کلیبر کجاست؟ راهنمای سفر به مجمع تاریخ و طبیعت در آذربایجان
کلیبر، از شهرهای شمال غرب کشورمان ایران که به بهشت گمشده آذربایجان شهرت دارد. شهری که درست شبیه به یک الماس در دل کوهها میدرخشد و با طبیعت زیبایش افراد زیادی را مجذوب خود میکند. منطقهای که علاوه بر طبیعت، فرهنگ، تمدن و تاریخ آن هم حائز اهمیت بسیار است. اگر دوست دارید که بیشتر در مورد این شهر بدانید، پیشنهاد میکنیم که تا انتهای این مطلب از وبلاگ ایرانگرد همراه ما باشید. در انتهای این راهنمای گردشگری به طور دقیق خواهید دانست که کلیبر کجاست؟ چه جاذبههای دیدنی دارد و چگونه میتوانید در این مکان اقامت کنید.
فهرست مطلب:
کلیبر کجاست؟
بیایید اول ببینیم کلیبر کجاست و در کدام نقطه از ایران واقع شده است. این شهر در شمال شرقی نقشه جای دارد؛ جایی در استان آذربایجان شرقی، در نزدیکی جنگلهای ارسباران که هر چقدر از زیباییهای آن بگوییم کم گفتهایم. شهری با قدمت چندین هزار ساله که اتفاقا در همسایگی کشورهای ارمنستان و جمهوری آذربایجان قرار دارد. این منطقه به دلیل داشتن آبوهوای بی نظیر، درختان میوه متنوع و منظره دیدنیاش، در بین شهرهای آذربایجان معروف شده است. آبوهوای این منطقه، آن را به فرشی پر آب و رنگ و مملو از نقش و نگار طبیعت کرده و طبیعت زیبای آن، مردم را از نقاط مختلف به این شهر میکشاند.
مسیر رسیدن به این شهر چگونه است؟
این شهر در 800 کیلومتری شمال غرب تهران و 210 کیلومتری شمال شرق تبریز واقع شده است. برای اینکه خودتان را به این شهر برسانید باید از خود تبریز تا مقصد را زمینی طی کنید (اگر وقت دارید سری هم به جاهای دیدنی تبریز بزنید)، زیرا خبری از فرودگاه و مسیر راه آهن تا این شهر نیست. برای این کار دنبال جاده 27 روی نقشه باشید. البته که میتوانید برای رسیدن به تبریز از قطار و هواپیما هم استفاده کنید.
بعد از رسیدن به تبریز میتوانید با ماشین به سمت این شهر زیبا و دیدنی رهسپار شوید. از تبریز تا شهر کلیبر باید مسافتی حدودا 180 کیلومتری را پشت سر بگذارید. حوصله کنید و از زیباییهای جاده لذت ببرید.
اما اگر میخواهید از اردبیل به سمت این شهر بروید، قضیه کمی متفاوت خواهد بود. برای رسیدن به این شهر از سمت اردبیل ابتدا باید به سمت اهر بروید و بعد به مقصد مورد نظر یعنی برسید. این شهر در فاصلهای حدودا 224 کیلومتری از اردبیل واقع شده است.
گشتی در شهر کلیبر بزنیم
موقعیت مکانی خاص این شهر و قرارگیری آن در نزدیکی جنگلهای ارسباران و وجود طبیعتی بکر و شگفتانگیز، باعث شده است که این شهر زیبا به عنوان یک قطب گردشگری در استان آذربایجان شناخته شود. اگر یادتان باشد در مقدمه گفتیم که این شهر علاوه بر زیباییهای طبیعی از نظر تاریخ و فرهنگ هم غنی است، بنابراین گشتوگذار در این شهر زیبا میتواند سفری به دل تاریخ و طبیعت باشد.
تاریخنگاران از این منطقه با اسم بذ یا بذین نام میبرند. شاید علت این امر وجود مرال یا گوزن قرمز در این منطقه باشد. یکی دیگر از مهمترین جنبههای تاریخی این شهر به داستان مقاومت بابک خرمدین ارتباط دارد. خرمدین یکی از مبارزان و جنگجویان قرن چهارم هجری بوده است که این شهر را به عنوان پایگاه مقاومت خود برگزیده بود. در این زمان خرمدین نسبت به خلیفه زمان خودش یعنی معتصم اعلام جنگ کرد. نتیجه جنگ با معتصم، شکست خرمدین را در پی داشت و متاسفانه شهر به دست اعراب افتاد.
این شهر از نظر هنر نیز غنی و متنوع است. از آنجا که این منطقه در مسیر کوچ قرار داشته است، گونههای مختلفی از موسیقی در این مکان فرصت بروز یافتهاند. همچنین قابل ذکر است که بسیاری از مردمان این شهر به کار کشاورزی و دامداری مشغول هستند. آبوهوای خوب این منطقه باعث شده است که این منطقه محصولات کشاورزی باکیفیت و بسیار خوبی داشته باشد. گویش مردم این منطقه نیز ترکی آذری است.
چشمههای متنوع، دشتها و علفزارهای وسیع، مراتع و جنگل و همچنین رودها همگی در کنار هم باعث شدهاند که این منطقه یکی از جاذبههای گردشگری استان آذربایجان باشد.
بهترین زمان برای سفر به کلیبر
همان طور که اشاره شد، شهر کلیبر از مناطق دیدنی استان آذربایجان است. منطقهای که در دل کوه قرار دارد. در نتیجه انتظار میرود که این منطقه پاییز و زمستان بسیار سخت و سردی داشته باشد. از طرف دیگر این سرما نوید بهار و تابستانی با طراوت و سرسبز را میدهد. بنابراین اگر میخواهید تمام زیبایی این شهر را به چشم خود ببینید، بهترین زمان سفر به این شهر زیبا، بهار و تابستان است. البته اگر که مشکلی با سرما ندارید، خالی از لطف نیست که در پاییز و زمستان هم سری به این منطقه بزنید و دیدنیهای آن را در فصل هزار رنگ یا زمانی که طبیعت رخت سفید بر تن کرده است، مشاهده کنید.
به یاد داشته باشید که در بهار و تابستان تنوع محصولات و میوههایی که حاصل باغهای همین منطقه هستند، بیشتر است و میتوانید لذت چشیدن طعم آنها را تجربه کنید و برای عزیزان و دوستانتان سوغات ببرید. البته که در زمستان هم دست خالی برنمیگردید. در ادامه بیشتر در مورد سوغاتیها و غذاهای محلی این منطقه صحبت خواهیم کرد. همچنان همراه ما باشید.

جاهای دیدنی کلیبر
در این بخش به معرفی جاهای دیدنی کلیبر میپردازیم. در ادامه به برخی از مکانهای دیدنی و جذاب این شهر اشاره شده است.
- جنگلهای ارسباران
مگر میشود به این منطقه زیبا سر نزد و از طبیعت پر از شگفتی آن لذت نبرد؟! جنگلهای ارسباران در فاصله 46 کیلومتری کلیبر قرار دارند. جنگلهایی 130 هزار هکتاری که در جنوب رود ارس واقع شدهاند؛ منطقهای که در دل خود آثار تاریخی ارزشمندی را جای داده است. از قلعه بابک گرفته تا دژ قهقهه، بقعه شیح شهابالدین اهری، قصر آینه لو، کلیسای آینالو، کلیسای وینق و... علاوه بر اینها جالب است بدانید که حدودا 70 هزار هکتار از این جنگلها به عنوان ذخیرهگاه زیستکره در سازمان یونسکو به ثبت جهانی رسیدهاند! همچنین در سال 1352 این منطقه به عنوان یک منطقه حافظت شده به ثبت رسید. در ارسباران 300 گونه جانوری و 1400 گونه گیاهی وجود دارد که همه آنها بخش عظیمی از سرمایههای کشورمان هستند.
2. منطقه حفاظت شده آینالو
منطقه حفاظت شده آینالو در شهرستان خدا آفرین، 45 کیلومتری شهر کلیبر و 18 کیلومتری روستای عاشقلو واقع شده است. این منطقه جزئی از منطقه ارسباران به حساب میآید که یکی دیگر از بخشهای بکر شمال شرقی است. این منطقه از شمال غربی به وایقان و از جنوب نیز به روستای بالان میرسد. آینالو آبوهوایی معتدل و البته کوهستانی دارد؛ از همین رو در بیشتر زمان سال، سرد و مه آلود است. بخشی از این منطقه که زیستگاهی برای احیای نسل مارالها و آهوهای وحشی در نظر گرفته شده است، کمپ آینالو نام دارد. شایان ذکر است که عموم مردم میتوانند برای تماشای مارالها به این منطقه بیایند.
3. پارک جنگلی مکیدی
پارک جنگلی مکیدی از دیگر جاذبههای دیدنی این منطقه است. منطقهای که در بخش مرکزی، در دهستان میشه پاره و در روستایی با همین نام یعنی مکیدی قرار دارد. این پارک در درهای با نام مکیدی جای خوش کرده و در میان جنگلهای ارسباران خانه گزیده است. اگر به این منطقه سر بزنید میتوانید از چشمههای متنوع و طبیعت زیبای آن دیدن کنید. در این منطقه درختانی که مراتع را شکل دادهاند، اکثرا فندق، گردو و زخال اخته هستند. همچنین گیاهانی همچون آویشن، کهلیک اوتی و شیرین بیان هم در دشتهای اطراف پیدا میشوند.
4. پلهای خدا آفرین
از دیگر جاهای دیدنی کلیبر میتوانیم به منطقه خدا آفرین اشاره کنیم. پلهای خدا آفرین یکی از آثار ملی کشورمان است. این مکان در شهرستان خدا آفرین و بین منطقه قره باغ و قره داغ قرار دارد. این پلها که آجری و سنگی هستند، با فاصله 100 متری از هم بنا شده و در باریکترین قسمت رود ارس و در نقطه صفر مرزی ایران و کشور جمهوری آذربایجان واقع شدهاند. قدمت پل آجری به دوره صفویه و پل سنگی به دوره کوروش برمیگردد. اما متاسفانه بخشی از این پلها امروزه تخریب شدهاند. جالب است بدانید، مالکیت این پل در اختیار ایران و جمهوری آذربایجان قرار دارد و قوانین مرزی چنین موضوعی را تایید میکنند. به علاوه اینکه تعدادی از دهانهها و دالانهای پل در خاک ایران و تعدادی هم در کشور همسایه هستند.
اینها فقط تعدادی از مکانهای دیدنی این شهر هستند. از دیگر بخشهای جذاب این منطقه میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم.
- قلعه بابک
- پل شاه عباس
- عمارت طومانیانس
- قلعه وینه
- حمام قدیم شهر
- کاروانسریای شاه عباسی
- قلعه آوارسینف بقعه شاه قاسم
- برج سفید
- قلعه پشتو
- قلعه پیغام
غذاهای محلی و سوغات شهر کلیبر چیست؟
یکی از اصلیترین محصولات این شهر زغال اختههای ترش و خوشمزه آن است. در کنار زغال اخته، انار و سیب هم از محصولات باکیفیت این منطقه به حساب میآیند. علاوه بر این میوهها، میتوانید مدلهای مختلف ترشی، شربت و لواشک را نیز از این شهر خریداری کرده و سوغات ببرید. البته همان طور که میدانید تبریز به داشتن شیرینیهای لذیذ هم شهرت دارد. انتظار میرود که کلیبر هم از این شیرینیهای خوشطعم مخصوص به خودش را داشته باشد؛ شیرینی رشته ختایی، شیرینی اریس و کوکه از جمله این شیرینیها بوده و سوغاتیهای این منطقه هستند. اگر به محصولات دستساز علاقه دارید، میتوانید از ورنیبافیهایی که حاصل تلاش مردمان همین منطقه هستند نیز خریداری کنید.
قسمت خوشمزه ماجرا هنوز تمام نشده است؛ اگر سری به این شهر زدید، حتما پیشنهاد میکنیم به سراغ غذاهای محلی و لذیذ آنها بروید. آش زغال اخته و میوه آشی دو مورد از غذاهای محلی و رایج این منطقه به حساب میآیند.
در سفر به کلیبر کجا اقامت کنیم؟
انتظار نداشته باشید که در طی یک روز بتوانید تمامی جاهای دیدنی کلیبر را ببینید. برای بازدید از تمامی بخشهای این شهر باید حوصله کنید و چند روزی مهمان مردمان محلی باشید. در نتیجه باید یک جای مناسب برای اقامت پیدا کنید. اگر برای سفر به این شهر به دنبال مکانی جهت اقامت هستید ما به شما گزینههای زیر را پیشنهاد میکنیم.
- اقامتگاه بومگردی اوبا
- اقامتگاه بومگردی گلوسنگ
- هتل آنزای
- هتل پارادایس
در این اقامتگاهها وسایل و امکانات رفاهی اولیه وجود دارد و نیازی نیست با خودتان وسایل حمل کنید. همچنین بد نیست بدانید که در برخی از این مکانها خانمهای بومی آشپزی میکنند و شما میتوانید وعدههای غذایی خود را در اقامتگاه میل کنید. با این کار هم از غذاهای محلی منطقه در بالاترین کیفیت آن بهرهمند میشوید و هم به چرخه اقتصادی مردم کمک میکنید.
در این مطلب از ایرانگرد سفری به استان آذربایجان و شهر زیبای کلیبر داشتیم؛ جایی که جلوههای مهمی از تاریخ و طبیعت در کنار هم جمع شده است. در این مطلب با جاهای دیدنی این منطقه، موقعیت مکانی آن، سوغات و محل اقامت شهر آشنا شدید. ایرانگرد میتواند یک تور گردشگری مناسب در اختیار شما بگذارد که در سفر کمک حالتان باشد. اگر هم پیش از این، به این منطقه سفر کردهاید، حتما تجربیات و نظرات خود را در بخش کامنت با ما به اشتراک بگذارید. نظرات شما میتواند در تکمیل این مطلب کمککننده باشد.