ورود / ثبت نام

مریوان: معرفی جاهای دیدنی مریوان + عکس و آدرس

اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید

مریوان که در استان خوش آب‌وهوای کردستان واقع شده و سرشار از اماکن دیدنی طبیعی و تاریخی است، هر ساله گردشگران زیادی را جذب خود می‌کند. اگر دوست دارید در کنار دریاچه بنشینید و از تماشای پرندگان لذت ببرید یا اگر می‌خواهید بیننده فرهنگ و آداب رسوم کردی در اورامانات باشید، این شهرستان مقصد مناسبی برای سفر شما خواهد بود. در ادامه خواهیم گفت مریوان کجاست، سوغات و خوراکی‌های محلی آن چیست و اقامتگاه‌های آن به چه صورت است. همچنین شما را با جاهای دیدنی مریوان آشنا خواهیم کرد.  

فهرست مطلب:

مریوان کجاست؟ چگونه به این شهر سفر کنیم؟

شهرستان مریوان یکی از شهرهای زیبای استان کردستان است و تا سنندج تقریبا دو ساعت فاصله دارد. این شهر زیبا بسیار به مرز نزدیک بوده و همین موضوع باعث شده است تا بازارهای مرزی پر رونقی داشته باشد.

بسته به آن که از کدام مبدا بخواهید سفر به مریوان را آغاز کنید، مسیرهای متفاوتی پیش روی شما خواهد بود. 

  • در صورتی که مبدا شما، شمال غرب ایران مثل تبریز و ارومیه باشد، باید ابتدا خود را به بوکان و پس از آن به سقز برسانید. سپس لازم است از جاده سقز-دیوان‌دره به مسیر ادامه دهید تا به خروجی مریوان برسید. در این مسیر شما برای رسیدن به شهر مقصد از قشلاق ملا، قشلاق پل، حسن سالاران، طاله جار، حاجی ممدان، بسطام و چناره خواهید گذشت.
  • راه دوم آن است که در ابتدا خود را به سنندج برسانید. فاصله سنندج تا مریوان تقریبا 110 کیلومتر است. برای آن که از سنندج به این شهر برسید دو راه پیش رو دارید. جاده قدیم سنندج-مریوان و جاده جدید سنندج-مریوان که جاده قدیم از شمال شهر سنندج خارج می‌شود و در ادامه به جاده جدید می‌رسد.
  • راه سوم آن است که از طریق پاوه خود را به این شهر برسانید. این دو شهر تقریبا 115 کیلومتر با یکدیگر فاصله دارند. برای رسیدن به مریوان کافی است تا از خروجی شمالی پاوه خارج شوید. این مسیر بسیار پر پیچ و خم است و جذابیت بالایی دارد. در این جاده از حجیجیان، زبار، دزلی، کانی دینار و هجرت خواهید گذشت تا به مقصد برسید.

چرا به مریوان سفر کنیم؟

مریوان یکی از شهرهای توریستی استان کردستان است که در کنار طبیعت چشم‌نواز، مکان‌های دیدنی تاریخی ویژه‌ای دارد و با توجه به این پتانسیل گردشگری بالا سالانه گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. در اطراف این شهر زیبا دریاچه زریوار، اورامانات تخت، بازارچه مرزی، رودخانه سیروان، آبشار گویله، آبشار بل، روستای دره نقی قرار دارد. از دیگر جاهای دیدنی مریوان می‌توان به دشت بیلو، مقبره پیر شالیار، منطقه تفریحی قمچیان، غار کونا شم شم، آبشار سلور و تفرجگاه ملاقوبی اشاره کرد. وجود این همه جای دیدنی در این منطقه می‌تواند برای گردشگران بسیار جذاب باشد. در کنار این مورد چشیدن غذاهای محلی و خوراکی‌های منحصر به فرد منطقه مثل کلانه، کباب کردی، بادام سوخته و قایرمه نیز بسیار لذت‌بخش خواهد بود.

جاهای دیدنی مریوان

در بالا به اینکه مریوان کجاست و چرا باید به آن سفر کرد، اشاره شد. وقت آن رسیده است تا با جاهای دیدنی این منطقه و اطراف آن بیشتر آشنا شویم. این شهر دارای جاذبه‌های تاریخی و طبیعی متنوعی است که در ادامه در مورد برخی از مهمترین اماکن دیدنی منطقه توضیح خواهیم داد.

1- دریاچه زریوار

دریاچه زریوار یکی از زیباترین جاهای دیدنی مریوان است. این دریاچه در شمال غرب این شهر زیبا قرار داشته و حیات جانوری و گیاهی غنی‌ دارد. زریوار بزرگ‌ترین دریاچه آب شیرین ایران به شمار می‌رود که در غرب ایران واقع شده است و مساحتی حدود 900 هکتار دارد. ابعاد و عمق مناسب دریاچه سبب شده است تا بتوان از آن برای قایق‌رانی و دیگر ورزش‌های آبی استفاده کرد. یکی از شگفتی‌های زریوار این است که نه تنها هیچ رودی به آن نمی‌ریزد بلکه خود منشا رود تازه آباد بوده و در ادامه نیز به رود سیروان می‌پیوندد. در واقع آب این دریاچه از طریق چشمه‌های طبیعی و بارش تامین می‌شود.

همان طور که اشاره شد، این دریاچه پوشش گیاهی و جانوری متنوع و جالب توجهی دارد. همچنین شیرین بودن آب دریاچه سبب شده است تا آبزیان زیادی بتوانند در محیط آن رشد کنند. گیاهانی که بیشتر در این حوالی به چشم می‌خورند، شامل بلوط جنگلی، بادام جنگلی، کلابی وحشی و زالزالک است. در آب دریاچه نیز گیاهانی مثل نیلوفر آبی، پیچک و بزواش وجود دارد.

از آبزیان موجود در دریاچه می‌توان به ماهی سیاه معمولی و خالدار، انواع کپور (شامل معمولی، سرگنده و نقره‌ای)، سس ماهی، شاکولی و گامبوزیا اشاره کرد. این تالاب در جذب پرندگان نیز بسیار بی‌نظیر عمل می‌کند. از گونه‌های کمیاب پرندگان که به این دریاچه سر می‌زنند، می‌توان به کوکوی خالدار، چنگر و سسک اشاره کرد. انواع پستانداران مثل سگ آبی و خرگوش و انواع خزندگان سمی و غیر سمی مثل مار پلنگی و انواع سوسمارها نیز در این منطقه به چشم می‌خورند.

آدرس: کیلومتر 3 جاده مریوان به بایوه

2- اورامان تخت

اورامان تخت که به آن هورامان تخت یا اورامانات نیز گفته می‌شود، روستایی با تاریخ 40 هزارساله بوده و به نظر می‌رسد از دوران پارینه سنگی وجود داشته است. دلیل این ادعا کشف استخوان‌های انسان نئاندرتال در این منطقه و آثار باستانی بسیار قدیمی است. این منطقه توریستی که یکی از جاهای دیدنی مریوان محسوب می‌شود، علاوه بر پیشینه تاریخی بی‌نظیر آب‌وهوای مطلوبی هم دارد. معماری خانه‌های این روستا به شکل پلکانی و شبیه به معماری ماسوله است؛ از این رو به اورامانات روستای هزار ماسوله نیز می‌گویند.

مراسم نوروز و مراسم پیرشالیار از جمله مراسمی هستند که در اورامانات به شکل ویژه برگزار شده و سنن خاص خود را دارند. مراسم پیرشالیار برای بزرگداشت یکی از بزگان روستاست که گفته می‌شود در گذشته مبلغ اسلام بوده است. در بزرگداشت پیرشالیار مردم دف می‌زنند، می‌رقصند و شعر و دعا می‌خوانند.

آدرس: 63 کیلومتری جنوبی شهر مریوان

3- قلعه امام مریوان

قلعه امام که به آن قلعه هلوخان نیز می‌گویند، یکی دیگر از جاهای دیدنی مریوان است که بر روی کوه امام در جنوب شرقی این شهر قرار دراد. قدمت این قلعه به دوران حکومت اردلان‌ها در صفویه برمی‌گردد. گفته می‌شود این قلعه در سال 902 شمسی توسط سرخاب بیگ اردلان ساخته شده و تقریبا سیصد سال مقر اصلی حکومت بوده است. هم اکنون پل‌ها و آب انبارهای این قلعه قابل بازدید بوده اما مابقی آن نابود شده است.

آدرس: کیلومتر 3 جاده جنوب شرقی مریوان، قله امام

4- بازارچه مرزی مریوان

بازارچه مرزی یکی از جاهای دیدنی مریوان است که تنها 15 کیلومتر از شهر فاصله دارد. در این بازارچه می‌توانید کالاهای خارجی را با قیمت ارزان‌تر از دیگر شهرهای کشور تهیه کنید. در این بازار می‌توانید وسایل الکترونیک، وسایل خانه و پوشاک بخرید. در این بازارچه علاوه بر اجناس خارجی، اجناس داخلی مثل صنایع دستی مخصوص کردستان نیز دیده می‌شود و شما می‌توانید آن‌ها را به عنوان سوغات یا یادگاری از سفر خریداری کنید.

آدرس: 15 کیلومتری غربی شهر مریوان

شایان ذکر است که طولانی‌ترین رود کردستان رود سیروان است که از نزدیکی این منطقه می‌گذرد و بازدید از آن خالی از لطف نیست. این رود در مسیر خود از کنار دیگر جاهای دیدنی مریوان یعنی زیارتگاه سلطان اسحاق، روستای هجیج، اورامان و روستای پلنگان عبور می‌کند. 

بهترین فصل سفر به مریوان

با توجه به آن که در این مناطق از کشور در فصول سرد سال بارش برف و باران و یخ‌زدگی جاده‌ها شدید است، توصیه می‌کنیم از سفر به این منطقه در زمستان اجتناب کرده و برای آن که بیشترین لذت را از سفر خود ببرید، در فصول گرم سال برای رفتن به این نواحی خوش آب‌وهوا برنامه‌ریزی کنید. اگر در سفر به مریوان قصد بازدید از دریاچه زیبای زریوار را دارید، بهتر است فصل بهار و تابستان به این منطقه دیدنی بروید تا هم هوا معتدل و هم محیط سرسبزتر باشد. در این فصول بسیاری از گونه‌های کمیاب پرندگان به این نواحی مهاجرت می‌کنند و شما با رفتن به زریوار می‌توانید از تماشای این گونه جانوری نیز لذت ببرید. 

در مجموع توصیه می‌کنیم از اردیبهشت تا شهریور به دیدن این شهرستان زیبا بروید. هر چند که سفر در فصول سرد توصیه نمی‌شود اما اگر قصد سفر با وسیله نقلیه شخصی در این زمان را دارید، بهتر است تا قبل از شروع سفر از وضعیت راه‌های این منطقه اطلاعات کامل کسب کنید.

سوغات مریوان چیست؟ از کجا سوغاتی بخریم؟

سوغات این شهر را در دو دسته صنایع دستی و خوراکی می‌توان بررسی کرد. صنایع دستی شامل نساجی سنتی، گیوه یا کلاش، محصولات چوبی و شال دستباف است. تمام این محصولات را می‌توانید از بازار مریوان که در خود شهر قرار دارد و یا از بازارچه که 15 کیلومتر تا شهر فاصله دارد، خریداری کنید.

از لحاظ خوراکی، عسل طبیعی یکی از مهم‌ترین سوغات منطقه به شمار می‌رود که کیفیت بالایی دارد. شیرینی‌های سنتی نیز می‌تواند سوغات مناسبی باشد. یکی از این شیرینی‌ها بادام سوخته است. برای تهیه بادام سوخته، آب و شکر را روی حرارت قرار می‌دهند و بادام را نیز به آن اضافه می‌کنند؛ با این کار لایه‌ای از آب و شکر که شکل کاراملی دارد روی بادام را می‌گیرد و طعمی شیرین به آن می‌دهد. برساق نیز نوعی خوراکی است که در اقلیم کردستان و به ویژه این منطقه پخته می‌شود. سوغات خوراکی را نیز مثل سوغات صنایع دستی می‌توانید از بازارچه داخل شهر و یا بازارچه مرزی خریداری کنید.

غذاهای محلی مریوان

شهر مریوان نیز مثل دیگر شهرهای استان کردستان غذای محلی خاص خود را دارد که بسیار لذیذ بوده و شبیه به آن را در هیچ جای دیگر از ایران پیدا نخواهید کرد. آشپزی در این منطقه از ایران هنری بسیار مهم است و ریشه در فرهنگ و آداب و رسوم کردها دارد. در ادامه چند غذای محلی این منطقه را معرفی خواهیم کرد.

  1. کلانه: برای پخت کلانه در ابتدا خمیر خاصی را درست می‌کنند و پس از پهن کردن خمیر روی آن پیازچه ریخته و دوباره خمیر را روی مواد برمی‌گردانند و پس از آن روی خمیر را روغن حیوان می‌زنند و می‌پزند. کلانه بیشتر در فصل بهار پخته و با دوغ سرو می‌شود.
  2. قایرمه: قایرمه در اصل کنگر کوهی است که سوخاری می‌شود. این غذا یا با کته خورده می‌شود یا با نان یا از آن به عنوان پیش غذا استفاده می‌کنند. برای پخت این غذا ابتدا کنگرها را خرد می‌کنند و در تخم مرغ، آرد، کره و آب می‌غلتانند و سپس آن را در روغن حیوانی داغ شده می‌اندازند تا روی حرارت سرخ شود.
  3. کباب کردی: همه می‌دانیم که کباب‌های استان کردستان بسیار معروف است و معمولا همه افراد آن را می‌پسندند. برای پختن کباب کردی معمولا از گوشت بره استفاده می‌شود که بافت لطیف‌تری دارد. گوشت را در ابتدا طعم‌دار می‌کنند و سپس به سیخ می‌کشند و روی منقل می‌گذارند تا بپزد. پس از آن که خوب پخته شد روی آن کره حیوانی می‌زنند که این کار طعمی بسیار لذیذ به کباب کردی می‌دهد.

بهترین هتل‌‌ها و اقامتگاه‌‌های مریوان

این شهر دارای چهار هتل سه ستاره به نام‌های هتل نوروز، هتل سنگی شادی اورامان، هتل زریبار و هتل قصر است. هتل نورورز در بلوار نوروز شهر زیبای مریوان واقع شده و دارای 28 اتاق است. هتل سنگی شادی اورامان در شهر اورامان است که کمی از مریوان فاصله دارد. این هتل 19 اتاق با امکانات مناسب دارد. هتل زریبار در 3 کیلومتری شهر و در نزدیکی دریاچه سرسبز زریوار قرار گرفته و دارای 42 اتاق، رستوران و پارکینگ است. هتل قصر نیز در اطراف دریاچه زریوار بوده و دارای دوازده اتاق در ساختمان اصلی و ده سوییت است و رستوران، کافی‌شاپ و چایخانه سنتی دارد.

از دیگر اقامتگاه‌های این منطقه می‌توان به اقامتگاه بومگردی نشینگه بنار اشاره کرد که علاوه بر امکاناتی که در یک هتل به دنبال آن می‌گردید، راهنمای گردشگری نیز دارد که می‌توانید به کمک آن بیشتر و بهتر با مناطق دیدنی منطقه آشنا شوید. در رستوران این اقامتگاه می‌توانید انواع غذاهای سنتی را نیز امتحان کنید. برای رزرو اقامتگاه و خرید تور می‌توانید از طریق ایرانگرد مجری تورهای طبیعت‌گردی و رزرو ویلا و اقامتگاه کمک بگیرید.

جاهای دیدنی مریوان فراوان است و محدود به جاهای دیدنی طبیعی نیست و شما می‌توانید از اماکن گردشگری تاریخی نیز در این شهر لذت ببرید. آب و هوای معتدل این شهر سبب شده است تا مقصد گردشگران در فصول گرم باشد. از صنایع دستی بی‌نظیر و خوراکی‌های خوشمزه منطقه می‌توان به عنوان سوغاتی استفاده کرد. اگر به این شهر سفر کردید از بازدید از دریاچه زریوار، اورامانات و بازارچه مرزی آن غافل نشوید. اگر نظر یا تجربه‌ای از سفر به این منطقه دارید، نظرات خود را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید. 

بازار
قلعه
دریاچه

پیشنهاد ما: الان سفر کنید.

الان زمان مناسبی برای سفر به مریوان است. مرداد، شهریور، خرداد، اردیبهشت، فروردین و تیر زمان مناسبی برای سفر به این منطقه می‌باشد.
اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید
تورهای مریوان
متاسفانه توری برای مریوان پیدا نکردیم:(
بقیه تورها را ببینید یا برای تورهای این مقصد هشدار ثبت کنید.

مجری تور هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
ویلا، آپارتمان و هتل های مریوان و اطراف آن
متاسفانه در این مقصد اقامتگاهی برای نمایش نداریم ^_^
با ثبت درخواست رزرو میتوانیم در اسرع وقت در این مقصد یا نزدیک به آن اقامتگاهی برایتان پیدا کنیم.

صاحب اقامتگاه هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
نقد و بررسی
نقد و بررسی مریوان
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
پرسش و پاسخ
پاسخ پرسش‌های خود را از مشاوران آشنا به منطقه بگیرید.
سوال جدیدی بپرسید
امتیاز 0 از 5 / 0 امتیاز
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
آیا این صفحه برای شما مفید بود؟