مسجد نصیرالملک شیراز؛ جلوه ای از رنگ و نور

مسجد نصیرالملک شیراز

تا به حال نام مسجد صورتی را شنیده‌اید؟ مسجد صورتی توصیفی است از مسجد نصیرالملک شیراز که می‌توان در آن زیباترین بازی نور و رنگ را در کنار کاشی‌های صورتی تماشا کرد. اگر می‌خواهید بیشتر در مورد مسجد نصیر الملک، تاریخچه آن و اینکه در کجای شیراز قرار دارد بدانید همراه ما باشید.

تاریخچه مسجد نصیرالملک شیراز

مسجد نصیرالملک در دوره قاجار یعنی در سال 1255 هجری شمسی به دستور میرزا حسن علی خان ملقب به نصیرالملک، یکی از ثروتمندان و سرشناسان شهر شیراز ساخته شد. او که حاکم فارس بود بخش زیادی از اموال خود را صرف امور خیریه کرد و امروز نیز نوادگان میرزا حسن علی خان درآمد حاصل از این مسجد را صرف امور خیریه می‌کنند.

مسجد صورتی طی 12 سال توسط حاج محمد حسن معمار و میرزا رضا کاشی‌گر ساخته شد و بعد از اتمام ساخت آن استاد حاج میرزا شیشه‌های رنگی معروف مسجد را طراحی و نصب کرد تا زیبایی بی‌نظیر این بنای عرفانی را تکمیل کند. این مسجد در سی‌ام خرداد ماه سال 1358 به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسید.

مسجد صورتی

مسجد صورتی (عکس: اولاف هنگر)

ساختمان و کاشی کاری مسجد نصیر الملک

ساختمان مسجد شامل صحن اصلی، ایوان شمالی و جنوبی و شبستان‌هاست. هر کدام از این بخش‌ها زیبایی خاص خود را دارند، پس بیایید در ادامه با ساختمان مسجد نصیر الملک شیراز بیشتر آشنا شویم.

  1. صحن اصلی مسجد: با ورود به مسجد وارد یک راهرو یا دالان می‌شوید. اولین چیزی که به چشمتان می‌آید،
    ساختمان مسجد نصیر الملک شیراز

    مسجد نصیر الملک (عکس: منیر)

    تابلویی از کاشی است که شعری از سعدی و نام معمار مسجد روی آن نوشته شده است. با عبور از این دالان 20 متری وارد حیاط بزرگ یا صحن اصلی مسجد می‌شوید. حیاط دارای یک حوض است که رو به ایوان مسجد قرار داشته و چهار گوشه آن با کاشی‌های رنگی تزئین شده است.

  2. ایوان شمالی و جنوبی: مسجد دارای دو ایوان است. ایوان شمالی که از ایوان جنوبی زیباتر است، در سه طرف دارای سه نیم طاق بوده و از طرف چهارم به صحن مسجد راه دارد. بر دیوارهای طاق میانی که به طاق مروارید معروف است، تعدادی حدیث و آیه‌هایی از قرآن به چشم می‌خورد. سقف چهار غرفه ایوان نیز با کاشی‌های رنگی تزئین شده است. ایوان جنوبی که به منظور قرینه سازی با ایوان شمالی ساخته شده است، دو گلدسته دارد و با ایجاد یک نیم هشت در بدنه جنوبی حیاط و فرورفتگی کم عمق، زیبایی خاص خود را دارد. کم عمقی این ایوان به دلیل قناسی زمین و ویژگی‌های معماری برای متصل کردن امامزاده، مسجد و چاه آب است.
  3. شبستان غربی: شبستان غربی مسجد از شبستان شرقی آن زیباتر است و طاق آن روی 12 ستون با طرح مارپیچ به نیت 12 امام قرار دارد. سقف شبستان با کاشی کاری زیبا و نقش‌هایی از گل و بته و نقوش اسلیمی تزئین شده و آیات قران نیز آن را مزین کرده است. پوشش دیوارها عمدتا آجر است که با کاشی از یکنواختی درآمده است. در انتهای شبستان نیز یک محراب فوق‌العاده قرار دارد. این شبستان با هفت در چوبی با شیشه‌های رنگارنگ به صحن مسجد مرتبط است و رقص نور هنگام عبور از شیشه‌های رنگی آن فضایی بسیار زیبا ایجاد می‌کند. تزئینات این شبستان تابستانه از مسجد مشیر شیراز و مسجد وکیل الهام گرفته شده است.
  4. شبستان شرقی: شبستان شرقی مسجد نصیرالملک نیز سقفی کاشیکاری شده دارد که روی هفت ستون بدون شیار آن قرار گرفته است. این شبستان دری دارد که آن را به یک چاه آب معروف به چاه گاو یا گاورو متصل می‌کند. جهت این شبستان که یک شبستان زمستانی است به سمت قبله بوده و در جلوی آن یک ایوان با عرض 6 متر قرار دارد.

کاشی کاری های مسجد صورتی

کاشی کاری و مقرنس کاری مسجد نصیر الملک از زیباترین و ارزنده‌ترین کاشی کاری‌های مساجد در ایران است و از نظر رنگ آمیزی شاید تنها با مسجد آبی استانبول یا مسجدالاقصی برابری کند.

در معماری این مسجد نور بسیار نقش مهمی ایفا می‌کند و ترکیب نور با شیشه‌های رنگی در کنار کاشی‌های هفت رنگ به راستی این مسجد را به یکی از زیباترین جاذبه‌های گردشگری شیراز بدل کرده است. علاوه‌بر این هنوز هم مکانی عرفانی برای عبادت است.

مسجد نصیرالملک

مسجد صورتی شیراز (عکس: احمد رمضانی)

مسیر دسترسی به مسجد نصیرالملک

مسجد نصیرالملک شیراز در محله گود عریان واقع در جنوب خیابان لطفعلی خان زند، کوچه نصیرالملک و در نزدیک شاه‌چراغ  قرار دارد.

اگر بخواهید با وسایل نقلیه عمومی به این مسجد بروید می‌توانید از مترو یا اتوبوس استفاده کنید. باید خط یک مترو را سوار شده و در ایستگاه ولی عصر پیاده شوید. باقی مسیر که می‌توانید پیاده نیز بروید حدود 1400 متر است.

برای استفاده از اتوبوس خط ولی عصر – نمازی را سوار شده و در چهار راه مشیر پیاده شوید؛ تا مسجد نصیرالملک حدود 1600 متر است. تاکسی‌های گذری و آنلاین نیز می‌توانند شما را به مسجد نصیرالملک ببرند.

جاهای دیدنی نزدیک به مسجد

بعد از بازدید از مسجد نصیر الملک شیراز می‌توانید از دیگر جاهای دیدنی شیراز که در نزدیکی آن قرار دارند نیز دیدن کنید. می‌توانید با یک ربع پیاده‌روی خود را به بازار وکیل برسانید. فاصله بازار وکیل تا مسجد نصیر الملک 1300 متر است. قبل یا بعد از دیدن مجموعه وکیل حتما برای زیارت سری به شاهچراغ بزنید که در نزدیکی مسجد نصیرالملک قرار دارد. در مسیر رسیدن به شیراز هم می‌توانید به جاذبه‌های دیدنی نظیر تنگ براق و بهشت گمشده یا تنگ بستانک سری بزنید.

توصیه می‌کنیم برای اینکه بتوانید تابش نور روی شیشه‌های رنگی مسجد را تماشا کرده و عکس‌های زیبایی بگیرد تا قبل از ساعت 10 صبح خود را به مسجد صورتی شیراز برسانید. برخی معتقدند این تابش نور در فصل پاییز و زمستان زیباتر است. در هر صورت در اولین فرصت که به شهر بهار نارنج سفر کردید، دیدن از طاق‌های بلند و رقص نورهای رنگی بر کاشی‌های زیبای مسجد نصیرالملک را از دست ندهید. در پایان فراموش نکنید اگر اطلاعات دیگری در مورد مسجد نصیر الملک دارید آن را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.

امتیاز ۴.۸۳ از ۵ – ۲ رای
spinner در حال ثبت رای
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو تور گردشگری از ایرانگرد