تهران تا این روستا ۲۱۰ کیلومتر و از آمل تا این روستا ۲۰/۴ کیلومتر است. در واقع، سفر از تهران ۴ ساعت و ۹ دقیقه و حرکت از آمل به سمت این روستا ۴۲ دقیقه طول خواهد کشید.

دیدنیهای روستای بلیران
به محض اینکه به جاده بلیران پا بگذارید، با هجوم زیباییهای طبیعی روبهرو میشوید. درختانی که از هر سو جاده را پوشاندهاند، مهمترین مشخصه این منطقه ییلاقی هستند. اگر کمی در این جاده پیش بروید، به روستا میرسید. در روستا هم سکوت و آرامش در انتظار شماست. به هر طرف از این روستا و جنگل مجاور آن که بنگرید با یکی از شگفتیهای طبیعت مواجه میشوید. چشمههای جوشان، رودخانهای خروشان و آبوهوای دلپذیر شما را مجذوب خواهند کرد. علاوه بر این، در این روستای قدیمی بقایای آثار باستانی همچون قلعههای «هلیا تپه»، «اردشیرون» و «خشت سی چشمه» همواره نظر علاقهمندان به تاریخ ایران را به خود جلب میکند.
با وجود جاذبههای طبیعی و تاریخی که این روستا دارد، متأسفانه آنچنان که باید، به آن رسیدگی نمیشود و بسیاری از طبیعتشناسان نگران از دست رفتن جذابیتهای طبیعی این منطقه هستند. این در حالی است که این روستا در سال ۱۳۸۰ توانست مقام دومین منطقه گردشگری برتر در کشور را به دست بیاورد.
آبگرم بلیران
چشمه آبگرم بلیران یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری در آمل به شمار میرود. این چشمه در روستای بلیران قرار گرفته است. شاید برایتان جالب باشد که بدانید آنچه طبیعتگردان به عنوان چشمه آبگرم بلیران میشناسند، از چند چشمه بزرگ و کوچک آب معدنی تشکیل شده است و چشمههای «گرو» و «لالهزار» مهمترین آنها هستند. این چشمهها در کنار رودخانه «گرمارود» یا «گرمرو» قرار گرفتهاند. گرمارود از ارتفاعات «هلی یار» در رشتهکوه البرز سرچشمه میگیرد و ۵۰ کیلومتر طول دارد.
آب این چشمهها املاح معدنی مختلفی دارد که به درمان بیماریهای پوستی و درد مفاصل کمک میکند. بنابراین، بیشتر مسافرانی که راهی این چشمهها میشوند به قصد شنا و آبتنی میروند. اگر شما هم به این علت این روستا را به عنوان مقصد سفر انتخاب کردهاید، باید وسایل لازم برای شنا و آبتنی را به همراه داشته باشید. البته، فراموش نکنید که آب این چشمهها خوراکی نیست. برای نوشیدن آب باید به چشمه دیگری که در ۲۰۰ متری روستا واقع شده است، سری بزنید.
برای رفتن به چشمههای آبگرم باید مسیر گرمارود را آن قدر ادامه دهید تا بوی گوگرد به مشامتان برسد. این بو نشان میدهد که شما به چشمههای آب معدنی نزدیک شدهاید. چشمه گرو بالای تپهای قرار گرفته است و آب سفیدرنگی دارد. این چشمه از سطح گرمارود ۱۰ متر مرتفعتر است. اگر چشمه گرو را بیابید، پیدا کردن چشمه دیگر یعنی لالهزار به سادگی آب خوردن خواهد بود، چون لالهزار درست روبهروی گرو قرار گرفته است. لالهزار هم آبی زلال و فیروزهای دارد و در سمت راست رودخانه گرمارود واقع شده است. چشمه آبگرم بلیران با این روستا حدود ۸ کیلومتر فاصله دارد. برای اینکه به این چشمه برسید، باید کمی در جنگل بلیران پیادهروی کنید.

جنگل بلیران
جنگل بلیران مهمترین جاذبه این منطقه محسوب میشود. طبیعت این جنگل به اندازهای بکر و دیدنی است که به آن لقب بهشت پنهان مازندران دادهاند. این منطقه زیستگاه گیاهان و جانوران گوناگونی است و در هر گوشه از آن میتوانید گیاه یا درختچهای جدید کشف کنید. جنگل بلیران روستا را احاطه کرده است و به همین علت، آبوهوای روستا در تمام فصول سال رؤیایی است. اگر به این جنگل پا بگذارید، با مناظر و چشماندازهای کمنظیری روبهروبه خواهید شد. تماشای این مناظر شما را ناخودآگاه به سمت عکاسی میکشاند. تنفس در این آبوهوا هم برای علاقهمندان به ورزشهای هوازی و یوگا یک فرصت تکرارنشدنی است. شنا و آبتنی هم از مهمترین سرگرمیهای علاقهمندان به ورزشهای آبی در این منطقه به شمار میرود.
جاهای دیدنی نزدیک به بلیران
احتمالا دل کندن از این روستا و چشماندازهایش برایتان کار سادهای نباشد. با وجودِ این، در اطراف این روستا جاذبههای دیگری هم قرار گرفته است که سفر شما را هیجانانگیزتر میکند. برخی از این جاذبهها عبارتاند از:
- جنگل الیمستان: شاید فکر کنید تماشای دو جنگل در یک سفر پیشنهاد خوبی نیست، اما دیدن الیمستان حتما نظر شما را تغییر خواهد داد. این جنگل که در جنوب غربی بلیران قرار گرفته است با آنجا حدود ۶۲ کیلومتر فاصله دارد. پس از تقریبا ۸۲ دقیقه رانندگی جنگلی را پیش روی خود خواهید دید که پوشیده از مراتع سرسبز و گلها و گیاهان رنگارنگ است. این جنگل به چشمههای زلال و اسبهای وحشی شهرت دارد.
- پارک جنگلی میرزا کوچک خان: این پارک جنگلی از الیمستان نزدیکتر است. پارک جنگلی میرزا کوچک خان با بلیران تنها ۴۱/۶ کیلومتر فاصله دارد. در این پارک جنگلی امکانات لازم برای سکونت فراهم شده که آلاچیق، اجاق، میز و نیمکت و سکوی مخصوص چادر بخشی از آنهاست. برای رسیدن به این پارک جنگی باید از روستا تقریبا ۴۸ دقیقه به سمت جنوب غربی رانندگی کنید.
- آبشار لاکوه: این آبشار را با نامهای آبشار نقره سر یا لاکو نیز میشناسند. آبشار لاکوه در منطقهای پر از گل واقع شده است و تماشای آن برای علاقهمندان به گلهای وحشی جذاب خواهد بود. لاکو با بلیران ۶۸/۴ کیلومتر فاصله دارد. در واقع، برای رسیدن به آن باید از جنوب بلیران یک ساعت و ۵۳ دقیقه رانندگی کنید.
اطراف این منطقه جاهای دیدنی فراوانی وجود دارد و کشف آن روحیه ماجراجویی و طبیعتگردی میطلبد. اگر این ویژگیها را داشته باشید با سفری چند روزه متوجه خواهید شد که ایران پهناور چه زیباییهای در خود نهفته است.
بهترین زمان برای سفر به بلیران
این منطقه بسیار خوش آبوهواست. در هر یک از فصلهای سال که به این روستا سفر کنید، از سفر لذت خواهید برد. اگر در بهار راهی این روستا و جنگل اطراف آن شوید، با درختانی مواجه خواهید شد که تازه از خواب زمستانی بیدار شدهاند. در این فصل شکوفه گلهای وحشی خودنمایی میکنند و در پایان سفر، با یک بغل گل زیبا به خانه برمیگردید.
در تابستانها این منطقه حال و هوایی دیگر دارد. در این فصل گوشه و کنار این روستا و جنگل مجاور آن پناهگاه طبیعتگردانی میشود که از هوای گرم شهرها به استراحت در سایه خنک بلیران و آبتنی در چشمههای آن روی آوردهاند.
پاییز هم این مکان جولانگاه بادهای پاییزی و خزان درختان میشود. در این فصل صدای خش خش برگهای زرد و نارنجی به موسیقی گوشنوازی تبدیل میشود که مسافران را از گوشه و کنار ایران به خود جذب میکند.
زمستانهای این منطقه هم اگرچه سرد است، اما اگر با لباس گرم راهی آنجا شوید، گلهای زنگوله برفی را خواهید دید که از زیر برف بیرون میآیند. بله، این روستا در تمام فصول سال تماشایی است.
اقامت در سفر به بلیران
اگر قصد سفر به این منطقه را دارید، باید پیش از شروع حرکت به فکر اقامت در این سفر باشید. برای این کار سه راه زیر پیش روی شماست.
- اقامت در آمل: این راه به کسانی که میخواهند شب را در یک هتل با امکانات مناسب بگذرانند، پیشنهاد میشود. کافی است ۳۵ دقیقه تا آمل رانندگی کنید تا شب را در یکی از هتلهای این شهر به صبح برسانید.
- اقامت در اطراف بلیران: در روستاهای اطراف، ویلاهایی به گردشگران اجاره داده میشوند. شما میتوانید یکی از این ویلاها را به عنوان اقامتگاه خود انتخاب کنید. در صورت اجاره ویلا هم به رونق گردشگری این منطقه کمک میکنید و هم میتوانید یکی از صنایع دستی این روستاها مانند صنایع چوب یا خوراکیهای ترش و شیرین را به عنوان سوغات بخرید.
- کمپینگ: این راه را طبیعتگردان میپسندند. کافی است چادر و پتوی مسافرتی همراه خود ببرید تا شب را در اطراف بلیران بگذرانید. اگر این راه را انتخاب میکنید، حتما لوازم کمپینگ و آب آشامیدنی به همراه داشته باشید، چون ممکن است هنگام سفر شما آب چشمههای فصلی خشک شده باشد.
هر کدام از این ۳ راه مزایا و معایب خاص خود را دارند. شما میتوانید با توجه به شرایط خود درباره اقامت از طریق یکی از این راهها تصمیم بگیرید.
بلیران یکی از جاهای دیدنی آمل به شمار میرود. این روستا و جنگلی که در کنار آن قرار گرفته است، در تمام فصول سال پذیرای گردشگران و طبیعتگردان ایرانی و خارجی میشود. شما هم اگر روزی عازم این روستا شدید، چند نکته را فراموش نکنید. اول از همه اینکه، این روستا طبیعت نسبتا بکری دارد که از گذشتگان به ما رسیده است. پس باید در حفظ زیباییهای آن کوشا باشیم. اگر قصد دارید در این منطقه چادر بزنید، زبالهها را در دامان طبیعت رها نکنید. زبالههای تجزیهنشدنی تا سالها و حتی قرنها در طبیعت باقی میمانند و به آن ظاهری نازیبا میدهند. علاوه براین، اگر برای گرم شدن یا طبخ غذا آتش روشن میکنید، پیش از ترک محل آن را خاموش کنید. آتش بلای جان جنگلهاست و سالانه بسیاری از جنگلها در سراسر کشور بر اثر بیاحتیاطی گردشگران به خاکستر تبدیل میشوند.
نکته دیگری که در سفر به این منطقه باید به آن توجه داشته باشید، به آب آشامیدنی مربوط میشود. همانطور که گفتیم آب برخی از چشمههای این منطقه خوراکی نیست. بنابراین، بهتر است که با خود آب آشامیدنی به همراه داشته باشید.
سفر به این منطقه با شرکت در تورهای گروهی لذتبخشتر میشود. پیشنهاد میکنیم که در ایرانگرد، به عنوان سایت مرجع تورهای گردشگری، یک تور مناسب پیدا کنید و همراه با آن راهی این روستا شوید. این تورها راهنمای حرفهای و آشنا به مسیر دارند که به شما در هر شرایطی کمک میکنند. به این ترتیب سفری به یاد ماندنیتر خواهید داشت.