قله الوند: راهنمای بازدید و صعود به اولین قله رشته کوه زاگرس
آیا از هوای دودی شهرهای شلوغ خسته شدهاید و به دنبال طبیعتی خوش آبوهوا برای گذراندن تعطیلات هستید؟ اگر به کوهنوردی علاقه دارید و طبیعت کوهستانی شما را سرحال میآورد، اجازه بدهید تا قله الوند را به شما معرفی کنیم. این کوهستان سرسبز با آبوهوایی مطبوع و دشتهای وسیع هر سال پذیرای طبیعتگردانی است که از محیط شلوغ شهری خسته شدهاند. در این مطلب، درباره این کوهستان و هرآنچه باید برای صعود به آن بدانید، توضیح میدهیم. پس تا پایان با ما همراه بمانید.
فهرست مطالب:
قله الوند همدان
الوند یکی از قلههای رشتهکوه زاگرس است که در ابتدای آن قرار دارد. این کوه زیبا در میانه استان همدان واقع شده است و آن را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم میکند. این کوه استوار در جنوب شهر همدان و شمال شهر تویسرکان قرار دارد. ارتفاع قله الوند حدود ۳۵۰۰ متر و مساحت کلی آن ۱۳۵۰ کیلومتر است.
این کوهستان در گذشته با نام «اروند» شناخته میشد و به مرور زمان نام آن به الوند تغییر یافت. الوند در لغت به معنای رونده بوده و برای توصیف چیزی به کار میرود که رو به رشد است. این کوه از دیرباز میان مردم محلی قداست خاصی داشته و نام آن هم از همین قداست حکایت میکند. از این کوه شگفتانگیز در اوستا هم با نام «ائورونت» یاد شده است. برخی معتقدند جایی از این کوه که به شکل سنگچین بوده و در نزدیکی تویسرکان قرار دارد، آرامگاه سام پسر نوح است.
مشهورترین قلههای این کوهستان عبارتاند از:
- آلما قلاغ
- کرکس
- کلاغ لان
- الوند
- تاریک دره
- کمرلرزان
- چهار قله
- شاه نشین
- کلاه قاضی
این کوهستان زیبا نقشه جالبی به شکل هلال ماه دارد. این هلال طبیعی از شمال غربی تا جنوب شرقی همدان را فرا گرفته است و هر جای همدان که بایستید این کوه باشکوه را میبینید. کوه الوند یادگاری از دوران دوم زمینشناسی است و قدمت صخرههای آن به صد میلیون سال پیش میرسد.

طبیعت کوهستان الوند
در این کوهستان قلههای بسیاری وجود دارند که بلندترین آنها همنام با کوهستان بوده و الوند نام دارد. ارتفاع قله الوند به ۳۵۷۴ متر میرسد. این قله تماشایی از دیرباز مأمن و پناهگاه طبیعتگردان و مردم محلی بوده است. اطراف قله الوند همدان دشتها، درهها، رودها و چشمههای بسیاری قرار دارند که به محل زندگی گیاهان و جانوران متنوعی تبدیل شدهاند.
در کنار چشمهها و دشتهای این قله گلهای لاله، آلاله، سوسن، پونه کوهی، ریواس، موسیر، کنگر و شیرین بیان میروید. جانورانی نظیر گرگ، شغال، روباه، عقاب سیاه و کوهی، میش و قوچ هم این کوهستان را به عنوان محل زندگی خود انتخاب کردهاند.
مسیر صعود به قله الوند چگونه است؟
این کوه با شهر همدان ۱۵/۵ کیلومتر فاصله دارد. بنابراین، برای صعود به این قله شگفتانگیز باید ابتدا راهی همدان شوید. اگر از تهران به همدان سفر میکنید، سفر شما ۳ ساعت و ۳۴ دقیقه طول خواهد کشید، چون باید ۳۱۷ کیلومتر را رانندگی کنید. پس از رسیدن به همدان باید با کمک تابلوهای راهنما به سمت دره گنجنامه بروید. از آنجا هم مسیر دشت میشان و تخت نادر را در پیش بگیرید. با رسیدن به تخت نادر، تابلوهای راهنمای این کوهستان را خواهید دید.
برای صعود به قله الوند همدان باید ۴ کیلومتر کوهنوردی کنید. در این مسیر چشمههای بسیار زیبایی قرار دارد که میتوان از آب آنها استفاده کرد. مسیر این قله دیدنی پوشش آنتندهی مناسبی دارد و نیازی نیست که نگران آنتندهی تلفن همراه خود باشید. اگر در این مسیر با مشکلی روبهرو شدید، میتوانید خود را به پایگاه امداد کوهستان برسانید و از امکانات آن بهره ببرید. در این مسیر هر روز ۷ تا ۱۰ کوهنورد تردد میکنند. معمولا مدت زمان صعود به قله بین ۱۲ ساعت تا ۲ روز است.
در سالهای اخیر برای صعود به این قله تلهکابینی ساختهاند و اگر چندان اهل کوهنوردی نبوده و فقط میخواهید از آبوهوای کوهستان لذت ببرید، میتوانید برای صعود از این تلهکابین کمک بگیرید. این تلهکابین از گنجنامه تا دشت میشان در کوه الوند کشیده شده است. منظره کوهستان سرسبز در بهار و کوهستان برفی در زمستان از این تلهکابین شکوه خاصی دارد.

بهترین فصل برای صعود به الوند
برای تماشای دیدنیهای الوند باید صعود را در فصل مناسبی انجام بدهید. اگر به تماشای طبیعت سرسبز علاقه دارید، باید بهار این منطقه را ببینید. در بهار نسیم خنک کوهستان عطر پونههای وحشی را برایتان به ارمغان میآورد. زمستانها هم مخصوص کسانی است که به دنبال تفریحات زمستانی هستند. در این فصل اگر به این منطقه سفر کنید و خوب به اطراف بنگرید، ممکن است بزهای کوهی را ببینید که به دنبال پناهگاهی امن هستند. حتی تصور این زیباییها هم روح انسان را تازه میکند.
اقامت و استراحت در همدان بعد از صعود به الوند
صعود به این قله به صورت یکسره کار دشواری است. بنابراین، باید در میانه راه در استراحتگاهها و پناهگاهها توقف کنید. در مسیر الوند یک استراحتگاه یا پناهگاه وجود دارد. این پناهگاه دشت میشان نام دارد. اگر قصد سفر یک و نیم روزه تا دو روزه به این منطقه را دارید، میتوانید در روز اول خودتان را به این پناهگاه برسانید.
بسیاری از کوهنوردان در دشت میشان استراحت میکنند و پس از آن با کولهباری سبکتر خود را به بالاترین نقطه کوه میرسانند. البته، تخت نادر را هم میتوانید به عنوان توقفگاه انتخاب کنید. این توقفگاه هم مکان بسیار مناسبی برای چادر زدن و کمپینگ است. از این توقفگاه تماشایی تا بالاترین نقطه، یعنی قله کوه، یک کیلومتر فاصله است که میتوانید آن را در ۲۰ دقیقه طی کنید.
به قله که برسید میتوانید در هوای خنک و دلپذیر استراحت کرده و از تماشای کوهستان و دشتهای وسیع و سرسبز لذت ببرید. بعد از بازگشت از قله اگر قصد ماندن در همدان را داشته باشید، میتوانید در یکی از هتلها یا اقامتگاههای همدان اقامت کرده و خستگی صعود را از تنتان بیرون کنید.
برای دلپذیرتر شدن صعود به این قله دیدنی بهتر است با تورهای گردشگری همراه شوید. صعود گروهی به این قله و شرکت در گروه، صفایی دیگر دارد. به علاوه، اگر در مسیر با مشکلی روبهرو شوید، میتوانید از راهنمای تور کمک بگیرید. یافتن این تورها را هم میتوانید به ایرانگرد بسپارید. در ایرانگرد انواع تورهای طبیعتگردی برای مناطق و زمانهای مختلف قابل دسترسی هستند.
صعود به الوند تجربهای ناب و تکرارنشدنی به شمار میرود. اگر تا به حال به این قله تماشایی سفر کردهاید، از تجربیات خود برای ما بنویسید.