ورود / ثبت نام

قزوین: معرفی جاهای دیدنی قزوین + راهنمای سفر

اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید

قزوین یکی از پایتخت‌های پیشین ایران به شمار می‌رود که به مکان‌های دیدنی گسترده و خوراکی‌های خوشمزه معروف است. از آنجا که جاهای دیدنی قزوین در زمستان و تابستان جذاب و دیدنی هستند، فرقی نمی‌کند در چه وقتی از سال به این شهر سفر کنید، در هر صورت اگر علاقه‌مند به تاریخ، جغرافیا و طبیعت باشید، از گشت‌و‌گذار در این شهر در هر زمانی از سال لذت خواهید برد. در این مقاله با مکان های دیدنی قزوین، سوغاتی‌های این منطقه و نحوه دسترسی به این شهر بیشتر آشنا خواهید شد.

فهرست مطلب:

معرفی جاهای دیدنی قزوین

قزوین دارای بازارهای سنتی، مساجد تاریخی، کاخ موزه، کلیسا و عمارت است. باغ‌های سنتی قزوین نیز بسیار معروفند و ما در ادامه برخی از این دیدنی‌ها را به شما معرفی می‌کنیم.

1. مسجد جامع عتیق

مسجد جامع عتیق که به نام مسجد جامع کبیر یا مسجد جامع قزوین هم شناخته می‌شود، یکی از مکان های دیدنی قزوین است و بنا به روایاتی قدیمی‌ترین مسجد جامع ساخته شده در ایران به شمار می‌رود. این بنا به شیوه چهار ایوانی و روی آتشکده‌ای ساخته شده است. ساخت مسجد به دستور هارون‌الرشید در سال 192 هجری صادر شد. 

از آن جایی که این مسجد طی دوره‌های مختلف گسترش یافته و بخش‌های جدیدی به آن اضافه شده است، می‌تواند نمایش خوبی از نحوه معماری در هر یک از دوره‌های تاریخی باشد. به طور مثال مرمت ایوان‌ها به استثنای ایوان شرقی در دوران صفویه انجام شده و بازسازی ایوان شرقی مربوط به دوره قاجار است. قدیمی‌ترین نوع معماری در بخش‌هایی دیده می‌شود که ساخت آن در سده دوم اسلامی انجام شده است.

این جاذبه دیدنی ارزنده در تاریخ 15 دی سال 1310 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد. برای بازدید از مسجد جامع قزوین می‌توانید به آدرس قزوین، خیابان شهدا که البته به خیابان سپه معروف است، مراجعه کنید. اگر در فصول سرد سال به قزوین می‌روید، مسجد جامع می‌تواند یکی از جاهای دیدنی قزوین در زمستان باشد که به آن سر می‌زنید.

2. بازار قزوین

بازدید از بازار هر شهری بسیار هیجان انگیز است زیرا که به این روش می‌توان با فرهنگ و آداب و رسوم آن محل ارتباط بهتری برقرار کرد. بازار قزوین هم از این قاعده مستثنی نیست و یکی از جاهای دیدنی قزوین است که معماری خاص آن و تکاپوی مردم قزوین در این بازار، جذابیت آن را برای گردشگران دوچندان می‌کند. این بازار در زمانی که قزوین پایتخت ایران بود، یعنی در زمان صفویه ساخته شده و در زمان قاجار گسترش یافته است. 

این بازار چهار در دارد که به تیمچه سرباز و سرپوشیده، سرای وزیر و یک چهارسوق کوچک باز می‌شود. شما در بازارگردی می‌توانید از مسجد‌النبی نیز بازدید کنید. سرای سعد‌السلطنه، سرای وزیر، سرای خوش‌نویسان و سرای رضوی نیز از دیگر جاذبه‌های بازار قزوین هستند. سرای بهشتی، سرای نگارالسلطنه، سرای ضرابخانه و سرای نقدعلی از دیگر سراهایی هستند که همچنان بافت قدیمی خود را حفظ کرده‌اند. دو گرمابه تاریخی به نام‌های رضوی و سعدیه نیز در برای بازدید در مسیر شما خواهند بود.

در این گشت‌وگذار بازار قیصریه را از قلم نندازید، زیرا که معماری بی‌بدیل طاق‌های آجری آن شما را مجذوب خود خواهد کرد. بازار قزوین در 5 دی سال 1356 در فهرست آثار ملی ثبت شد و برای بازدید از آن می‌توانید به قزوین، خیابان امام خمینی بروید.

3. کلیساهای قزوین

یکی دیگر از جاهای دیدنی قزوین کلیساهای آن است. ابتدا به بررسی کلیسای رفیع می‌پردازیم. این کلیسا در حیاط مدرسه طالقانی در خیابان طالقانی واقع شده و ساخت آن در زمان پهلوی اول صورت گرفته است. این مکان نه تنها محلی برای عبادت بلکه محلی است تا ارامنه اصول دین مسیحیت را در آنجا آموزش دهند. در این کلیسا مراسم ارتحال و معراج حضرت مریم برگزار می‌شود. از آنجا که این مراسم در مرداد ماه است و سالانه تشکل‌های زیادی از ارامنه برای شرکت در مراسم و انجام امور دینی به این کلیسا می‌آیند، این محل به یکی از جاهای دیدنی قزوین در تابستان بدل شده است.

کلیسای کانتور که زمانی به برج ناقوس معروف بود، از دو جهت اهمیت دارد. اول آن که این کلیسا بر خلاف کلیسای رفیع ارتدکس است و دوم آن که در لیست کوچک‌ترین کلیساها مقام سوم جهان را دارد. ریشه نام این کلیسا به زبان روسی برمی‌گردد و معنای آن مقر است. دلیل این نام روسی این است که این کلیسا توسط روس‌ها و در جنگ جهانی دوم ساخته شد.

4. باغستان‌های سنتی حومه قزوین

اگر فکر کردید جاهای دیدنی قزوین فقط به اماکن تاریخی و مذهبی محدود می‌شود سخت در اشتباهید. باغستان‌های قزوین در زمان قدیم دور تا دور شهر قزوین را فرا گرفته بودند، اما امروزه فقط در بخش جنوبی آن وجود دارند. به این باغ‌ها، سنتی می‌گویند زیرا نحوه آبیاری آنها به شکل غرق آبی و سنتی است. قدمت این باغات به هزاران سال پیش می‌گردد و حدود 2500 هکتار مساحت دارند. باغستان‌های سنتی یکی از  جاهای دیدنی قزوین در تابستان به شمار می‌روند؛ هر چند که منظره زمستانی آنها هم چشم‌نواز و زیباست.

5. آب انبار سردار بزرگ

آب انبار سردار بزرگ یکی از مکان های دیدنی قزوین است. شهرت این آب انبار به قدمت و گنبد آن برمی‌گردد. این بنا در 1191 هجری شمسی ساخته شده است و بزرگ‌ترین آب انبار با تک گنبد در جهان به شمار می‌رود. مخزن این آب انبار حجمی بالغ بر 3 هزار متر مکعب دارد و در گذشته کلیه سیستم آبرسانی شهری به این آب انبار وابسته بوده است. سقف بنا قوسی طراحی شده و گنبد آن بلند و از جنس آجر می‌باشد.

این آب انبار یکی از دیدنی های قزوین است که در سال 1355 وارد فهرست آثار ملی ایران شد. شما برای بازدید از این بنا می‌توانید به آدرس قزوین، محله راه ری، خیابان راه آهن، نبش کوچه شهید علوی مراجعه کنید.

6. عمارت کلاه فرنگی شاه طهماسب

این عمارت که به کاخ موزه چهل ستون هم معروف است یکی از جاهای دیدنی قزوین محسوب می‌شود که در دوره صفویه ساخته شده است. پنجره‌های این عمارت طراحی بسیار ظریف و بدیعی دارند. کاخ چهل ستون در اصل تنها بخش باقی مانده از کاخ‌های سلطنتی موسوم به شاه طهماسب صفوی در زمان پایتختی قزوین است. این عمارت در زمان قاجار به دستور فرماندار قزوین به نام محمدباقر سعدالسلطنه مرمت شد. پس از این مرمت بود که نام عمارت کلاه فرنگی شاه طهماسب به کاخ موزه چهل ستون تغییر کرد.

هم اکنون در این مکان نقاشی‌هایی نگهداری می‌شود که قدمت اکثر آن‌ها به دوران صفویه برمی‌گردد. بخش دیگری از این کاخ موزه به تابلوهای خوشنویسی هنرمندان قزوینی اختصاص داده شده است. در سال 1344 این مکان دیدنی وارد فهرست آثار ملی ایران شد. عمارت کلاه فرنگی شاه طهماسب یا همان کاخ موزه چهل ستون در قزوین، مرکز شهر، میدان آزادی (سبزه میدان سابق) قرار دارد. این کاخ در بخش جنوبی میدان واقع شده و دسترسی به آن از طریق خیابان امام خمینی ممکن است.

نگاهی به تاریخچه قزوین

شهر قزوین در دوران صفویه و به طور دقیق در دوره حکومت شاه طهماسب صفوی پایتخت ایران بود و اولین خیابان ایران به نام خیابان سپه در آن ساخته شد. از لحاظ تاریخی در دوران پیش از اسلام نیز در این منطقه، شهرنشینی وجود داشته است. نشانه‌های قدمت شهر قزوین را می‌توان در تپه باستانی سگز آباد شناسایی کرد. در این تپه نشانه‌هایی وجود دارد که وجود شهریت در این مکان را در 9 هزار سال قبل تائید می‌کند.

گفته می‌شود شخصی به نام شاپور ذوالکفاف شهر قزوین را بنا کرد و اسم آن را شاد شاپور گذاشت. پس از اسلام نیز قزوین یکی از شهرهای کلیدی و بر شاهراه اصلی بود. اسناد تاریخی نشان می‌دهند که قزوین از دوران سلجوقی بسیار مورد توجه حاکمیت بوده است. در دوران صفویه این شهر به دستور شاه طهماسب پایتخت شد و پایتختی خود را به مدت نیم قرن حفظ کرد. جاهای دیدنی قزوین که اکثرا پیشینه تاریخی دارند، حاصل همین تاریخچه غنی است.

چگونه به شهر قزوین بریم؟

برای رفتن به قزوین از طریق حمل و نقل عمومی می‌توانید از اتوبوس و قطار استفاده کنید. همچنین قرار است به زودی خط متروی تهران-کرج به قزوین نیز برسد؛ پروژه این خط مترو از سال 92 کلید خورده است.

اگر قصد دارید با وسیله نقلیه شخصی به سمت قزوین بروید، باید بدانید این شهر چهار اتوبان اصلی در اطراف خود دارد. اولین جاده که در شرق قزوین قرار دارد، برای مسافرینی با مبدا تهران و کرج مناسب است. جاده بعدی که در جنوب شرق قزوین قرار دارد، جاده ساوه-قزوین است که برای مسافران با مبدا ساوه، اراک و همدان مناسب به نظر می‌رسد. سومین اتوبان در جنوب غربی است و برای کسانی که می‌خواهند از تبریز یا زنجان به قزوین بروند به کار می‌آید. در نهایت آخرین محور اصلی اطراف قزوین، جاده قزوین–رشت است که این جاده برای مسافرانی که از استان گیلان قصد سفر به قزوین دارند، مناسب است.

سوغات قزوین چیست و از کجا سوغاتی بخریم؟

علاوه بر مکان های دیدنی قزوین که بسیار چشم‌نوازند، این شهر صنایع دستی زیبا و هنرمندانه‌ای هم دارد. در مجموع سوغات عمده قزوین شامل خوراکی و صنایع دستی است. خوراکی‌های خوشمزه این شهر در دسته‌های شیرینی‌جات، میوه‌ها و محصولات لبنی طبقه‌بندی می‌شوند.

شیرینی‌ های قزوین

شیرینی‌جات معروف این شهر شامل موارد زیر است.

  • نان بادامی
  • نان چایی
  • نان برنجی
  • نان نازک
  • نان چرخی
  • کیک شربتی
  • نان اگردک قزوینی
  • نان قندی
  • شیرینی اتابکی
  • باقلوا قزوینی

بین شیرینی‌هایی که گفته شد، معمولا گردشگران برای سوغاتی نان برنجی، نان چایی و باقلوا می‌خرند. نان چایی بیشتر در عید نوروز تولید و با کنجد و پسته تزئین می‌شود. نان برنجی علاوه بر قزوین در کرمانشاه و یزد نیز به شکل ساده و زعفرانی وجود دارد. باقلواهای قزوین به سه شکل پیچ، گل رز و پرچمی هستند. برای خرید این محصولات می‌توانید به بازار سنتی که یکی از دیدنی های قزوین است، سری بزنید.

میوه‌‌ و محصولات لبنی قزوین

از باغات اطراف شهر قزوین میوه‌هایی مثل انار، سیب، زرد آلو، انگور و زغال‌اخته به دست می‌آید. زغال‌اخته روستای هیر در شهرستان قزوین بسیار معروف است. درختان گردوی قزوین نیز گردوهای درجه یکی دارند. همان طور که اشاره شد، یکی از جاهای دیدنی قزوین در تابستان باغات میوه اطراف شهر است. شما می‌توانید در هنگام برداشت محصول، این میوه‌ها را از باغداران بخرید و یا از بازار آن را تهیه کنید.

یکی از محصولات لبنی که فقط در شهر قزوین تولید می‌شود، پنیر کوزه‌ای است. این نوع پنیر درون کوزه درست می‌شود و مدتی زیر خاک می‌ماند. در پنیر کوزه‌ای سنتی قزوین طعم زیره غالب است اما اگر این طعم را دوست ندارید، نگران نباشید. این پنیرها به شکل بدون زیره نیز تولید می‌شوند. برخی نیز پنیر کوزه‌ای را با سبزیجات معطر مخلوط می‌کنند که طعم بسیار خوبی به آن می‌دهد. این سوغاتی را می‌توانید از بازار سنتی که یکی از جاهای دیدنی قزوین است، تهیه کنید. 

صنایع دستی قزوین

این شهر مردمانی هنرمند دارد که صنایع دستی زیبایی را تولید می‌کنند. از معروف‌ترین این هنرهای دستی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • فرش‌بافی
  • گلیم‌بافی
  • جاجیم‌بافی
  • نواربافی یا پن‌بافی
  • موج‌بافی
  • گلابتون‌دوزی
  • نم‌نم‌دوزی
  • گیوه دوزی
  • مشبک‌کاری فلزات
  • خوشنویسی

شما می‌توانید ماحصل هرکدام از هنرهای گفته شده را در بازار سنتی قزوین به راحتی پیدا کنید.

چه زمانی به قزوین سفر کنیم؟

شهر قزوین در همه فصل‌های سال، آب و هوای بسیار خنکی دارد و همه ساله توریست‌های زیادی را به سمت خود جذب می‌کند. دیدنی های قزوین نیز به فصل خاصی از سال محدود نمی‌شود و در همه طول سال برای بازدید، جذابیت دارند و از آن جایی که دسترسی به همه مکان‌های دیدنی در این شهر راحت است و غالب آن‌ها به دلیل قدمت تاریخی یا معماری خاص خود معروف هستند، در همه وقت سال می‌توان از آن‌ها بازدید کرد. اساسا این شهر به شکلی نیست که بتوان جاهای دیدنی قزوین در تابستان را از جاهای دیدنی قزوین در زمستان تفکیک کرد. تنها در رابطه با باغستان‌ها توصیه می‌شود تا از اواخر اسفند ماه تا اواخر شهریور ماه به سراغ آن‌ها بروید.

در سفر به قزوین کجا اقامت کنیم؟ 

قزوین دارای هتل‌ها و ویلاهای فراوانی است. برخی از اقامتگاه‌های قزوین شامل هتل ایرانیان، هتل مرمر، هتل البرز، هتل آپارتمان سینا، هتل مینو، هتل راژیا، هتل میرعماد، هتل ابریشم، هتل نویذر و اقامتگاه سنتی ارغوان قزوین می‌شوند که تمامی آنها از امکانات رفاهی بالایی برخوردارند. شما می‌توانید پیش از سفر با کمک ایرانگرد با تورها و اقامتگاه‌های قزوین بیشتر آشنا شود. 

ایرانگرد با معرفی اقامتگاه‌ها به شما کمک می‌کند تا بهترین انتخاب را داشته باشید و با رزرو کردن هتل و ویلا خیال خود را از بابت این موضوع راحت کنید. در واقع ایرانگرد مرجعی برای فروش تورهای طبیعت گردی و اجاره ویلا و اقامتگاه است و می‌تواند یاری کننده شما در سفر باشد. 

به طور کلی اگر علاقه‌مند به تاریخ و معماری هستید، جاهای دیدنی قزوین مثل بازار سنتی، مسجد جامع عتیق، کلیسای رفیع و کانتور، آب انبار سردار بزرگ و عمارت کلاه فرنگی شما را مجذوب خود خواهند کرد. در نهایت اگر تجربه سفر به این شهر و جاهای دیدنی آن را داشته‌اید؛ لطفا نظرات خود را با ما و مخاطبان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.

مسجد
آب انبار
مرکز خرید

پیشنهاد ما: الان سفر کنید.

الان زمان مناسبی برای سفر به قزوین است. شهریور، مهر، تیر، خرداد، اردیبهشت، فروردین و مرداد زمان مناسبی برای سفر به این منطقه می‌باشد.
اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید
تورهای قزوین
متاسفانه توری برای قزوین پیدا نکردیم:(
بقیه تورها را ببینید یا برای تورهای این مقصد هشدار ثبت کنید.

مجری تور هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
ویلا، آپارتمان و هتل های قزوین و اطراف آن
متاسفانه در این مقصد اقامتگاهی برای نمایش نداریم ^_^
با ثبت درخواست رزرو میتوانیم در اسرع وقت در این مقصد یا نزدیک به آن اقامتگاهی برایتان پیدا کنیم.

صاحب اقامتگاه هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
نقد و بررسی
نقد و بررسی قزوین
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
پرسش و پاسخ
پاسخ پرسش‌های خود را از مشاوران آشنا به منطقه بگیرید.
سوال جدیدی بپرسید
امتیاز 0 از 5 / 0 امتیاز
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
آیا این صفحه برای شما مفید بود؟