چابهار کجاست؟ راهنمای سفر (1402) به بهشت گمشده + عکس
چابهار که به بهشت گمشده ایران شهرت دارد یکی از مناطق کمتر شناخته شده و از جنوبیترین و شرقیترین شهرستانهای ایران است. اگر به سفر به مناطق بکر و ساحلی علاقه دارید بندر چابهار گزینه مناسبی برای انتخاب است. ما در ادامه شما را با جاهای دیدنی چابهار، منطقه آزاد چابهار، مسیر دسترسی و اقامتگاههای آن آشنا خواهیم کرد تا در هنگام سفر به این منطقه دچار سردرگمی نشوید.
فهرست مطلب:
چابهار کجاست؟
چابهار با مساحت ۱۷ هزار و 155 مترمربع در جنوب غربی استان سیستان و بلوچستان است که در کنار ساحل دریای عمان و اقیانوس هند قرار دارد و به عنوان یکی از مهمترین مناطق آزاد ایران محسوب میشود. چرا که چابهار، تنها شهر ایران است که بندری اقیانوسی دارد و در لنگرگاه آن کشتیهای غول پیکر اقیانوس پیما پهلو میگیرند و به آبهای آزاد دسترسی مستقیم دارند. این بندر خوش آب و هوا از سمت شمال به بمپور سرباز و راسک و شهرستان نیکشهر، از شرق به پاکستان، از طرف جنوب به دریای عمان و از غرب به بندر جاسک و میناب و استانهای کرمان و هرمزگان محدود میشود. فاصله تهران تا چابهار یک هزار و ۸۱۳ کیلومتر است.
دسترسی به چابهار تنها از طریق زمینی و هوایی میسر است و شما میتوانید با استفاده از هواپیما، اتوبوس و ماشین شخصی به این شهر سفر کنید. ارزانترین روش سفر به چابهار استفاده از اتوبوس است. اما ممکن است طولانی بودن راه شما را اندکی اذیت کند. راحتترین روش سفر به چابهار نیز استفاده از هواپیماست که در زمان شما صرفهجویی زیادی میکند اما هزینه بیشتری نسبت به اتوبوس برای شما خواهد داشت. همچنین تورهای این شهر از طریق اکثر آژانسهای مسافرتی در حال برگزاری است.
چابهار؛ بهشت گمشده ایران
بندر چابهار یکی از شهرستانهای استان سیستان و بلوچستان است. در مورد نام این شهرستان دو وجه تسمیه وجود دارد. برخی معتقدند که نام این شهرستان مخفف کلمه چهار بهار است و اشاره به آب و هوای همیشه بهاری آنجا دارد. برخی دیگر میگویند ریشه چابهار از لغت چاه بار (منطقهای که چاهی برای تخلیه بار دارد) گرفته شده و پس از مدتی به چابهار تبدیل شده است.
منطقه آزاد چابهار تنها بندر ایران است که در کنار اقیانوس هند و دریای عمان قرار دارد و همین عامل اهمیت این بندر را دوچندان کرده است. علاوه بر آن به خاطر دسترسی و نزدیکی به کشورهای تاجیکستان، افغانستان، ترکمنستان، ازبکستان، قرقیزستان و قزاقستان یکی از مهمترین و پر رونقترین بنادر کشور محسوب میشود.
جالب است بدانید که این بندر در سال 1289 هجری قمری به خاک کشورمان پیوست. در سال 1270 هجری قمری دولت قاجار ابراهیم خان بهزادی بمی را به عنوان حاکم بمپور (شهری در استان سیستان و بلوچستان) انتخاب کرد و او مرز کشورمان را تا نزدیک گواتر و چابهار گسترش داد؛ اما تا سال 1289 که حکومت وقت مداخله کرد این بخشها به تصرف کشورمان درنیامد.
این شهرستان با طبیعت بکر و دست نخورده، کوهها و دریاچههای خاص، مردمانی مهمان نواز و... یکی از قطبهای گرشگری ایران محسوب میشود.

مراسمهای محلی مردم و اهالی چابهار
یکی از لذت بخشترین تجربهها در چابهار دیدن مراسم و جشنوارههای محلی مردم آنجاست. اکنون بیایید تا به اتفاق هم نگاهی به جشنواره و مراسمهای محلی اهالی چابهار بیندازیم:
- مراسم نوروز: اگر در عید نوروز به چابهار سفر کنید، شانس دیدن جشن و پای کوبی اهالی این بندر در کوه خواجه را دارید. چرا که در عید نوروز اهالی لباس نو بر تن کرده و همه کنار هم در کوه خواجه مراسم جشن و سرور برگزار میکنند.
- مراسم عید قربان: در عید قربان هم همه اهالی این بندر در مکانی به اسم عیدگاه دور هم جمع شده و شتر قربانی میکنند. گوشت قربانی شده را به هم خانوادههای فقیر و نیازمند میبخشند. دیدن مراسم عید قربان از نزدیک برای هر گردشگری جذاب و خاص است.
- مراسم عروسی: مراسم عروسی در چابهار بسیار جذاب و تماشایی است. عروسی اهالی شامل هشت مرحه گندونن، هبرجنی، بربند مال، جل بندی، حنادوزوکی، حنا راستکی، سرآپی و شب یکجایی میشود. هر کدام از این مراسم آداب و روسم خاص خودش را دارد که برای هر گردشگری جذاب و تماشایی به نظر میرسد.
جاهای دیدنی چابهار
دیدنیهای این شهرستان به قدری زیاد است که شما برای بازدید از همه آنها به حدود یک هفته زمان نیاز دارید. در ادامه با برخی از مهمترین و محبوبترین جاهای دیدنی چابهار آشنا خواهید شد.
- گورستان جن: در روستای تیس گورستانی به قدمت ۲۳۰۰ سال وجود دارد. این گورستان سنگ قبرهای بسیار بزرگی دارد و مردم محلی آنجا معتقدند که در این گورها آدمیزاد دفن نشده است.
- بندر گواتر: یکی از جذابترین قسمتهای سفر به بهشت گمشده ایران بازدید از بندر گواتر است. این بندر در منطقهی مرزی شهرستان چابهار با مرز مشترک پاکستان قرار گرفته و بخش کوچکی از استان سیستان و بلوچستان است. گواتر به خاطر قرار گرفتن در مجاورت جنگلهای حرا در دسته مناطق حفاظت شده محیط زیست قرار دارد.
- قلعه پرتغالیها: قلعه پرتغالیها یا قلعه تیس در روستای تیس در ۵ کیلومتری شمال غربی چهاربهار واقع شده است. این قلعه متعلق به دوران اسلامی بوده و به ثبت ملی رسیده است. اگر بر فراز این قلعه بایستید میتوانید چشم اندازی زیبا از خلیج فارس را تماشا کنید.
- آرامگاه سید غلامرسول: یکی از مکانهای تاریخی این شهرستان جنوبی آرامگاه سید غلامرسول است که یک معماری هندی با نمایی سفید دارد. روایت جالبی که در مورد این شخص وجود دارد این است که سید غلامرسول وصیت کرده در هنگام مرگش برای او عزاداری نکنند و مردم به جشن و پایکوبی مشغول شوند.
جاذبه های طبیعی بهشت گمشده ایران
جاذبههای طبیعی شهر چهار بهار محبوبترین جاذبههای این شهر هستند و علت اصلی جذب گردشگر محسوب میشوند. پس بیایید نگاهی به این جاذبهها بیندازیم.
- درخت مکرزن یا انجیر معابد: در امتداد سواحل خلیج فارس و دریای عمان نوعی درخت وجود دارد که قطر چتر آن در هنگام رسیدن به زمین تغییر میکند و شاخه هایش به پایین سرازیر و پس از آنکه درون خاک رفتند به یک درخت دیگر تبدیل میشوند. این درخت که به آن لور یا مکرزن میگویند برای گردشگران بسیار جالب است.
- ساحل دریا بزرگ یا ساحل صخرهای: در سمت جنوب و حاشیه خلیج فارس یک پارک ساحلی بزرگ با چشم اندازی زیبا و آرامش بخش وجود دارد. حال اگر از این پارک به سمت شرق حرکت کنید یک ساحل صخرهای را خواهید دید. در این ساحل به دلیل همسایگی با اقیانوس هند و برخورد شدید امواج با ساحل آب به شکل عجیبی به سمت بالا پرتاب میشود و صحنهای زیبا و مهیج را به وجود میآورد.
- منطقه حفاظت شده گاندو: این منطقه به خاطر وجود مهمترین جانور بومی آنجا یعنی گاندو به این نام مشهور و از مناطق محافظت شده سیستان بلوچستان است. اگر به عکاسی از انواع حیوانات علاقه دارید حتما از این منطقه دیدن کنید؛ زیرا علاوه بر گاندو انواع حیوانات دیگر مانند روباه، سیاهگوش، جبیر، سنجاب، شغال و... نیز در آنجا دیده میشود.
- کوههای مینیاتوری: یکی از جاهای دیدنی چابهار که حتما باید از آن بازدید کنید کوههای مینیاتوری هستند که به دلیل وجود یک سری ترکیبات فلزی مانند آهن و مس و نوع فرسایش آنها به این شکل در آمدهاند. مردم محلی منطقه به این کوهها ثپههای مریخی نیز میگویند. این کوه های مریخی در سمت چپ جادهی منتهی به گواتر واقع شدهاند.
- غارهای بان مسیتی: اگر به گشت و گذار و بازدید از غار علاقه دارید حتما از مجموعه غارهای سه گانه تیس بازدید کنید. این غارها شامل یک غار طبیعی و دو غار دست ساز و مصنوعی هستند که 25 متر از زمین ارتفاع دارند.
- تالاب صورتی یا تالاب لیپار: یکی از دیدنیهای بندر چابهار تالاب صورتی است که به خاطر وجود برخی املاح، باکتریها و پلانکتونهای گیاهی به رنگ صورتی درآمده است. تالاب صورتی بین دو کوه قرار گرفته و انواع درختچهها و ماهیها را میتوانید در آنجا مشاهده کنید. این تالاب در مسیر چهاربهار به سمت گواتر و در دره لیپار قرار دارد.
- ساحل درک: در جنوب کشور سواحل زیادی وجود دارد. ولی ساحل درک متفاوت از دیگر سواحل است. در این ساحل به طرز عجیبی دریا و کویر به هم رسیدهاند. این ساحل در جاده زرآباد قرار دارد. به شما توصیه میکنیم که بازدید از این ساحل ویژه را از دست ندهید.
- گِل افشانها یا بولوبولو: در نزدیکی دشت کهیر منطقهای وجود دارد که در اثر فشار گاز موجود در زمین آب و گل به بیرون پرتاب میشوند و تپههای معروف گلی را به وجود میآورند. مردم محلی منطقه به این تپهها بولوبولو یا ناف دریا میگویند.
موزه محلی، جاده ساحلی، جنگل حرا، قلعه پیروزگت، قلعه بلوچ گت، گورستان دشتیاری و گورستان تپه نهادی، انجیر معابد، اسکله و پلاژ ساحلی تیس، مراکز خرید منطقه آزاد چابهار، تفریحگاه ساحلی و پارک سنگی لیپار، ساحل چابهار، اسکله و ساحل بریس، پسابندر، بندر کنارک و... از دیگر جاهای دیدنی چابهار هستند که میتوانید از آنها بازدید کنید.
بهترین فصل سفر به چابهار
این شهر همیشه بهار دارای آب و هوایی معتدل در همه فصلها است. شما هر زمانی که اراده کنید میتوانید برای سفر به چابهار اقدام کنید و به این منطقه خوش آب و هوا بروید.
از مهمترین خصوصیات این منطقه داشتن هوای خنک بندری در تابستان و هوای دلچسب با نسیمی ملایم در زمستان با میانگین دمای ۲۴ درجه سانتی گراد است. اما این نکته نیز قابل ذکر است که اگر از شلوغی جمعیت فراری هستید بهتر است در روزهای غیر تعطیل به این منطقه سفر کنید.

سوغات و بازارهای چابهار
برای خرید سوغاتی از منطقه آزاد چابهار میتوانید به بازارهای معروف این شهر بروید و صنایع دستی این منطقه شامل سوزن دوزی، سکه دوزی، زری دوزی، معرق صدف، گلیم بافی و حصیر بافی، وسایل زینتی و تراش سنگهای قیمتی و… را خریداری کنید.
علاوه بر آن خوراکیهایی مانند انواع شیرینیها و ماهیها بسیار خوشمزه و مناسب برای سوغات هستند. از دیگر خوراکیهای خوشمزه چابهار برای سوغات میتوان به ماهی تازه و میگو، لندو، میوههای استوایی، ادویه جات و شکلاتهای مختلف اشاره کرد. برای دیدن بازارهای سنتی و بازار مواد غذایی باید به سمت بلوار امام خمینی بروید. بازارهای چابهار شامل بازار پردیس چابهار، بازار فردوس چابهار، مجتمع تجاری صالح یار، بازار صدف چابهار، بازار تیس چابهار، بازار ابریشم چابهار و مرکز تجاری الماس میشود. در بازارهای چابهار انواع لباس و صنایع دستی برای خرید پیدا میشود. تنها کافیست کمی زمان بگذارید و در بازارهای چابهار گشت و گذار کنید.
هتل ها و اقامتگاه های منطقه آزاد چابهار
چند سالی بیشتر نیست که طبیعت دوستان و عاشقان سیر و سفر شهر زیبای چابهار را در لیست سفر های خود قرار دادهاند. به همین دلیل تعداد اقامتگاهها و هتلهای چابهار زیاد نیست. با این حال به دلیل استقبال روز افزون مردم از سفر به این شهر، هتلها و اقامتگاههای زیادی در حال ساخت هستند. بیایید نگاهی به هتلها و اقامتگاههای این شهر بیندازیم.
هتل های چابهار
انتخاب محل اقامت، یکی از مهمترین مواردی است که در هنگام تصمیم سفر به چابهار باید به آن فکر کنید. لذت بردن از سفر و داشتن احساس آرامش و لذت در تمام لحظات آن بستگس زیادی به انتخاب یک هتل خوب دارد. از بهترین هتلهای شهر چابهار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. هتل لیپار: این هتل 4 ستاره، یکی از بهترین هتلهای ساحلی شهر چابهار است که در نزدیکی ساحل و بهترین مراکز خرید شهر قرار گرفته است. از امکانات این هتل میتوان به استخر، سالن بیلیارد، باشگاه بدنسازی و سونا اشاره کرد. چشمانداز تمامی اتاقهای این هتل شامل منظرهای از دریای عمان یا باغ هتل میشود که قیمت آنها با یکدیگر متفاوت است.
لازم به ذکر است که رستورانی که در داخل هتل لیپار وجود دارد یکی از بهترین رستورانهای شهر چابهار است که تمامی غذاهای محلی این شهر و انواع غذاهای ایرانی را برای مسافرین عزیز طبخ میکند.
آدرس هتل لیپار: چابهار، منطقه آزادتجاری صنعتی
2. هتل آذین: اگر به دنبال هتلی لوکس و مدرن نیستید و ترجیح میدهید در هزینههایتان تا حد ممکن صرفه جویی کنید، هتل آذین انتخاب بسیار خوبی برای شماست. این هتل در 2 طبقه و 22 باب اتاق آماده میزبانی از مهمانان است. لازم به ذکر است که خدمات و امکانات این هتل در مقایسه با هتلهای 4 ستاره قابل مقایسه نیست با این حال نزدیکی هتل به دریا و قیمت پایین رزرو اتاق در آن از مزیتهای هتل آذین چابهار به شمار میرود.
آدرس: چابهار، بلوار قدس، اسکله شهید بهشتی، ساختمان اداری جدید
3. هتل بین المللی لاله: این هتل 4 ستاره یکی از زیرمجموعههای گروه هتلهای لاله است که در بیشتر شهرهای توریستی ایران شعبه دارد. این هتل در کنار دریای عمان قرار دارد و باعث شده تا اتاقهای رو به دریای آن چشمانداز زیبایی به ساحل داشته باشند. رستوران، پارکینگ، اینترنت در لابی، استخر و صبحانه از جمله امکانات این هتل مجهز هستند.
آدرس هتل بین المللی لاله: چابهار، انتهای بلوار امام خمینی، مقابل پارک الغدیر
اقامتگاه های چابهار
اگر به دنبال مکانی برای اقامت خود در سفر به چابهار هستید که حال و هوای زندگی مردم محلی این شهر را داشته باشد و از طرفی تمایل دارید هزینه اقامت خود را تا حد ممکن پایین بیاورید، اقامتگاههای بوم گردی چابهار بهترین انتخاب برای شماست. خوبی این اقامتگاهها این است که برخی از آنها در روستاهای چابهار قرار دارند و شما از مهماننوازی و مهربانی مردم محلی شگفتزده خواهید شد.
1. اقامتگاه بوم گردی شجره: این اقامتگاه دارای 2 اتاق و یک سالن بزرگ است که تمامی مسافرین باید به صورت مشترک از سرویس بهداشتی و حمام آن استفاده کنند. در هر دو اتاق سیستم سرمایشی و گرمایشی موجود است و هر دو اتاق کف خواب هستند. اقامتگاه شجره فاصله نزدیکی با بسیاری از جاذبههای گردشگری چابهار دارد و شما به راحتی به آنها دسترسی خواهید داشت.
آدرس اقامتگاه بوم گردی شجره : شهر چابهار، روستای باهوکلات
2. اقامتگاه بوم گردی رمین: این اقامتگاه در فاصلهای کمتر از 15 کیلومتری مرکز شهر چابهار قرار دارد و تنها دارای یک واحد اقامتی کف خواب برای یک خانواده است. از مزیتهای این اقامتگاه میتوان به نزدیکی به ساحل و سیستم سرمایشی گرمایشی اتاق اشاره کرد. لازم به ذکر است که دریاچه زیبای لیپار از این اقامتگاه کمتر از 9 کیلومتر فاصله دارد و شما به راحتی به آن دسترسی خواهید داشت.
آدرس اقامتگاه بوم گردی رمین: چابهار، روستای رمین، پشت مدرسه دخترانه مهدیه
بهترین رستوران های چابهار
مگر میشود به شهر زیبای چابهار سفر کرد و غذاهای محلی آن را امتحان نکرد؟ موقعیت جغرافیایی خاص چابهار، آداب و رسوم و فرهنگ غنی آن باعث شده تا شما بتوانید غذاهای بسیار خوشمزه و متفاوتی را در طول سفر خود به چابهار تجربه کنید. از خوشمزهترین غذاهای محلی چابهار که پیشنهاد میکنیم در سفر به چابهار امتحان کنید، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قلیه ماهی
- کراهی ماهی
- تنورچه
- تباهگ
- بتوماش
توصیه میشود این غذاهای محلی خوشمزه را در بهترین رستورانهای چابهار امتحان کنید تا توسط بهترین و ماهر ترین آشپزها و با استفاده از بهترین و تازهترین مواد اولیه تهیه و پخته شوند. رستورانهایی که در ادامه معرفی میشوند بهترین رستورانها برای خوردن غذاهای محلی است:
- رستوران بلوچ: یکی از رستورانهایی که در شهر چابهار با درصد رضایت بالیی از مشتریان خود مواجه است رستوران زیبای بلوچ است. این رستوران با ارائه انواع غذاهای دریایی و ایرانی میزبان مهمانان است. برای صرف غذا در این رستوران باید به بلوار امام، مقابل ناحیه مركزی شركت نفت بروید.
- رستوران مکران: اگر عضوی از خانواده یا کودک شما علاقهای به امتحان کردن غذاهای محلی ندارد، رستوران مکران بهترین انتخاب برای شماست. این رستوران در کنار غذاهای محلی خود، غذاهای فستفود را نیز سرو میکند تا تمامی افراد با ذائقههای متفاوتشان را راضی نگه دارد. لازم به ذکر است که این رستوران منظره رو به دریا دارد و در گوشهای از آن موسیقی زنده نواخته میشود. این ویژگیها باعث میشود که استقبال گستردهای از رستوران مکران توسط مسافران و افراد محلی شود. آدرس رستوران مکران انتهای خیابان امام خمینی، جنب هتل بین المللی لاله است.
- رستوران براسان: این رستوران زیبا در پلاژ ساحلی تیس قرار گرفته و به شما فرصت غذا خوردن در کنار دریای عمان را میدهد. معروفترین و محبوبترین غذاهای این رستوران غذاهای دریایی آن هستند اما اگر به ماهی علاقه ندارید میتوانید کباب سفارش دهید.
- رستوران سنتی خلیج: یکی از معروفترین رستورانهای چابهار رستوران سنتی خلیج است. این رستوران با دکوراسیون سنتی و غذاهای با کیفیتی که ارائه میدهد خود را در دل گردشگران و افراد محلی جاکرده است. توجه داشته باشید که در این رستوران تنها غذاهای سنتی سرو میشود. برای رفتن به این رستوران باید به میدان شیلات، خیابان دریا بروید.
- رستوران بام صدف: این رستوران در بام مجتمع تجاری صدف قرار گرفته و به شما فرصت میدهد که پس از یک خرید عالی در این مجموعه به استراحت، تماشای شهر و خوردن غذاهای محلی باکیفیت بپردازید.
- رستوران تهرانی: اگر به دنبال غذاهای محلی چابهار نیستید و ترجیح میدهید یک غذای مقوی و ایرانی بخورید به شما پیشنهاد میکنیم در سفر به چابهار، به رستوران تهرانی بروید. این رستوران یکی از بهترین کبابهای ایران را طبخ میکند و طرفداران خاص خود را دارد. برای رفتن به این رستوران باید به بلوار امام بروید، این رستوران در مقابل مرکز بهداشت نرسیده به پمپ بنزین قرار دارد.
راهنمای سفری چهار روزه به چابهار
شهر چابهار، شهری زیبا با مردمانی مهربان و خونگرم است که با جاذبههای گردشگری زیبا، صنایع دستی و سوغاتیهای خود مسافران بسیاری را به سوی خود جذب میکند. در راهنمای سفر به چابهار توصیه میکنیم که برای لذت بردن از سفر خود، برنامهای حداقل چهار روزه برای سفر به این شهر زیبا و اعجابانگیز داشته باشید تا بتوانید زیباترین و مهمترین جاذبههای طبیعی و تاریخی این شهر را از نزدیک ببینید. در جدول زیر برنامه پیشنهادی برای بازدید از جاهای دیدنی چابهار در چهار روز را مشاهده میکنید.
- روز اول: سواحل ارتفاع کمب، اسکله رمین، دریاچه صورتی، انجیر معابد، کوههای مریخی، کواتر و جنگلهای حرا، ارتفاعات اسکله بریس و سواحل خرچنگها
- روز دوم: باغهای کهیر، گل افشان، انجیرهای معابد کمشهر، تلاقی کویر و دریا در خور بندر تنگ و دریای درک، ساحل درک
- روز سوم: محل پرورش تمساح، ساحل کنراک، اسکله سنگی کنارک، اسکله پزم، چشم اقیانوس، ساحل گردنهای پزم، ساحل صخرهای و ماسهای، بازار تاناکورا
- روز چهارم: مقبره سید غلامرسول، آبفشان، بازار سنتی بلوکان
نکته: پیشنهاد میشود از تورهای گردشگری داخلی چابهار استفاده کنید تا با علم بیشتری که به جادهها دارند، شما را به تمامی این مقاصد برسانند و شما بتوانید از زمان محدود خود، استفاده بهتری کنید.
با شهر چهاربهار ایران آشنا شدید. در پایان بد نیست بدانید منطقه آزاد چابهار یکی از مهمترین مناطق آزاد ایران است و به دلیل اینکه نزدیکترین مسیر دسترسی کشورهای آسیایی به آبهای آزاد است، موقعیت استراتژیک ویژهای دارد. شما میتوانید از طریق تور چابهار به این منطقه آزاد سفر کنید. اگر شما هم اطلاعات دیگری در مورد این منطقه و دیدنیهای آن دارید آن را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.