شوشتر: معرفی ۱۲ تا از جاهای دیدنی شوشتر+ عکس
آیا از تماشای آثار تاریخی لذت میبرید؟ آیا از طرفداران سفر در زمستان هستید؟ اگر به گردشی در دل تاریخ آن هم در ماههای سرد سال علاقه دارید، شهر شوشتر بهترین مقصد برای شماست. این شهر جنوبی در جلگه سرسبز خوزستان واقع شده است و زمستانهایی خوش آبوهوا دارد. در این شهر میتوانید جاذبههای طبیعی و تاریخی که حکایت از تمدن دیرینه این دیار دارد را به نظاره بنشینید. اگر تصمیم گرفتهاید که به این خطه دیدنی پا بگذارید، این مطلب راهنمای خوبی برای شماست. در این مطلب، به شما خواهیم گفت که شوشتر کجاست و مسیر دسترسی به آن چگونه است. همچنین شما را با جاهای دیدنی شوشتر، سوغات این شهر و بهترین رستورانها و اقامتگاههای این شهر جنوبی آشنا خواهیم کرد.
فهرست مطلب:
شوشتر کجاست و چگونه باید به این شهر برویم؟
شوشتر که احتمالا در قدیم با نام آدامدن شناخته میشد، در جنوب غربی ایران و استان خوزستان واقع شده است. این شهر تا مرکز استان خوزستان، اهواز، ۹۰ کیلومتر فاصله دارد. گتوند در شمال، مسجد سلیمان در شرق، دزفول در غرب و اهواز در جنوب این شهر هستند. این شهر قدیمی در دامنه رشتهکوه زاگرس قرار گرفته است. قدمت این شهر به تمدن باستانی عیلام میرسد. شهر سازههای آبی از زمان ساسانیان تا اوایل دوران پهلوی به عنوان مرکز استان خوزستان شناخته میشد و در حال حاضر، چهارمین شهر پرجمعیت در استان خوزستان است. مردم این شهر با گویش شوشتری، یکی از گویشهای قدیمی زبان فارسی، صحبت میکنند.
سفر به این شهر تاریخی از سه راه امکانپذیر است.
- مسیر هوایی: این شهر فرودگاه ندارد. بنابراین، اگر سفرهای هوایی را ترجیح میدهید، باید بلیط هواپیما به مقصد اهواز یا دزفول بخرید. رانندگی از اهواز تا شهر آب و آفتاب ۹۰ دقیقه و از دزفول تا این شهر ۶۰ دقیقه طول میکشد.
- مسیر زمینی: فاصله این شهر تا پایتخت تقریبا ۷۵۰ کیلومتر است. طی این مسافت با خودرو به ۸ ساعت و ۳۰ دقیقه زمان نیاز دارد. برای رسیدن به شهر سازههای آبی باید از شهرهای قم، اراک، خرمآباد، اندیمشک و دزفول عبور کنید. شما میتوانید هم با خودروی شخصی و هم با اتوبوس راهی این شهر شوید.
- مسیر ریلی: این شهر در مسیر راهآهن سراسری کشور ایستگاهی ندارد. بنابراین، باید در ایستگاه دزفول از قطار پیاده شوید و از آنجا خودتان را به این شهر زیبا برسانید.
شهر آب و آفتاب یکی از مقاصد مهم گردشگران در جنوب کشور است و هر سال پذیرای مسافرانی میشود که میخواهند آثار و مظاهر تمدنهای باستانی در دل طبیعت زاگرس را تماشا کنند.
جاهای دیدنی شوشتر
شاید بسیاری از شما این شهر را به سازههای آبی بشناسید، اما این سازه شگفتانگیز تنها جاذبه این شهر قدیمی نیست. کوچههای باریک با دیوارهای مرتفع و سایهبانهایش، خانههای آجری، کتیبههای سنگی در سردر بناهای شهر و مساجد و کاروانسراهای قدیمی همگی جزو جاهای دیدنی شوشتر و جاهای دیدنی استان خوزستان به شمار میروند. در ادامه، مهمترین آثار دیدنی و جاذبههای این شهر را معرفی میکنیم.
تاریخ گردی در شوشتر
قدمت این شهر به درازای تاریخ سرزمین ایران است. بنابراین، هر طرف که سر بچرخانیم یک اثر تاریخی میبینیم که ماجراهای زیادی را از سر گذرانده است. در گوشه هر یک از خانههای این شهر که بنشینیم، میتوانیم صدای انقلابها و حکومتهای مختلفی که آمده و رفتهاند را بشنویم. اما، این شما و این مهمترین آثار تاریخی شهر آب و آفتاب.
- سازههای آبی شوشتر: مشهورترین اثر تاریخی در این شهر همین سازههای آبی است. قدمت این اثر که نامش در فهرست میراث جهانی یونسکو خوش میدرخشد، به زمان هخامنشیان میرسد. به گفته برخی از مورخان و به گواه مدارک تاریخی، این داریوش هخامنشی بوده که سنگ بنای سازههای آبی را بنا نهاده است. این سیستم آبیاری که یکی از شاهکارهای مهندسی جهان محسوب میشود، جریان آب را مهار و به سمت زمینهای کشاورزی هدایت میکند. این سازههای آبی بخشهای مختلفی دارد که هر کدام به نوبه خود یکی از دیدنی های این شهر به شمار میروند.
- بند میزان: این بند که آب رود کارون را به دو شاخه تقسیم میکند، در قدیم به نامهای بند قیصر، دولتشاه، خاقان و شاپوری نیز شناخته میشده است. گرگر و شطیط دو رود آبی هستند که بند میزان آب آنها را تنظیم میکند. این بند از ابتدای رود گرگر شروع میشود و در عمارت کلاهفرنگی پایان مییابد. بند میزان از سنگ و ساروج ساخته شده است.
- مسجد جامع: این مسجد در واقع بنایی تاریخی است و یکی دیگر از جاهای دیدنی شوشتر به شمار میرود. قدمت این اثر به دوران صدر اسلام میرسد. این مسجد با خشت و گل بنا شده است و شبستانها و رواقهای زیبایی دارد.
- پل و سد شادروان: این پل که با نام پلبند والرین یا بند قیصر نیز مشهور است، یکی دیگر از دیدنی های شوشتر به شمار میرود. این پل با طول 500 متر در نزدیکی بند میزان قرار دارد. پل شادروان که امروزه تنها بقایای آن به جا مانده، ۴۴ دهانه بزرگ و۴۳ دهانه کوچک داشته است. در گذشته، پل شادروان بخش غربی و شرقی رود کارون را به یکدیگر متصل میکرد و به عنوان معبری برای بازرگانان و لشکریان شناخته میشد.
- عمارت کلاهفرنگی: این عمارت به صورت هشتضلعی ساخته شده است و از بالای آن میتوانید بند میزان را به تماشا بنشینید. برخی از مورخان معتقدند که این برج در زمان ساسانیان برای دیدهبانی و نظارت بر کارگران ساخته شده است. در مقابل، عدهای دیگر، کاربرد عمارت کلاهفرنگی را کنترل جریان آب رودخانه میدانند. در هر صورت، این برج هشتضلعی یکی از شاهکارهای معماری به جا مانده از زمان ساسانیان است. البته، برخی معتقدند که قدمت این بنا به دوران هخامنشیان میرسد.
- قلعه سلاسل: این دژ استوار در گذشته مکانی برای دفاع از شهر بود. برخی از مورخان ساخت این قلعه را به دوره هخامنشی نسبت میدهند و برخی دیگر معتقدند که ساسانیان این دژ را بنا نهادهاند. این قلعه در زمان خود یکی از سپرهای دفاعی شهر به شمار میرفت. در قلعه سلاسل سربازخانهها، حمامها، طویلهها، شبستانها، آشپزخانه و برجهای زیادی وجود داشته که امروزه تنها چند اتاق زیرزمینی از آن باقی مانده است.
- بند لشکر: یکی دیگر از مشهورترین جاهای دیدنی شوشتر پلبند لشکر است. این بند از مصالحی همچون آجر، سنگ و ساروج ساخته شده است و در گذشته، راه ارتباطی این شهر و روستاهای جنوبی آن بود. در بخش جنوبی این بند آسیابهای آبی زیبایی وجود داشته که امروزه تنها بقایای آنها به جا مانده است. پل لشکر در کنار بقعه امامزاده عبدالله قرار گرفته و یکی از آثار ملی کشور به شمار میرود.
- دخمههای زرتشتی: قدمت این آتشکدههای زرتشتی به دوران مادها میرسد. این دخمهها با نامهای خرفخانه یا استودان نیز مشهورند. این بناهای تاریخی در میان کوهها حفر میشدند و راوی وقایع ایران پیش از اسلام هستند. جالب است بدانید که زرتشتیان قدیم مردگان خود را دفن نمیکردند، بلکه در این اتاقهای مکعبی شکل قرار میدادند تا خوراک پرندگان و سایر جانوران شوند.
- ۹. کانال داریون: این نهر پرآب ساخته دست بشر است. این کانال که در زمان داریوش حفر شده است، از رود شطیط جدا میشود و در نهایت به آن بازمیگردد. نهر داریون همان نهری است که زیر قلعه سلاسل جریان دارد. در زمانهای قدیم، میرابهای این قلعه جریان نهر داریون را کنترل میکردند.
- باغ خان: باغ زیبای خان در زمان قاجار در حاشیه رود گرگر بنا شده است و امروزه یکی از جاهای دیدنی شهر سازههای آبی به شمار میرود. این باغ میوه از طریق آبشارها و سازههای آبی شهر آبیاری میشود و نام آن در فهرست آثار ملی کشور میدرخشد. در میان این باغ، درختچههای تزیینی شاهپسند، گلهای کاغذی و لالهعباسی نیز به چشم میخورند. باغ خان با مساحتی حدود ۱۶۰۰ مترمربع، بدون شک یکی از مظاهر بهشت روی زمین است.
دیدنی های طبیعی شوشتر
هرچند بسیاری از مردم این شهر را به آثار تاریخی، به ویژه سازههای آبی میشناسند، اما از طبیعت زیبای این منطقه نیز نباید غافل شد. این شهر در منطقهای خوش آبوهوا قرار گرفته و همین موضوع باعث شده است تا شاهکارهای طبیعی در آن کم نباشند. اما مهمترین بیایید با مهمترین دیدنیهای طبیعی شوشتر آشنا شویم.
- بند ماهیبازان: بند خداآفرین یا ماهیبازان یکی از شاهکارهای طبیعت است. این بند در مسیر رود گرگر قرار دارد و قدمت آن به دوران ساسانی بازمیگردد. نام بند ماهیبازان به عنوان یکی از جاهای دیدنی شوشتر، در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.
- منطقه حفاظتشده كرایی: اگر جنوب کشور را برای طبیعتگردی انتخاب میکنید، نباید گردش در این منطقه حفاظتشده را فراموش کنید. این منطقه سرسبز که در اواخر زمستان و اوایل فصل بهار زیبایی آن صدچندان میشود، یکی از مهمترین زیستگاههای حیوانات و گونههای جانوری در حال انقراض به شمار میرود. همچنین، بسیاری از گیاهان دارویی مانند گلگاوزبان، بارهنگ و بومادران در این دشت سرسبز رشد میکنند.
چه زمانی به شوشتر سفر کنیم؟
این شهر در دامنه کوه زاگرس و جلگه خوزستان قرار گرفته است و آبوهوایی مدیترانهای دارد. این شهر با میانگین دمای ۲/۲۷ درجه سانتیگراد در تمام فصول سال پذیرای گردشگران و طبیعتگردان است. با این حال، در برخی از ماههای سال، شهر سازههای آبی به بهترین مکان برای گردش و تفریح تبدیل میشود. دمای هوای شهر آب و آفتاب در اواخر زمستان و اوایل بهار از همیشه بهتر است. از سویی دیگر، در این زمان آب رودخانهها به جریان میافتد و سازههای آبی در بهترین و باشکوهترین حالت خود قرار میگیرند. بنابراین، اگر قصد سفر به این دیار سرسبز را دارید، بهتر است اوایل بهار را برای سفر خود انتخاب کنید.
از شوشتر چه سوغاتی بیاوریم؟
مردم این شهر تاریخی از گذشته به انواع صنایع دستی بهویژه بافندگی مشغول بودهاند. بنابراین، مهمترین سوغاتی که از این شهر میتوانید به خانه ببرید، همین صنایع دستی است. پارچهبافی، کپوبافی، جاجیمبافی، سنگتراشی و احرامبافی مهمترین هنرهای دستی این مردم به شمار میروند. این صنایع دستی اغلب با مواد طبیعی ساخته میشوند و طرفداران بسیاری دارند.
این شهر جنوبی خوراکیهای خوشمزهای نیز دارد. لبنیات محلی مانند دوغ و کره و سرشیر، ترشیجاتی نظیر ترشی سیر، بندری و لگجی و شیرینیهای این شهر از قبیل حلواشکری، ارده و زردک از پرطرفدارترین سوغاتیهای آن به شمار میروند.
سوغات شوشتر را از کجا بخریم؟
برای تهیه سوغاتی، بهویژه خوراکیها، میتوانید به بازار سنتی و البته تاریخی این شهر در میدان طالقانی بروید. سرای افضل در خیابان سنگفرش نیز مکان مناسبی برای خرید صنایع دستی مردم این دیار است. اگر هم دوست دارید لباسهای محلی منطقه را بخرید باید به پاساژ مهستان در خیابان امام خمینی سری بزنید.
رستوران گردی در شهر سازه های آبی
جذابترین بخش سفر به این شهر رستورانگردی در این شهر است، اما بهترین رستورانهای این شهر کجاست؟
اگر به چشیدن طعم غذاهای محلی در مکانی تاریخی علاقه دارید، رستوران مستوفی بهترین پیشنهاد برای شماست. در این رستوران که در واقع یک خانه تاریخی بوده، میتوانید انواع غذاهای محلی شامل قرمهسبزی شوشتری، خورش آلو و نان چربی را سفارش بدهید و نوش جان کنید. این رستوران در کنار پل شادروان واقع شده است.
دیزیسرای فیروزه نیز در خیابان شریعتی پذیرای گردشگران و علاقهمندان به این غذای سنتی ایرانی است. رستوران باغشاه در کنار امامزاده عبدالله، سفرهخانه سنتی در جوار پل تاریخی لشکر و رستوران شبستان در فرهنگشهر سایر رستورانهای مشهور این شهر هستند که در آنها انواع غذاهای ایرانی و محلی سرو میشود.
اقامت در سفر به شهر سازههای آبی: معرفی هتلها و اقامتگاهها
بهطور کلی، این شهر یکی از مقاصد ارزان گردشگری به شمار میرود و هزینه رزرو هتلها و اقامتگاههای آن چندان بالا نیست. چهار هتل یا اقامتگاه در این شهر از همه محبوبتر هستند. این اقامتگاهها عبارتند از:
- هتل سنتی سرابی: این هتل سهستاره یکی از خانههای تاریخی این شهر بوده که از دوران قاجار به جا مانده است. این خانه تاریخی در سال ۱۳۹۲ مرمت و بازسازی شد. از آن زمان تاکنون هتل سرابی یکی از هتلهای محبوب در شهر سازههای آبی است.
- هتل سنتی طبیب: این هتل نیز یکی دیگر از هتلهای سهستاره شهر است. هتل طبیب یکی از خانههای تاریخی این شهر بوده که به عنوان اثر ملی نیز ثبت شده است. این خانه تاریخی با پنجرههای رنگی و تختهای سنتی از سال ۱۳۹۵ پذیرای گردشگران است.
- هتل عمارت افضل: اگر در شهر آب و آفتاب به دنبال اقامتگاهی ارزان هستید، عمارت افضل بهترین انتخاب شماست. این هتل نیز مانند سایر اقامتگاههایی که معرفی کردیم، جزو خانههای تاریخی به جا مانده از دوران قاجار است که در سال ۱۳۹۳ بازسازی شد.
- اقامتگاه سنتی عمارت پدری: این اقامتگاه بومگردی از سال ۱۴۰۰ به بعد پذیرای مهمانانی است که میخواهند در هتلی اقتصادی اقامت کنند. عمارت پدری به بازار سنتی و سازههای آبی این شهر بسیار نزدیک است.
شوشتر شهری خوش آبوهواست که بیشتر مردم آن را با سازههای آبی میشناسند. البته، این شهر جاذبههای تاریخی و طبیعی بسیاری را در خود جای داده است که در این مطلب به مهمترین آنها اشاره کردیم. کوچهها و خیابانهای این شهر تاریخ یک سرزمین را روایت میکنند. کافی است کمی به صدای پای تاریخ در این شهر گوش بدهید.
آیا تا به حال به شهر سازههای آبی سفر کردهاید؟ به نظر شما بهترین ویژگی این شهر چیست؟ اگر تاکنون به این شهر جنوبی کشور پا گذاشتهاید، از تجربیات سفرتان برایمان بگویید. اگر هم برای اولین بار میخواهید سفری به این منطقه داشته باشید، میتوانید از تورهایی که ایرانگرد به شما معرفی میکند، بهره ببرید.