ورود / ثبت نام

دامغان: معرفی جاهای دیدنی دامغان + مسیر دسترسی و عکس

اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید

سفر به یکی از پایتخت‌های باستانی ایران یکی از جذاب‌ترین سفرهایی است که می‌توانید تجربه کنید. دامغان یا شهر صد دروازه، از چند هزار سال پیش تاکنون داستان‌های زیادی را به چشم دیده است؛ مردم در طول چندین هزار سال اینجا می‌زیسته‌اند و روزگاری نیز پایتخت اشکانیان بود. شهری که در حال حاضر جاذبه‌های تاریخی زیادی را در خود جای داده است و به ‌دلیل اقلیم خاصش یک مقصد مناسب برای طبیعت‌گردی هم به ‌شمار می‌رود. در این سفر گشت‌وگذاری در جاهای دیدنی‌ دامغان داریم و خواهیم دید شهر صد دروازه یا همان دامغان کجاست؟ 

فهرست مطالب:

دامغان کجاست؟ چگونه به این شهر سفر کنیم؟

یکی از شهرهای شگفت‌انگیز استان سمنان، دامغان است. شهری که یک طرف آن رشته کوه البرز و سمت دیگر آن کویر مرکزی ایران قرار دارد. بخواهیم به ‌صورت دقیق‌تر بگوییم، این شهر از شمال به ساری، از جنوب به دشت کویر مرکزی ایران، از غرب به سمنان و از شرق به شاهرود می‌رسد. این تنوع اقلیم به معنی وجود جاذبه‌های طبیعی متنوع در کنار جاذبه‌های تاریخی در این شهر بوده و باعث شده است که تابستان‌های معتدل و زمستان‌های سردی داشته باشد. برای رفتن به شهر صد دروازه می‌توانید با ماشین شخصی، اتوبوس یا قطار سفر کنید. نزدیکترین فرودگاه به این شهر هم فرودگاه شهر سمنان است.

سفر با خودروی شخصی؛ با ماشین شخصی می‌توانید از سه مسیر استفاده کنید. 

  • مسیر اول: از بزرگراه‌ بعثت، آزادگان، بسیج یا خاوران وارد بزرگراه امام رضا شوید. مقصد شما در میانه مسیر قرار دارد.
  • مسیر دوم: از اتوبان محلاتی وارد بسیج شوید و مسیر خود را تا اتوبان یاسینی ادامه دهید تا به جاده دماوند برسید. پس از عبور از کمربندی بومهن، وارد جاده فیروزکوه شوید. سپس مسیر خود را در این جاده تا شیرگاه و قائم‌شهر ادامه دهید. در بین مسیر دور بزنید تا وارد جاده فیروزکوه سمنان شوید. بعد از رسیدن به سمنان ادامه مسیر را از بزرگراه امام رضا به سمت مقصد بروید.
  • مسیر سوم: از بزرگراه چراغی وارد بزرگراه کاظمی شوید تا به آزادراه خلیج‌فارس برسید. سپس از آزادراه خارج شده و مسیرتان را به سمت بزرگراه رباط کریم-حسن آباد ادامه دهید. از انتهای این مسیر می‌توانید به آزادراه حرم تا حرم دسترسی پیدا کنید و در نهایت به سمت اتوبان امام رضا و مقصد بروید.

سفر با اتوبوس؛ برای سفر با اتوبوس می‌توانید از ترمینال تهران بلیط مقصد را تهیه کنید یا از اتوبوس‌هایی که به سمت شاهرود یا سبزوار می‌روند، استفاده کنید. 

جاهای دیدنی دامغان

شکوه تاریخی و اقلیم خاص این منطقه باعث شده است، این شهر غنی از جاذبه‌های تاریخی و طبیعی باشد. پس با هر هدفی به این شهر سفر کنید، با جاذبه‌ای منحصربه‌فرد مطابق سلیقه‌تان روبه‌رو خواهید شد. شهر صد دروازه روزگاری پایتخت اشکانیان به‌شمار می‌رفته و در دوره‌های مختلف تاریخی از قبل و بعد از اسلام شکوه تاریخی زیادی را به چشم دیده است. 

  1. مسجد تاریخانه: مسجدی با شکوه که برخی عقیده دارند، قدیمی‌ترین عمارت شهر به ‌شمار می‌رود. گرچه که در حال حاضر از شکوه تاریخی آن فقط سبک معماری‌اش باقی مانده است. این بنا ۲۶ ستون دایره‌ای با ارتفاعی نزدیک به ۶ متر از زمین تا پشت بام دارد که به «چهل ستون» هم معروف است. بنای مسجد را در واقع بر روی آتشکده‌ای ساخته‌اند که با الگوبرداری از سازه‌های دوران ساسانیان، احداث شده بود. این سازه در قرن دوم هجری قمری، تغییر کاربری داد و به مسجد تبدیل شد. در مورد نام بنا گفته می‌شود که «تاری» به‌معنای «خدا» بوده و تاریخانه به معنی جایی ا‌ست که خدا حضور دارد.
  2. برج طغرل: یکی دیگر از سازه‌های مشهور این شهر، برج طغرل است. عده‌ای دلیل انتخاب این نام را شباهت بسیار زیاد به برج طغرل شهر ری می‌دانند. در این برج  آجری، ظرافت و هنرمندی در سازه و همچنین تزئینات بنا به‌خوبی مشخص است. بنایی که قدمتی نزدیک به هزار سال دارد و از نظر معماری بسیار قابل توجه است.
  3. مسجد جامع: یکی از بناهای مهم در شهرهای تاریخی مسجد جامع است. در شهر صد دروازه نیز، مسجد جامع از دیدنی‌‌های تاریخی به‌ شمار می‌رود. در نگاه اول ممکن است تمیزی و سالم بودن بنا باعث شود، تصور کنید که قدمت چندانی ندارد. در حالی که با وجود سالم بودن ظاهر مسجد، این سازه حدود هزار سال قدمت دارد. یک بخش از هنر معماری مسجد، مناره‌ آجری آن است که قدمت آن به اواسط قرن چهارم هجری می‌رسد.
  4. محوطه تاریخی تپه حصار: این محوطه‌ تاریخی از ارزشمندترین آثار باستانی ایران و از جمله جاهای دیدنی دامغان به‌ شمار می‌رود و در جنوب شهر قرار گرفته است. با توجه به آثار کشف شده در محوطه تاریخی تپه حصار قدمت آن را در حدود ۲۰۰۰ تا ۲۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح  تخمین زده‌اند.
  5. چشمه علی: یکی دیگر از جاهای دیدنی دامغان چشمه‌ علی است؛ مجموعه‌ای تاریخی و طبیعی که به‌ عنوان یک تفرجگاه برای مسافران و افراد محلی شناخته می‌شود. در این مجموعه دو عمارت باشکوه از دوران قاجار وجود دارد که شامل «ساختمان آغامحمدخانی» و «ساختمان فتحعلی شاهی» است. منطقه چشمه‌علی در دوران‌های مختلف، به‌ ویژه در زمان قاجار به‌ دلیل سرسبزی و خوش آب‌وهوا بودن، مورد توجه بوده و همیشه مسافران زیادی داشته است.
چشمه علی (عکس: امین مطلق)

از دیگر جاهای دیدنی تاریخی و طبیعی این منطقه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • آرامگاه پیر علمدار
  • بازار دامغان
  • خانه لطفی
  • بنای فتحعلی شاه
  • برج چهل دختر
  • امامزاده جعفر
  • سد شاه چراغی
  • دیوار بارو
  • گنبد زنگوله
  • کاروانسرای قوشه
  • کاروانسرای سپه سالار امیریه
  • مسجد شکر الله
  • قلعه دولت آباد
  • پایگاه نجوم
  • غار شیربند
  • کویر حاج علی قلی
  • دریاچه نمک
  • کوه‌های مریخی
  • تنگه زندان
  • چشمه انگورستانی
  • غار چاه دیو
  • باداب سورت

زندگی در دامغان چگونه است؟

شهر صد دروازه دوره‌های تاریخی زیادی را به چشم دیده است؛ دوره‌هایی که بر فرهنگ و تمدن این منطقه تاثیرگذار بوده‌اند. پس اگر صحبت از فرهنگ و سبک زندگی در این شهر شود، بدون شک با شهری غنی از فرهنگ روبه‌رو خواهید شد.

در حال حاضر ساکنان این شهر به زبان فارسی و با لهجه دامغانی صحبت می‌کنند. البته در ادبیات هم دستی بر آتش داشته و یکی از مهم‌ترین شاعران این خطه را می‌توان منوچهری دامغانی معرفی کرد. شهر صد دروازه یکی از شهرهای مذهبی ایران به‌شمار می‌رود و اکثریت آن‌ها شیعه هستند. به همین دلیل می‌توانید رسوم مختلفی را در اینجا ببینید که بخشی از جاذبه فرهنگی آن به‌ شمار می‌روند. از این رسوم می‌توان به پختن کشمش پلو در شب اول ماه رمضان اشاره کرد. در طول ماه هم در بیشتر خانه‌ها انواع نان‌های روغنی و شیرینی طبخ می‌شود.

یکی دیگر از رسوم زیبا در شهر صد دروازه مراسم گل‌غلتان نوزادان است؛ مراسمی که در اولین بهاری که نوزاد می‌بیند، انجام می‌شود. برای اجرای این مراسم زنان برای چیدن گل به باغ می‌روند و با خواندن ذکرهای مختلف شروع به چیدن گل‌های محمدی می‌کنند تا نوزاد را در گلبرگ‌ها بغلتانند.

گذری به تاریخ شهر صد دروازه

اگر بخواهیم سری به تاریخ این بخش از نقشه ایران بزنیم باید به چند هزار سال پیش بازگردیم. در گوشه و کنار این شهر آثار باستانی زیادی کشف شده است که خبر از قدمت طولانی این منطقه می‌دهد. اما این شهر برای اولین بار در زمان اشکانیان به ‌عنوان پایتخت انتخاب شد و نام صد دروازه را هم از همان دوران به خود گرفت.

البته این شهر میراثی از تمدن پارتیان به شمار می‌رود و در سایر دوران‌های تاریخی مثل سلجوقیان و حتی حکومت‌ مغول‌ها از مراکز مهم ایران محسوب می‌شده است.

دامغان (عکس: سعدی جهانبخش)

بهترین زمان برای سفر به شهر صد دروازه

تنوع اقلیمی، آن هم در یک شهر از نعمت‌های خدادادی به ‌شمار می‌رود. چرا که می‌توانید در دو یا سه فصل سال به آن سفر کنید و از آب‌وهوای مطبوع و جاذبه‌هایش لذت ببرید. دامغان چنین شهری است؛ جایی که به واسطه همسایگی با رشته کوه البرز بخشی از اقلیم آن هوای کوهستانی دارد و در گرم‌ترین فصل سال هم خنک بوده و بخش دیگر که به کویر پیوند خورده است، بهترین مقصد برای سفرهای پاییزه به‌شمار می‌رود.

پس بهترین زمان سفر به شهر صد دروازه را باید از اوایل بهار تا اواسط پاییز دانست. بستگی دارد که بخواهید به کدام بخش از آن سفر کنید و چه جاذبه‌هایی را ببینید.

سوغات و صنایع دستی دامغان چیست؟

این شهر تاریخی و کهن، سوغاتی‌های خوشمزه‌ای دارد که شاید دلیل اصلی سفر شما شود. مهمترین آن پسته خندان است که حتی دیدنش باعث می‌شود که گل از گل شما بشکفد و یکی از خوشمزه‌ترین پسته‌های عمرتان را بخورید.

شیرینی‌ها هم سوغات خوشمزه دیگری از این خطه هستند که انواع خانگی آن را می‌توانید در بیشتر خانه‌های آنجا پیدا کنید. در واقع با وجود قنادی‌های زیادی که در سراسر شهر وجود دارند، تعداد زیادی از زنان هنوز در خانه‌هایشان برای عید و سایر مناسبت‌ها انواع شیرینی‌های خانگی را می‌پزند. سمنو، تره حلوا، حلوای شیره، حلوای برنج و برشتوک از جمله سوغاتی‌های خوشمزه‌ای هستند که انواع خانگی آنها در مغازه‌ها نیز پیدا می‌شود. باقلوای این شهر هم حسابی معروف است.

شهری با این قدمت بلند و بالا البته که در صنایع دستی هم حرف زیادی برای گفتن دارد. از جمله صنایع دستی که می‌توانید به‌ عنوان سوغات تهیه کنید، گلیم، جاجیم، قالی و محصولات سفالی است.

در سفر به دامغان کجا اقامت کنیم؟

در شهر تاریخی صد دروازه بیشتر گزینه‌های پیش‌روی شما، اقامتگاه‌های سنتی است. البته که سفر به یک شهر تاریخی با اقامتگاه‌هایی متفاوت تجربه شیرینی‌ محسوب می‌شود که به این سادگی‌ها نباید آن را از دست بدهید. اگر برنامه‌ریزی سفر را خودتان انجام می‌دهید برای اقامت می‌توانید از بین گزینه‌های زیر یک مورد را انتخاب کنید.

از جمله گزینه‌های اقامتی در این شهر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • هتل جهانگردی
  • هتل دانش
  • مهان‌پذیر امیر
  • اقامتگاه بومگردی ناصر لشگر
  • اقامتگاه بومگردی خانه کله
  • مجموعه توریستی تفریحی آستانه
  • اقامتگاه بومگردی بابا مردا
  • اقامتگاه بومگردی قلعه علی بابا
  • اقامتگاه بومگردی خانه پدری
  • اقامتگاه بومگردی ترمه خاتون
  • اقامتگاه بومگردی پیر خوشدر
  • اقامتگاه بومگردی شیر آشیان

برای سفر بی‌دردسر هم می‌توانید از تورهای گردشگری در هر مقصد استفاده کنید. ایرانگرد علاوه بر معرفی جاذبه‌های دیدنی و بهترین فصل سفر تا نحوه دسترسی به هر مقصد و اقامت در آن، تورهای گردشگری مرتبط با آن مقصد را به شما معرفی می‌کند. تمامی تورها با حضور راهنمایان رسمی برگزار می‌شود و خیال شما از بابت برنامه‌ریزی سفر به‌ طور کامل راحت خواهد بود.

مسجد
چشمه

پیشنهاد ما: الان سفر کنید.

الان زمان مناسبی برای سفر به دامغان است. فروردین، اردیبهشت، خرداد، تیر، مرداد، شهریور، مهر و آبان زمان مناسبی برای سفر به این منطقه می‌باشد.
اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید
ویلا، آپارتمان و هتل های دامغان و اطراف آن
متاسفانه در این مقصد اقامتگاهی برای نمایش نداریم ^_^
با ثبت درخواست رزرو میتوانیم در اسرع وقت در این مقصد یا نزدیک به آن اقامتگاهی برایتان پیدا کنیم.

صاحب اقامتگاه هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
سوالات متداول

دامغان در کدام استان است؟

این شهر در استان سمنان قرار گرفته است.

چگونه به دامغان برویم؟

برای رفتن به این شهر می‌توانید با ماشین شخصی از اتوبان امام رضا خود را به مقصد برسانید یا از اتوبوس و قطار استفاده کنید.

فاصله تهران تا دامغان چقدر است؟

مسافت این دو شهر حدود ۳۵۰ کیلومتر است که حدود ۴ ساعت زمان می‌برد.

چه زمانی به دامغان سفر کنیم؟

از اوایل بهار تا اواسط پاییز بهترین فصل سفر به این شهر است.

بهترین هتل‌های دامغان کدامند؟

هتل جهانگردی و هتل دانش از بهترین هتل‌های شهر به شمار می‌روند.
نقد و بررسی
نقد و بررسی دامغان
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
پرسش و پاسخ
پاسخ پرسش‌های خود را از مشاوران آشنا به منطقه بگیرید.
سوال جدیدی بپرسید
امتیاز 0 از 5 / 0 امتیاز
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
آیا این صفحه برای شما مفید بود؟