رودبار کجاست؟ مسیر دسترسی + جاهای دیدنی رودبار
شمال ایران یکی از مقاصد پرطرفدار برای سفر است. اگر شما هم دوست دارید به تماشای جنگلهای زیبای استان گیلان بروید و از جاذبههایی همچون آبشار، تپه باستانی و غار بازدید کنید، رودبار مقصد مناسبی برای سفر شما خواهد بود. در ادامه خواهیم خواند رودبار کجاست، زندگی در آن چگونه است و چه جاذبههای دیدنی دارد.
فهرست مطالب:
رودبار کجاست؟
شهر زیبای رودبار در استان گیلان، شهرستان رودبار، بخش مرکزی واقع شده است و به نام روَبار نیز شناخته میشود. برای آنکه خود را به این شهر برسانید، میتوانید از وسیله نقلیه شخصی، اتوبوس و قطار استفاده کنید. از آنجایی که این شهر در مسیر قزوین-رشت قرار دارد، همه اتوبوسهایی که از این راه گذر میکنند شما را به مقصد مورد نظر خواهند رساند. اگر میخواهید از طریق قطار سفر کنید لازم است بدانید که ایستگاهی در این شهر وجود ندارد اما از ایستگاه راه آهن رستم آباد 17.5 کیلومتر و از ایستگاه راه آهن منجیل 17 کیلومتر فاصله دارد.
بهترین راه برای رسیدن به شهر درختان زیتون استفاد از وسیله نقلیه شخصی است. اگر از شمال غرب ایران میخواهید پا به این سفر بگذارید بهتر است ابتدا خود را به رشت برسانید و سپس از طریق خروجی جنوبی وارد مسیر رشت به قزوین شوید. پس از گذراندن 66 کیلومتر به مقصد خواهید رسید. اگر از دیگر بخشهای ایران قصد سفر به این روستای سرسبز را دارید ابتدا باید به قزوین بروید و وارد مسیر قزوین-رشت شوید. در این راه 117 کیلومتر رانندگی کنید و از لوشان و منجیل بگذرید تا به مقصد برسید.
زندگی در رودبار چگونه است؟
مردمان این شهر به زبان گیلکی و گویش رودباری سخن میگویند. این گویش یکی از گویشهای تاتی گونه است که به نظر میرسد از ریشه زبان تاتی باشد. البته گفتنی است که برخی از مردم این شهر علاوه بر گیلکی به زبان کردی، لری یا تالشی نیز حرف میزنند. از آن جایی که این شهر به زیتونهای مرغوبش معروف است، شغل مردم نیز به این شهرت گره خورده و بیشتر آنها باغدار هستند یا کارهایی مربوط فراوری زیتون انجام میدهند. از محصولات زیتون میتوان به زیتون پرورده، چای برگ زیتون، روغن زیتون بدون بو، روغن زیتون با بو و روغن زیتون فرابکر، صابون زیتون، زیتون شکسته و زیتون ماری اشاره کرد. در دو درصد از باغهای زیتون این منطقه زیتون ماری وجود دارد. شغل دیگر مردم دامداری و تولید صنایع دستی است. از صنایع دستی معروف این شهر میتوان به مفرشبافی، نمدمالی، جاجیمبافی، گلیمبافی و حصیربافی اشاره کرد.
در روستای داماش که در بخش عمارلو این شهرستان واقع شده است، جشنوارهای با عنوان گل سوسن چلچراغ برگزار میشود که در این جشنواره هنرمندان موسیقی بومی محلی اجرا خواهند داشت و حضور در آن فرصت مناسبی است تا گردشگران بیشتر با فرهنگ و آداب رسوم این خطه آشنا شوند. زمان برگزاری این مراسم درست در زمان گل دادن سوسن چلچراغ یعنی خرداد ماه است و بازیهای محلی مثل کشتی گیله مردی، دور بچرخان و هولک در زمان برگزاری این جشنواره اجرا میشود.

جاهای دیدنی رودبار
این شهر زیبا سرشار از جاذبههای دیدنی است. از روستاهای رودبار مثل روستای داماش و روستای استخرگاه گرفته تا غارها و مناطق ییلاقیاش همگی چشمنواز هستند. در ادامه به معرفی برخی از این دیدنیها خواهیم پرداخت.
دیدنیهای نزدیک رودبار
- غار دربند رشی
غار دربند رشی تا رودبار 37.5 کیلومتر فاصله دارد و برای رسیدن به آن لازم است به توتکابن بروید و سپس وارد مسیر بره سر شده و پس از کمی رانندگی از خروجی این غار خارج شوید. این غار قدمتی 200 هزار ساله دارد. مسیر رسیدن به غار دربند رشی بسیار بکر و زیبا بوده و تخته سنگهای عظیم و درختان سرسبز دارد. به نظر میرسد در عصر حجر این غار محل استراحت انسانها بوده است. برای رسیدن به این غار باید 15 دقیقه پیادهروی سبک داشته باشید. غار دربند رشی کوچک است و دو دقیقه پس از ورود به آن به انتهایش خواهید رسید. - ییلاق سی دشت
ییلاق سی دشت در نزدیکی غار دربند رشی قرار دارد و یکی از تماشاییترین جاهای دیدنی رودبار به شمار میرود. بیشترین محصول کشاورزی که در این منطقه وجود دارد توت فرنگی است. پیادهروی در میان جنگلهای سبز و گلهای رنگارنگ این منطقه در بهار و تابستان و تماشای برگهای زرد و نارنجی درختان در فصل پاییز بسیار لذتبخش است. اگر علاقه دارید در دل طبیعت کمپ بر پا کنید، ییلاق سی دشت فضایی مناسب برای این کار به نظر میرسد. کوهنوردانی که قصد صعود به کوه درفک را دارند معمولا در این ییلاق اقامت میکنند. - آبشار کلشتر
آبشار زیبای کلشتر تقریبا سه کیلومتر از شهر روَبار فاصله دارد و از دیدنیهای طبیعی منطقه است. ارتفاع این آبشار حدودا بیست متر بوده و جغرافیای آن به گونهای است که میتواند در تمام طول سال میزبان گردشگران باشد؛ با این وجود بهار و پاییز فصول بهتری برای بازدید از این جاذبه تماشایی هستند. درختان انبوه که در اطراف آبشار کلشتر قرار دارند، بر زیبایی آن افزودهاند. - تپه باستانی مارلیک یا چراغعلی تپه
تپه مارلیک که به اسم چراغعلی تپه نیز شناخته میشود، یکی دیگر از جاهای دیدنی رودبار است که تا این شهر 24 کیلومتر فاصله دارد. به نظر میرسد این تپه نشانگر تمدنی باستانی است که قدمت آن حداقل به 3000 سال قبل از میلاد مسیح برمیگردد. اسم این تپه از دو کلمه مار و لیک تشکیل شده که لیک به معنای سوراخ است و دلیل این نامگذاری زندگی کردن مارها در این منطقه بوده است.
آثار باستانی بسیاری از چراغعلی تپه به دست آمده است که معروفترین آنها جام مارلیک نام دارد. جام مارلیک یک جام 18 سانتی متری است که در میان آن درخت زندگانی و در دو طرف آن گاو بالدار قرار دارد. - چشمه سنگرود
چشمه تماشایی سنگرود خود شامل دو چشمه است؛ چشمه آب گاز و چشمه کولور. آبی که از چشمه آب گاز میجوشد سرد است و محل جوشش آن در ارتفاع 1200 متری قرار دارد. آب سرد چشمه در نهایت به رودی که درون دره است میریزد. اما شهرت اصلی چشمه سنگرود به چشمه کولور بازمیگردد. چشمه کولور آب گرم دارد و شدت خروج آب از آن بسیار بالاست؛ به گونهای که در هر دقیقه 300 لیتر آب از آن میجوشد. این حجم بالای آب از روی صخره میگذرند و به حوضچه میریزند و دوباره از صخره میگذرند به شکل پله پله خود را به پایین میرسانند.
با توجه به نوع سنگهای منطقه میتوان تخمین زد که چشمه کولور قدمت بسیار بالایی دارد. آب این چشمه به علت املاح آن میتواند خواص درمانی داشته باشد. همین املاح در مسیر بر روی سنگها رسوب میکنند و رنگهای زیبایی را روی صخرهها به وجود میآورند. حوضچههای نیز به دلیل املاح، رنگهای منحصربهفردی را به خود گرفتهاند. این چشمه از نظر شکل حوضچهها و نحوه حرکت آب شبیه به چشمه باداب سورت در مازندران است. توصیه میکنیم در این سفر از بازدید چشمه سنگرود غافل نشوید. - غار یخی درفک
یکی دیگر از دیدنیهای بیبدیل این منطقه غار یخی درفک است. در گذشته یک غار دیگر که آهکی بود نیز در کنار این غار قرار داشت. اسم این غار نوچاه بود که در زلزله سال 1369 تخریب شد و امروزه تنها بخش کوچکی از آن قابل مشاهده است. غار یخی درفک 2400 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و حتی در تابستان هم درونش یخی باقی میماند. در گذشته محلیان از آب این چاه برای مصارف روزمره استفاده میکردند؛ البته که امروزه نیز بسیاری از چوپانها برای به دست آوردن آب از این چاه استفاده میکنند. بهترین زمان برای بازدید از غار درفک اردیبهشت ماه تا اوایل شهریور است.
توصیه میکنیم به جز دیدنیهای گفته شده سری هم به روستاهای رودبار بزنید. از میان این روستاها میتوان به روستای داماش در فاصله 70 کیلومتری، روستای استخرگاه در فاصله 30 کیلومتری، روستای حلیمه جان در فاصله 29 کیلومتری، روستای بره سر در فاصله 54 کیلومتری، روستای کلشتر در فاصله 6 کیلومتری و روستای سنگرود در فاصله 50 کیلومتری این شهر اشاره کرد. در هر کدام از این روستاها طبیعتی بکر و در برخی از آنها جاذبههای حیرت انگیزی وجود دارد.

بهترین فصل سفر به رودبار
از آنجایی که شهر درختان زیتون در استان گیلان واقع شده است، میتوان گفت مثل مابقی شهرهای گیلان آبوهوای معتدل و مرطوب دارد. روزهای یخبندان در این شهر بسیار کم است و کم پیش میآید که دما به زیر صفر درجه سانتی گراد برسد. با توجه به آبوهوای منطقه میتوان گفت همه فصول مناسب سفر به این منطقه هستند.
اگر در بهار سفر کنید، جنگلهای سرسبز و گلهای رنگارنگ را میبینید. بهار و تابستان زمان مناسبی است تا از ییلاقاتی مثل ییلاق سی دشت، ییلاق سلانسر و منطقه ییلاقی خورگام نیز بازدید کنید. علاوه بر این اگر مایلید به غار یخی درفک بروید بهار و تابستان بهترین زمان است. اما اگر در پاییز سفر کنید میتوانید از تماشای برگهای زرد و نارنجی درختان و از منظره چشمنواز جنگل در این فصل لذت ببرید. به طور کلی در هر چهار فصل سال میتوان از جاهای دیدنی رودبار بازدید کرد.
اقامت در سفر به رودبار
برای اقامت در این شهرستان میتوانید در هتل، مهمانسرا، اقامتگاه بومگردی و ویلا ساکن شوید. اگر علاقهمند به برپایی کمپ هستید میتوانید در ییلاقات سیدشت چادر برپا کنید. از هتلهای این شهر میتوان به هتل رستوران زیتون، هتل زیتون 2، مجتمع اقامتی آپادانا، هتل ماهک و مجتمع اقامتی گردشگری آسمانسرا اشاره کرد. معروفترین هتل این شهر هتل زیتون 2 است که سه ستاره دارد. این هتل دارای 14 اتاق بوده و در نزدیکی سفیدرود قرار گرفته است.
از اقامتگاههای بومگردی این شهر میتوان به اقامتگاه بومگردی روخانکول و وارش در روستای براگور، اقامتگاه بومگردی گیل گمش و فانوس در روستای فرارود، اقامتگاه بوگردی خوش نشین و دنج در روستای بالا براگور، اقامتگاه بومگردی عرشیا در روستا اسطلخ جان، اقامتگاه بومگردی گالش کولام، تاج، خورشید، شیرین و فرهاد، آرام باران و پاییزان در روستای کندلات، اقامتگاه بومگردی خانه سنتی پدر بزرگ و پوپک در روستای استخرگاه، اقامتگاه بومگردی سفیداب و ماه نشین در روستای دیورش، اقامتگاه بومگردی عطارد در روستای شیخعلی توسه، اقامتگاه بومگردی دلارا در روستای حلیمه جان، اقامتگاه بومگردی بام در روستای دارستان، اقامتگاه بومگردی گلبند در روستای میرزا گلبند، اقامتگاه بومگردی دوربیک در روستای ناش و اقامتگاه بومگردی گلخانی در روستای نوده اشاره کرد.
برای رزرو اقامتگاه و همچنین سفر با تورهای گردشگری میتوانید از ایرانگرد مجری تخصصی تورهای طبیعتگردی و رزرو اقامتگاه کمک بگیرید.
شهر زیبای رودبار در استان گیلان واقع شده است و مردمانش بیشتر به باغداری و مشاغل مربوط به فراوری زیتون مشغول هستند. این شهر هم طبیعتی بکر و هم جاذبههای دیدنی فراوانی دارد. از جاهای دیدنی رودبار میتوان به غار دربند رشی، ییلاق سی دشت، آبشار کلشتر، تپه باستانی مارلیک یا چراغعلی تپه، چشمه سنگرود و غار یخی درفک اشاره کرد. این منطقه روستاهای زیبایی هم دارد که بازدید از آنها خالی از لطف نیست. برای اقامت میتوانید در هتلها، اقامتگاههای بومگردی و ویلا ساکن شوید و یا در مناطق ییلاقی کمپ بر پا کنید.