ورود / ثبت نام

میبد کجاست؟ راهنمای سفر (1402) + جاهای دیدنی میبد

اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید

قدم زدن در کوچه‌های شهرهای تاریخی یکی از رویاهای هر گردشگر علاقه‌مند به تاریخ است. شهر میبد یکی از شهرهای تاریخی ایران است که در آن می‌توان به تماشای بادگیرها نشست و در کوچه پس کوچه‌های این شهر کویری گذر تاریخ را مشاهده کرد. در این مقاله از ایرانگرد در این شهر کویری گشتی میزنیم و هرآنچه را باید برای سفر به این منطقه بدانید، توضیح خواهیم داد.

 

 

فهرست مطالب:

میبد کجاست؟

شهر تاریخی میبد در استان یزد قرار دارد و به عنوان یکی از محبوب‌ترین مقاصد گردشگری در این استان شناخته می‌شود. این شهر چندهزارساله در شمال‌غربی یزد واقع شده است. جاده تهران به بندرعباس و راه‌آهن تهران به کرمان از کنار این شهر می‌گذرد. 

این شهر قدیمی در اطراف کویر مرکزی فلات ایران قرار گرفته است و از سمت غرب به ارتفاعات جنوبی کویر سیاه‌کوه یا عقدا می‌رسد. یزد، اردکان و اشکدز هم شهرهای دیگری هستند که در نزدیکی این مقصد کویری واقع شده‌اند. 

این شهر کویری تا یزد ۵۴.۷ کیلومتر و تا تهران ۵۷۹ کیلومتر فاصله دارد. اگر قصد سفر به این شهر را دارید، باید ابتدا خود را به استان یزد برسانید. برای این کار باید ابتدا از اتوبان تهران-قم و بعد از آن اتوبان امیرکبیر بگذرید. از کاشان هم به سمت اردستان، نائین و در نهایت میبد رانندگی کنید. رانندگی در این مسیر با خودروهای شخصی تقریبا ۷ ساعت طول می‌کشد. 

اگر هم سفر با قطار را ترجیح می‌دهید، می‌توانید به مقصد کرمان یا بندرعباس بلیط بخرید و در ایستگاه این شهر پیاده شوید. 

برای سفر با هواپیما هم باید به مقصد یزد بلیط بخرید. از یزد تا این شهر قدیمی هم با خودروهای سواری در کمتر از یک ساعت در راه خواهید بود.

گشتی در میبد بزنیم؟ 

شهر میبد در نزدیکی کویر مرکزی قرار گرفته است. بنابراین، برای سفر به این شهر باید انتظار یک منظره کویری را داشته باشید. در کوچه پس کوچه‌های این شهر قدیمی آفتاب لانه دارد و مردمان این دیار عادت کرده‌اند که با کویر همنشین باشند. 

قرار داشتن این شهر در مسیر ارتباطی شمال به جنوب کشور، سبب شده است تا این شهر همیشه پرگردشگر باقی بماند. معمولا گردشگران پس از بازدید از جاهای دیدنی یزد، اردکان یا نایین راهی این شهر قدیمی نیز می‌شوند تا گشت‌وگذار در استان یزد برایشان تکمیل شود. 

در گوشه‌وکنار این شهر پوشش گیاهی مختص به کویر را می‌بینیم. گیاهانی مانند گز، گون و درخت بادام کوهی در این منطقه رشد خوبی دارند. در دشت‌های بیابانی اطراف این شهر هم حیواناتی زندگی می‌کنند که با آب‌وهوای کویر سازگاری بیشتری دارند. کاراکال، خفاش نعل اسبی، خارپشت، سمور، کبک، عقاب و شاهین برخی از این جانوران هستند. 

تاریخچه میبد یزد

قدمت شهر میبد به حدود ۷۰۰۰ سال پیش می‌رسد. مورخان و باستان‌شناسان معتقدند که این شهر قدیمی یکی از کانون‌های یک‌جانشینی در زمان قدیمی بوده است. 

یافته‌های باستان‌شناسی در این شهر و مناطق اطراف آن هم نشان می‌دهند که این شهر کویری حداقل از زمان ساسانیان شهر مهمی به شمار می‌رفته است. یکی از آثار مهم تاریخی این شهر نارین قلعه نام دارد که در دوران صدر اسلام به عنوان دژی دفاعی کاربرد داشته است. 

میبد (عکس: بابک نقاش)

جاهای دیدنی میبد

جاهای دیدنی میبد تاریخ یک سرزمین را در دل خود جای داده‌اند. همان‌طور که گفتیم، این شهر قدمتی چندهزارساله دارد. بنابراین، جای تعجب ندارد که مهم‌ترین جاهای دیدنی میبد را آثار تاریخی این شهر تشکیل می‌دهند. سفر به این شهر قدیمی برای علاقه‌مندان به تاریخ ایران بیش از همه جذاب و هیجان‌انگیز خواهد بود. در زیر به مهم‌ترین دیدنی‌های این شهر که نباید تماشای آنها را از دست بدهید، اشاره شده است.

  1. نارین قلعه: این دژ باستانی در گویش محلی مردم این منطقه به نارنج قلعه نیز شهرت دارد. باستان‌شناسان قدمت نارین قلعه را حدود ۵۰۰۰ سال تخمین می‌زنند. این دژ، قدیمی‌ترین ارگ حکومتی در دنیا به شمار می‌رود. نام دژ نارین قلعه که در میدان شهرداری، بلوار امام این شهر قرار دارد، در سال ۱۳۵۴ به عنوان اثر ملی ثبت شد.
  2. یخچال خشتی: یکی دیگر از جاهای دیدنی میبد که در بلوار قاضی این شهر قرار دارد، همین یخچال به جا مانده از زمان صفویان است. این یخچال ساخته شده از خشت و گل بزرگ‌ترین یخچال گنبدی‌شکل در جهان به شمار می‌رود.  
  3. برج کبوترخانه: این برج قدیمی در کنار فرمانداری این شهر قرار دارد. برج کبوترخانه در گذشته جایی برای زندگی پرندگان بی‌پناهی بود که به مردم مهربان این شهر پناه می‌آوردند. در این برج قدیمی ۴۰۰۰ لانه پرنده قرار دارد. 
  4. قلعه مهرجرد: این اثر تاریخی در خیابان آیت‌الله حائری این شهر واقع شده است. قدمت این قلعه که یکی دیگر از دیدنی‌های این شهر به شمار می‌رود، به حکومت سلسله زند و افشار می‌رسد.
  5. کاروانسرای شاه عباسی: این کاروانسرای قدیمی در بلوار قاضی میرحسین این شهر تاریخی قرار دارد. کاروانسرای شاه‌ عباسی معماری صفویه را نشان می‌دهد و از بخش‌های ساباط، ایوان‌های بیرونی، هشتی ورودی، چهار‌هشتی، ایوان‌ها و اتاق‌های محل اقامت مسافران تشکیل شده است. در حال حاضر، سالن غربی این کاروانسرا بازسازی شده است و یک رستوران و چایخانه سنتی در آن قرار دارد.
  6. مسجد جامع: مورخان معتقدند که این مسجد بسیار بزرگ در گذشته چند مسجد بوده که با گذشت زمان به یکدیگر متصل شده‌اند. این مسجد تاریخی که یکی از مساجد ایوان‌دار به سبک معماری یزد است، در بلوار امام، میدان مرکزی شارستان قدیم این شهر قرار دارد. قدمت این مسجد به قرن دوم هجری می‌رسد. 
  7. چاپارخانه: اگر جزو آن دسته از افراد هستید که به نامه‌نگاری علاقه دارند، تماشای این اثر تاریخی برایتان جالب خواهد بود. این چاپارخانه تاریخی در دوران قاجار ساخته شده و در آن زمان برای نگهداری نامه‌های مهم و اسناد دولتی کاربرد داشته است. نام این چاپارخانه در سال ۱۳۷۹ به عنوان یکی دیگر از جاهای دیدنی میبد در فهرست آثار ملی ثبت شد. 
  8. قلعه بارچین: این قلعه تاریخی در روستایی با همین نام در شرق این شهر قرار دارد. قلعه بارچین یادگاری از زرتشتیان قدیمی این منطقه به شمار می‌رود. این افراد در گذشته در مواقع خطر در این بنای تاریخی دوطبقه پناه می‌گرفته‌اند. 
  9. موزه‌ سفال: در خیابان شهید جعفری‌نژاد این شهر آب‌انباری قدیمی به نام آب‌انبار حاج علی‌محمد قرار دارد که در حال حاضر به موزه سفال این شهر تبدیل شده است. قدمت این بنای تاریخی به زمان قاجار می‌رسد. امروزه در این آب‌انبار کوزه‌ها و سفالینه‌هایی از دوره مادها تا کنون نگهداری می‌شوند.
  10. موزه زیلو و پلاس: در بخشی از کاروانسرای شاه‌عباسی موزه‌ای قرار گرفته است که تماشای آن علاقه‌مندان به هنرهای دستی را به وجد می‌آورد. در این موزه می‌توانید به تماشای زیلوهای گرانبها بنشینید یا مراحل ساخت زیلو را از نزدیک ببینید. این موزه را یکی از بزرگان این شهر به نام سید عبدالعظیم پویا راه‌اندازی کرده است.  
  11. قلعه بشنیغان: این قلعه قدیمی در شمال محله‌ای قدیمی از شهر به نام بشنیغان قرار دارد. مورخان قدمت این قلعه را متعلق به دوران قاجار می‌دانند. در حال حاضر از این قلعه چهارضلعی به عنوان انبار استفاده می‌شود. 
  12. مسجد جامع فیروزآباد: انبار این مسجد قدیمی محل نگهداری قرآن‌های قدیمی و کتاب‌های دینی گذشتگان است. در گوشه‌وکنار این مسجد نقوش و کاشی‌کاری‌های زیبا به چشم می‌خورند. این مسجد تاریخی در روستای فیروزآباد در جنوب شهر قرار دارد. 
  13. مجموعه باغ حیوانات: این باغ‌وحش هم یکی دیگر از جاهای دیدنی میبد به شمار می‌رود که در آن حیواناتی مثل طاووس نگهداری می‌شوند. این مجموعه در بلوار امام خمینی این شهر تاریخی واقع شده است.
  14. بازار میبد: این بازار سنتی که در بلوار بسیج شهر قرار دارد، بهشت عاشقان سفال محسوب می‌شود. در هر گوشه از این بازار سنتی بوی سفال پیچیده و نوید خرید سوغات اصیل این شهر را می‌دهد.
  15. جاذبه‌های طبیعی: هرچند این شهر بیشتر به دلیل اماکن تاریخی شهرت دارد، اما جاذبه‌های طبیعی آن هم ارزش سفر کردن را دارند. از جمله جاذبه‌های طبیعی این شهر و اطراف آن می‌توان به غار سنگ آتش، چشمه آب ترش ندوشن و دشت کم‌خطاب اشاره کرد.
نارین قلعه (عکس: محسن)

بهترین زمان برای سفر به میبد

همان‌طور که گفتیم، این شهر در نزدیکی کویر مرکزی ایران قرار گرفته است. پس اصلا عجیب نیست که تابستان‌هایی گرم و طاقت‌فرسا داشته باشد. برای سفر به این شهر و تماشای جاذبه‌های تاریخی آن باید فکر سفر در تعطیلات تابستان را از سر بیرون کنید. سفرهای زمستانی به این منطقه هم اصلا فکر خوبی نیست. به‌هرحال، مناطق بیابانی در زمستان هم سرمای استخوان‌سوزی دارند. 

بهترین زمان برای سفر به این شهر بهار و پاییز است. در این دو فصل از سال آب‌وهوای این شهر به بهترین حالت خود می‌رسد و می‌توانید تا ساعت‌های طولانی در اطراف شهر پرسه بزنید و تاریخ‌گردی کنید. 

سوغات میبد چیست؟ 

اگر به بازار میبد سری بزنید، با غرفه‌های کوچک و بزرگی روبه‌رو می‌شوید که بهترین سوغات میبد را می‌فروشند. سوغات این شهر هم رنگ‌وبویی کویری دارد و هم شبیه به سوغات شهری مثل یزد است. در هر طرف از بازار این شهر که سر بچرخانید، چند سوغاتی زیر را حتما خواهید دید.

  • ظروف سفالی: این شهر از دوران باستان تاکنون سفال‌های باارزشی داشته است. هنوز هم اگر می‌خواهید ظرف سفالی اصیل ایرانی بخرید، باید به این شهر قدیمی سفر کنید.
  • زیلو: یکی دیگر از صنایع دستی مردمان سخت‌کوش این شهر زیلوست. زیلوهای این شهر طرح‌ها و نقش‌های رنگارنگی دارند و چشم هر بیننده‌ای را به خود خیره می‌کنند.
  • پارچه‌های کاربافی: این پارچه‌های رنگارنگ هم تحفه‌ای دیگر از این شهر تاریخی محسوب می‌شوند. این هنر یادگاری از دوران تیموریان در ایران است.
  • شیرینی‌های اصیل استان یزد: این شهر با یزد فاصله‌ای ندارد. بنابراین، اگر نتوانستید در یزد قطاب، پشمک یا باقلوا بخرید، می‌توانید به بازار این شهر قدیمی سری بزنید.

اقامت در سفر به میبد

اگر برای اقامت به هتل‌های لوکس فکر می‌کنید، می‌توانید خودتان را در کمتر از یک ساعت به یزد برسانید. در شهر تاریخی میبد خبری از هتل‌های مجلل و لوکس نیست. با این حال، در این شهر قدیمی هتل‌های سنتی و میان‌رده با قیمت و امکانات مناسب پیدا می‌شوند که می‌توانند رضایت خاطر شما را جلب کنند. بهترین هتل‌ها و اقامتگاه‌های این شهر عبارت‌اند از:

  • هتل پنج‌ستاره کریاس پالاس در بلوار امامزاده میرشمس‌الحق، روبه‌روی پارک بهاران
  • هتل سه‌ستاره حاج ملک در خیابان سلمان فارسی، خیابان فیروزآباد
  • هتل سه‌ستاره بهجت در ابتدای بلوار بسیج، کنار پل زیرگذر
  • اقامتگاه بوم‌گردی عطار در خیابان امام خمینی، مقابل امامزاده سید قنبر، کوچه شهید محمد رضا آقایی
  • اقامتگاه بوم‌گردی قلعه وزیر در ۵ کیلومتری این شهر، ابتدای روستای رکن‌آباد
  • اقامتگاه بوم‌گردی وستا در روستای مزرعه کلانتر

در نهایت با خرید تور و همراه شدن با یک گروه گردشگری می‌توانید سفری اصولی و برنامه‌ریزی شده را تجربه کرده و از بابت اقامتگاه نیز خیالتان راحت باشد. ایرانگرد در زمینه خرید تور و رزرو اقامتگاه شما را یاری خواهد کرد. 

قلعه

پیشنهاد ما: الان سفر کنید.

الان زمان مناسبی برای سفر به میبد است. فروردین، اردیبهشت، خرداد، مهر، آبان و آذر زمان مناسبی برای سفر به این منطقه می‌باشد.
اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید
تورهای میبد
متاسفانه توری برای میبد پیدا نکردیم:(
بقیه تورها را ببینید یا برای تورهای این مقصد هشدار ثبت کنید.

مجری تور هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
ویلا، آپارتمان و هتل های میبد و اطراف آن
متاسفانه در این مقصد اقامتگاهی برای نمایش نداریم ^_^
با ثبت درخواست رزرو میتوانیم در اسرع وقت در این مقصد یا نزدیک به آن اقامتگاهی برایتان پیدا کنیم.

صاحب اقامتگاه هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
نقد و بررسی
نقد و بررسی میبد
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
پرسش و پاسخ
پاسخ پرسش‌های خود را از مشاوران آشنا به منطقه بگیرید.
سوال جدیدی بپرسید
امتیاز 0 از 5 / 0 امتیاز
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
آیا این صفحه برای شما مفید بود؟