تالاب خورخوران: تماشای جنگلهای حرا در تالابی کم نظیر
از جنگلهای حرا چه میدانید؟ آیا تا به حال این جنگلها را از نزدیک دیدهاید؟ اگر تاکنون تجربه سفر به جنگلهای حرا را نداشتهاید، اجازه بدهید تا شما را با یکی از شگفتانگیزترین تالابهای ایران که این جنگلها را در خود جای داده است، آشنا کنیم. تالاب خورخوران یکی از مناطق کمتر شناخته شده ایران است که جنگلهای حرا در آن رشد میکنند. پیشنهاد میکنیم که برای آشنایی با این تالاب کمنظیر و جذابیتهای آن تا پایان این مطلب با ما همراه شوید.
فهرست مطالب:
تالاب خورخوران کجاست؟
تالاب بینالمللی خورخوران یکی از جاهای دیدنی استان هرمزگان و بندر خمیر به شمار میرود. این تالاب دیدنی در سواحل خلیج همیشه فارس، جایی در جنوب غربی بندرعباس قرار گرفته است. خورخوران از جنوب به جزیره قشم میرسد و شهرهای اطراف آن بندر خمیر و بندر لافت هستند. این تالاب ۱۰۰ هزار هکتار وسعت دارد که ۸۶ هزار هکتار از آن پوشیده از جنگلهای حراست.
این تالاب بینالمللی در نزدیکی بندر خمیر قرار دارد. بنابراین، برای تماشای این تالاب باید ابتدا خود را به بندر خمیر برسانید. برای دسترسی به بندر خمیر هم میتوانید راهی بندرعباس شوید. سفر از تهران تا بندرعباس با هواپیما یک ساعت و ۲۵ دقیقه و با خودرو یا اتوبوس حدود ۱۵ ساعت طول میکشد. پس از رسیدن به بندرعباس هم باید ۸۴.۱ کیلومتر را در حدود یک ساعت و ۲۰ دقیقه رانندگی کنید تا به بندر خمیر برسید.
در بندر خمیر قایقهای سواری مخصوص سفر به خورخوران آماده هستند. شما میتوانید سوار یکی از آنها شده و در تالاب گشت بزنید.
چرا از خورخوران بازدید کنیم؟
تالاب بینالمللی خورخوران هر سال به ویژه در فصل زمستان به مقصدی محبوب برای طبیعتگردان تبدیل میشود. دلیل استقبال طبیعتگردان و گردشگران از سفر به این تالاب را هم باید در جذابیتهای آن جستجو کنیم. چرخیدن میان جنگلهای سرسبز حرا و تماشای مانگروها، تماشای پرواز پرندگان، ماهیگیری یا تماشای صیادان و قایقسواری از جمله تفریحاتی هستند که گردشگران در این تالاب به آن علاقه نشان میدهند.
با توجه به اینکه تالاب خورخوران در جنوب ایران واقع شده است و آبوهوایی نسبتا گرم دارد، میتواند به مقصدی هیجانانگیز برای سفرهای زمستانی شما تبدیل شود. برای گشتوگذار در این منطقه باید جذابیتهای آن را بهتر بشناسید.
جنگلهای حرا؛ زیبایی گمشده در میان تالاب
درختچههای حرا یا مانگرو دلیل سرسبزی این منطقه هستند. این درختان و درختچهها در تالابهایی که آبوهوای گرمتری دارند، رشد میکنند. اگر همه چیز برای رشد مانگروها مهیا باشد، درختانی با ۵ تا ۱۰ متر ارتفاع در تالاب قد علم میکنند. با این حال، زیبایی تالاب بینالمللی خورخوران در سبزی این درختان خلاصه نمیشود. منظره این تالاب زمانی به اوج شکوه خود میرسد که دریا دچار مد شود. در این زمان تاج مانگروها از آب بیرون میآید و خودنمایی میکند.
این تالاب شگفتانگیز محل زندگی پرندگان بسیاری نظیر مرغان ماهیخوار، فلامینگوها و حتی عقابهاست. لاکپشتهای منقار عقابی، روباه، شغال، خرگوش، خرچنگها و خزندگانی مانند مارهای دریایی هم در این تالاب زندگی میکنند. ماهیهای حلوا، شوریده، سنگسر و ساردین هم از جمله آبزیان این تالاب هستند.

نکته جالب دیگری که باعث خارقالعاده بودن این تالاب و جنگلهای آن شده است، به پیدایش و ازدیاد درختان حرا بازمیگردد. اگر در میان جنگلهای حرا به گشتوگذار مشغول شوید، حتما متوجه درختچههای کوچکی که بر درختان بزرگ روییده میشوید. این درختچهها در واقع فرزندان درختان بزرگتر هستند.
درختان مانگروی ماده پس از مدتی صاحب فرزند میشوند. این درختچههای کوچک تا زمانی که رشدشان تکمیل شود روی تنه درخت مادر باقی میمانند. این درختچهها یا نهالهای کوچک پس از مدتی از تنه درخت مادر جدا میشوند و در آب میافتند. آب هم بستری برای ریشه زدن و ادامه رشد آنها میشود.
به این ترتیب، جنگلهای حرا در شرایط ایدهآل هر سال بزرگ و بزرگتر میشوند. درختان مانگرو برای ادامه رشد خود به آب شیرین نیازی ندارند، بلکه بالعکس. این درختان در آب شور رشد میکنند و آبهای جنوبی کشور بهترین مکان برای رشد آنهاست. شگفتانگیز نیست!؟
جزیره وارمی؛ شگفتی تالاب خورخوران
جنگلهای حرا که بیشتر در جزیره مردو قرار گرفتهاند، تنها بخشی از زیباییهای این تالاب را تشکیل میدهند. جاذبه دیگر این تالاب به جزیره عجیبی مربوط میشود که شما را به یاد ماجراهای سندباد میاندازد. جزیره وارمی که در گویش محلی به معنای جزیره نهنگ است، در این تالاب نظر طبیعتگردان را به خود جلب میکند.
این جزیره در برخی از مواقع بر اثر جزر و مد به زیر آب میرود؛ درست مثل همان نهنگی که در ماجراهای سندباد با جزیره اشتباه گرفته بودند. البته، اینجا واقعا جزیره است. جزیره وارمی برخلاف جزیرههای مشابه که خاکی گلآلود دارند، خاک شنی و تمیزی دارد.
بهترین زمان برای سفر به تالاب خورخوران
برای سفر به تالاب خورخوران باید زمانی را انتخاب کنید که آبوهوای این منطقه در بهترین حالت خود است و درختان حرا به زیباترین شکل خود میرسند. به طور کلی، خورخوران آبوهوایی گرم دارد. دمای این تالاب در سردترین فصلهای سال فقط به ۲ درجه میرسد.
نکتهای که درباره آبوهوای خورخوران و بندر خمیر باید بدانید، این است که این منطقه از خرداد تا اواخر مهر هوایی گرم و شرجی پیدا میکند. بنابراین، اصلا به سفر در این ماهها فکر نکنید. به جای آن برای آبان ماه تا نیمههای فروردین برنامهریزی کنید. در این ماهها آب و هوای این منطقه به بهترین حالت خود میرسد.
برای دیدن شکوفههای مانگرو هم بهتر است فصل بهار و پاییز را انتخاب کنید. در این فصلهای سال عطر شکوفههای مانگرو شما را سرمست خواهد کرد.

تالاب خورخوران یکی از تالابهای بینالمللی است که طبیعتگردان به تماشای آن علاقه خاصی دارند. این تالاب با شگفتیهایی همچون جنگلهای حرا و جزیره وارمی گردشگران را از سراسر ایران و جهان به سمت خود میکشاند. البته، این زیباییها گاهی تحت تأثیر آلودگیهای نفتی قرار گرفته و از بین میروند.
اگر قصد سفر و گشتزنی در این منطقه را دارید، بهتر است آب و خوراکی با خود ببرید، چون در اطراف این تالاب امکانات رفاهی چندانی وجود ندارد. گشت زدن در این تالاب معمولا یک روز یا نیمه یک روز طول میکشد و در این مدت باید به فکر غذا و خوراکی هم باشید.
پیشنهاد میکنیم که برای سفر به خورخوران در یکی از تورهای این تالاب شرکت کنید. به این ترتیب، هم سختیهای سفر کمتر میشود و هم تمام جذابیتهای تالاب را با راهنمایی تورلیدرها میبینید. برای شرکت در این تورها هم کافی است در ایرانگرد جستجو کنید. سفر گروهی به این تالاب حال و هوایی دیگر خواهد داشت.