جهرم کجاست؟ مسیر دسترسی + معرفی دیدنیها، سوغات و هتلها
جهرم شهری است غنی از آثار تاریخی و نخلستانهای انبوه که در جنوب استان فارس قرار دارد. اگر به بازدید از بناهای تاریخی علاقهمندید و اگر میخواهید ماجراجویی کنید، این شهر مقصد مناسبی برای سفر شما خواهد بود. همراه ما باشید تا به اتفاق گشتی در این شهر بزنیم و برای سفر به آن آماده شویم. در ادامه میخوانیم جهرم کجاست، دسترسی به آن چگونه است، سوغاتش چیست و چه جاهای دیدنی دارد.
فهرست مطالب:
جهرم کجاست؟ مسیر دسترسی به آن چگونه است؟
این شهر زیبا بزرگترین و پرجمعیتترین شهر بین شهرهای بخش جنوبی استان فارس و دومین شهر بزرگ و سومین شهر پرجمعیت در کل استان است. به طور دقیقتر میتوان گفت که این شهر در استان فارس، شهرستان جهرم، بخش مرکزی واقع شده است و از پایتخت این استان یعنی شیراز فاصله زیادی معادل 183 کیلومتر دارد. پس اگر وقت داشتید سری هم به جاهای دیدنی شیراز بزنید. در شمال این شهرستان، شهرستان خفر، در شرق آن شهرستان فسا و شهرستان زرین دشت، در غرب شهرستان فیروز آباد و شهرستان قیر و کارزین و در نهایت در بخش جنوبی آن شهرستان جویم قرار گرفته و وسعت آن حدودا سه درصد از استان فارس است. این شهر بیش از 5400 کیلومتر مربع وسعت دارد.
برای آن که خود را به مقصد برسانید، سه راه پیش روی شما خواهد بود. شما میتوانید از هواپیما یا اتوبوس یا وسیله نقلیه شخصی استفاده کنید. فرودگاه بینالمللی این شهر در شمال آن واقع شده است و پرواز از مبدا تهران هر چهارشنبه صورت میگیرد. همه روزه اتوبوسهایی از تهران، اصفهان و شیراز به این مقصد وجود دارد.
اگر قصد سفر با وسیله نقلیه شخصی دارید لازم است در ابتدا خود را به یکی از دو شهر شیراز یا لار برسانید. کسانی که از جنوب ایران پا به این سفر میگذارند، بهتر است ابتدا خود را به لار برسانند ولی دسترسی از بقیه شهرها از طریق شیراز آسانتر است. بعد از رسیدن به شیراز از خروجی جنوبی شهر خارج شوید تا به پل فسا برسید. از پل فسا به راست بپیچید و به مسیر ادامه دهید تا از تفیهان، بیدزرد و بیدزرد علیا بگذرید و به هورباف برسید. در هورباف وارد اتوبان شیراز به جهرم شوید. در این راه پس از گذر از دره عسلو، انجیره، لهکوه، بورکی، اکبر آباد، آباده آبگرم، اسماعیل آباد، عباس آباد، علی آباد، بالا شهر، غربی، گل برنجی به روستای یوسف آباد میرسید. بعد از گذشتن از این روستا دو راهی را به راست بپیچید تا ابتدا به فرودگاه بینالمللی و سپس به شهر مقصد برسید.

جاهای دیدنی جهرم
به دلیل آن که شکلگیری این شهر به دوران حکومت خشایارشاه یکم برمیگردد، آثار باستانی زیادی را در خود جای داده است. در ادامه با برخی از این جاذبهها آشنا خواهیم شد.
- بازار جهرم: قدمت این بازار به دوران زندیه برمیگردد و دو راسته دارد؛ یکی از این راستهها شمال به جنوب و دیگری شرق به غرب است. در شمال بازار 9 جفت مغازه، در جنوب 18 جفت مغازه، در غرب 31 جفت مغازه و در قسمت شرقی 6 جفت مغازه قرار دارد. بخش شرقی مربوط به مسگران است و شما میتوانید از مغازههای راسته شرقی صنایع دستی این شهر را بخرید. چهار کتیبه در این بازار وجود دارد که کتیبه اول مربوط به محمد شاه قاجار، کتیبه دوم مربوط به 1254، کتیبه سوم مربوط به 1284 و چهارمین کتیبه برای دوران پهلوی بوده و در رابطه با بازسازی بازار در آن نوشته شده است.
- دروازه پیرشبیب: این دروازه در قسمت شمال شهر، بلوار انقلاب شرقی، خیابان 17 شهریور قرار دارد و متعلق به دوران قاجار است. این بنا در گذشته دروازه شهر بوده است. در بخش بالایی دروازه پیر شبیب یک کتیبه وجود دارد که مربوط به سال 1268 هجری قمری است.
- آتشکده قدمگاه: این آتشکده در بلوار ارشاد، خیابان بیست و هفتم واقع شده و یکی از جاهای دیدنی جهرم است. آتشکده قدمگاه بر روی تپه قرار دارد و به دوران ساسانی برمیگردد.
- مسجد و مدرسه خان: مسجد و مدرسه خان در خیابان هجرت، میدان لاله، خیابان عبرت قرار دارد و به دوران صفویه و زمان حکومت شاه سلیمان دوم صفوی برمیگردد. بخش مدرسه این بنا 18 حجره کوچک و دو حجره بزرگ دارد و بخش مسجد آن شامل گنبدخانه، ایوان حیاط و چند راهرو است.
- غار ورا: این غار در بخش جنوب شرقی شهر است و در کنار مجتمع بیمارستانی برادران خواجه پور قرار دارد. دهانه غار در قسمت ورودی 15 متر است اما هر چه پیش میرید ارتفاع غار کاهش مییابد تا جایی که به یک متر میرسد. این غار تا دوران ساسانی محل نیایش بود اما بعد از آن در هر دوره تاریخی فراز و نشیبهایی را تجربه کرد و امروزه بخشی از غار بازسازی شده و قابل بازدید است.
- بقعه شیخ خلیفه: این بقعه که به نام بقعه زینالدین علی خلیفه نیز شناخته میشود تا شهر 74 کیلومتر فاصله دارد. قدمت بقعه شیخ خلیفه به سده هفتم هجری قمری برمیگردد و کف بنای اصلی آن به شکل مربع و مساحت آن 12 متر مربع است.
- آبشار مروارید: آبشار تماشایی مروارید 75 کیلومتر از شهر فاصله دارد و در شهر خفر قرار گرفته است. اگر فصل زمستان را برای بازدید از این آبشار انتخاب کنید، مشاهده خواهید کرد که به هنگام ریزش آب اطراف آن بخار دیده میشود و آب کاملا گرم است.
- مقبره و قلعه جاماسب حکیم: این مقبره یکی از جاهای دیدنی جهرم است و قدمت آن به دوران هخامنشیان برمیگردد. مقبره و قلعه جاماسب حکیم تا شهر 80 کیلومتر فاصله داشته و در جاده شیراز قرار دارد. ساختمان مقبره دارای چهار ضلع بوده که امروزه ضلع شمالی آن از بقیه بخشها سالمتر مانده است.
چه زمانی به جهرم سفر کنیم؟
پیش از آن که ببینیم چه زمانی مناسب سفر به این منطقه است بهتر است کمی با آبوهوای این منطقه آشنا شویم. این شهر به طور کلی آبوهوای نیمه خشک و گرم دارد، اما در بخشهای کوهستانی هوا کمی معتدلتر است. میانگین دمای سالیانه 20.5 درجه سانتیگراد، میانگین بارندگی سالیانه آن 285 میلیمتر و میانگین رطوبت سالیانه نیز 45.4 درصد است. بیشترین دمای این شهر در ماه تیر به طور میانگین به 31.6 درجه سانتیگراد و کمترین دما در ماه دی به طور میانگین به 9.5 درجه سانتیگراد میرسد.
با توجه به آن چه گفته شد، بهترین زمان سفر به این منطقه از اواسط آبان تا اواسط بهمن است. در این زمان آبوهوا نسبت به ماههای دیگر سال معتدلتر بوده و بیشتر میتوانید از سفرتان لذت ببرید.
سوغات و صنایع دستی جهرم
سوغاتیهای این شهر نیز در دو بخش خوراکی و صنایع دستی جای میگیرند. از میان خوراکیها میتوان به خرما اشاره کرد. خرماهای این شهر پوست نازکی داشته و نسبتا درشت هستند. از رطب نیز حلوای خارک میپزند که بسیار خوشمزه است. نانهای محلی مثل نان مشت یکی دیگر از خوراکیهایی است که میتوانید آن را به عنوان سوغات تهیه کنید. به جز موارد گفته شده مرکبات این شهر به خصوص لیمو شیرین بسیار خوشمزه است و میتواند سوغات مناسبی باشد.
در رابطه با صنایع دستی میتوان موارد زیر را نام برد:
- مسگری: در صنعت مسگری انواع قابلمه، سینی، دیگ، کفگیر و دیگر لوازم آشپزخانه تولید میشود. گفتنی است که بازار مسگران این شهر قدمت زیادی دارد.
- ساخت گیوه: ساخت گیوه که اصطلاحا به آن ملکی دوزی نیز گفته میشود، خود شامل سه بخش ساخت رویه، تختکشی و گیوهدوزی است. در بخش تختکشی کف کفش یا گیوه ساخته و پرداخته میشود و در بخش گیوهدوزی کفی کفش به رویه آن متصل خواهد شد.
- نمدمالی
- گلیمبافی
- جاجیمبافی
اقامت در سفر به جهرم: معرفی هتلها و اقامتگاهها
در سفر به این مقصد تماشایی میتوانید در هتلها و یا مهمانپذیرها ساکن شوید. از هتلها میتوان به هتل پاسارگاد، هتل فرهمند و هتل سجاد اشاره کرد و از مهمانپذیرها میتوان وحدت، امید و فانوس را نام برد. هتل فرهمند یک هتل دو ستاره است که در جاده قیر قرار دارد. این هتل در سال 95 افتتاح شده است و از امکانات آن میتوان به لابی، سالن صبحانهخوری، آلاچیق در فضای سبز، تلویزیون، اینترنت رایگان و پارکینگ رایگان اشاره کرد.
هتل پاسارگاد نیز مانند هتل فرهمند دو ستاره دارد. این هتل در بلوار رضوان قرار دارد و در سال 95 افتتاح شده است. هتل پاسارگاد دارای 26 اتاق در سه طبقه و 76 تخت است. از امکانات این هتل میتوان لابی، رستوران، پارکینگ رایگان، اینترنت رایگان را نام برد. اتاقهای موجود در این هتل نیز از امکانات خوبی برخوردارند.
یک اقامتگاه بومگردی نیز در فاصله 70 کیلومتری از شهر وجود دارد که نام آن اقامتگاه بومگردی نایب بوده و به طور دقیقتر در جاده شیراز، شهر باب انار قرار گرفته است. بنای این اقامتگاه به دوران قاجار و پهلوی برمیگردد و سه اتاق دارد. حمام و سرویس بهداشتی این اتاقها در حیاط است. فضای سبز این اقامتگاه با حوض فیروزهای و گلدان تزئین شده است و اقامت در آن میتواند بسیار خاطرهانگیز باشد.
برای رزرو اقامتگاه و همچنین خرید تورهای گردشگری میتوانید از طریق سایت ایرانگرد مجری تورهای طبیعتگردی و رزرو ویلا و اقامتگاه اقدام کنید.
شهر زیبای جهرم یکی از بزرگترین و پرجمعیتترین شهرهای استان فارس است که در بخش جنوبی استان قرار دارد. دسترسی به این شهر از طریق اتوبوس، هواپیما و وسیله نقلیه شخصی ممکن است. از جاهای دیدنی جهرم میتوان به بازار، دروازه پیرشبیب، آتشکده قدمگاه، مسجد و مدرسه خان، غار ورا، بقعه شیخ خلیفه، آبشار مروارید و مقبره و قلعه جاماسب حکیم اشاره کرد. بهترین فصل برای سفر پاییز و زمستان است تا هوا معتدلتر باشد. برای اقامت میتوانید در هتلهایی مثل هتل پاسارگاد و هتل فرهمند بروید و یا در اقامتگاههای بومگردی ساکن شوید. اگر شما پیش از این سفری به این شهر داشتهاید، اطلاعات و تجربیات خود را با سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.