دشت مغان جلگهای سرسبز و بسیار زیباست. اما آیا میدانید دشت مغان در کدام استان قرار دارد؟ در شمالیترین بخش استان اردبیل و در ساحل رود ارس جلگهای زیبا به نام مغان قرار دارد که طبیعت فوق العاده آن همواره مقصدی جذاب برای طبیعت گردی بوده است. اگر شما هم میخواهید بدانید دشت مغان کجاست با ایرانگرد همراه شوید تا سری به این جلگه پهناور زده و با بهترین زمان سفر به دشت مغان، چگونگی اقامت در این منطقه و جاذبههای گردشگری آن آشنا شویم.
فهرست مطلب:
گشت و گذاری در دشت مغان
در شمال غربی ایران و شمال استان اردبیل جلگهای پهناور وجود دارد به نام دشت مغان که به منطقه همیشه بهار ایران معروف است. حدود دو سوم این جلگه که در غرب دریای خزر و ساحل جنوبی رود ارس قرار دارد بخشی از جمهوری آذربایجان است. این منطقه به خاطر آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز از بهترین مناطق برای کشاورزی محسوب شده و در آن محصولات خوبی از انواع میوه و صیفیجات تا غلات کشت میشود.
از نظر تقسیم بندی شهری شهرستانهای بیلهسوار، پارسا آباد، جعفرآباد، گرمی مغان و اصلاندوز در منطقه مغان قرار دارند ولی از نظر طبیعی میتوان منطقه مغان را به سه بخش کوهستانی، کوهپایهای و جلگه ای به شرح زیر تقسیم کرد:
- ناحیه کوهستانی شامل نواحی جنوب، غرب و جنوب غربی با ارتفاع بین 100 تا 700 متر از سطح دریاست. دهستان قشلاق شمالی، دهستان قشلاق غربی، بخش اصلاندوز و بخش مرکزی در این منطقه قرار دارند.
- در بخش کوهپایهای ارتفاع کمتر از 100 متر از سطح دریا بوده و مناسب برای کشاورزی و سکونت است. بخشهایی از دهستان قشلاق شمالی، بخش اصلاندوز، تازهکند و بخش مرکزی در این ناحیه قرار دارند.
- بخش جلگهای شیب بسیار کمی داشته و مناطق شمالی تا سواحل رود ارس را شامل میشود. خاک این ناحیه بسیار حاصلخیز بوده و برای سکونت نیز مناسب است. دشت همیشه بهار به بخش جلگهای مغان اطلاق شده و زیباییهای طبیعی فوق العادهای دارد.
جاذبه های گردشگری جلگه مغان
مهمترین جاذبههای گردشگری دشت مغان آب و هوای خوب، طبیعت بکر و مناظر طبیعی دلربای آن و همچنین آثار تاریخی باقی مانده از گذشته است. از جمله مکانهای دیدنی طبیعی و تاریخی این منطقه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
جاذبه های طبیعی
- تالابهای منطقه مانند تالاب تپراقکندی، تالاب میل مغان و تالاب قرهگل که محل زندگی پرندگانی چون پلیکان خاکستری، اردک چشم طلایی، قوی کوچک، قوی کنگ، اردک تاجدار و… هستند و پرندهنگری یکی از مهمترین تفریحات این منطقه است.
- مناطق اکوتوریستی مانند پارک ساحلی ارس، قرخ پیله در شهرک شهید غفاری، سایت تکثیر نیمه طبیعی آهو، قشلاقات عشایر شاهسون
- مناطق طبیعی حفاظت شده و زیستگاههای حیات وحش مانند سایت موغانا جیران، زیستگاه آقابابا، زیستگاه حسن درهسی
- رشته کوههای خروسلو و صلوات داغ
- دریاچههای سد میل و کشت و صنعت مغان
- رودخانه ارس و سواحل زیبای آن
- کشتزارها و باغات میوه مغان
- جنگلهای ارسباران
- چشمه طبیعی مازافا
جاذبه های تاریخی
- قلعه اولتان در کنار رودخانه ارس و در نزدیکی روستای اولتان
- قیز قلعه سی در کنار رودخانه برزند
- تپه نادری یا تپه نادرشاه افشار در جنوب غربی شهر اصلاندوز
- گورستانهای قدیمی در نزدیکی اصلاندوز
- برج قارلوجا
- تپه خرمن
- پل تاریخی خمارلو
دشت مغان کجاست؟
اکنون بیایید به این سوال پاسخ دهیم که دشت مغان کجاست؟ همانطور که اشاره شد بخشهایی از جلگه مغان در استان اردبیل قرار دارد. این منطقه از شمال و شرق به جمهوری آذربایجان میرسد؛ همچنین از جنوب به شهرستان مشکین شهر و از غرب به ارسباران محدود میشود.
برای سفر به این منطقه چند راه وجود دارد که معمولترین آن رفتن به اردبیل و سپس شهرستان گرمی است که 110 کیلومتر از شهر اردبیل فاصله دارد. همچنین میتوان از جاده قره آغاج به اصلان دوز رفته و به زمینهای حاصلخیز مغان رسید.
اگر بخواهید از شهر تبریز به منطقه مغان بروید باید از شهرهای اهر و مشگین شهر بگذرید یا اینکه از شهرهای مرند و جلفا عبور کرده و بعد از گذر از منطقه آزاد ارس و شهر خمارلو به اصلاندوز و نواحی طبیعی مغان خواهید رسید. راههای دسترسی به دشت مغان خودشان یک جاذبه طبیعی بوده و بسیار دیدنی هستند. اگر مسیر اهر و مشگین شهر را انتخاب کنید در این بین میتوانید از پل معلق مشگین شهر نیز بازدید کنید.
بهترین زمان سفر به دشت مغان
آب و هوای خنک و دلپذیر منطقه در فصل تابستان این جلگه را به مقصدی جذاب برای مسافران فصول گرم سال تبدیل کرده است. سفر در بهار و تابستان به این ناحیه، همزمان با پرباری و سرسبزی طبیعت میتواند بسیار دلچسب و خاطرهانگیز باشد. پس دیدن جنگلهای کنار رود ارس، طبیعت بکر جلگه مغان و تماشای زندگی عشایری را در فصل تابستان از دست ندهید.
با توجه به اینکه استان اردبیل یک استان سردسیر است و زمستانهای سرد و برفی دارد، بهترین زمان سفر به دشت مغان فصول بهار و تابستان است، با این حال در نظر داشته باشید که طبیعت مغان در پاییز نیز میتواند بسیار دیدنی باشد.
اقامت در سفر به دشت مغان
در طی سفر به این جلگه سرسبز میتوانید در هتلها یا مسافرخانههای شهرهای منطقه مغان اقامت داشته یا خانههای محلی روستایی، اقامتگاههای بومگردی یا آلاچیقهای عشایری را به خاطر تجربه متفاوت در سفر برای اقامت انتخاب کنید.
هتلها
- هتل کوثر، هتل خزر، هتل آراز و هتل شهریار شهرستان بیله سوار مغان
- هتل ارسباران، هتل رستوران شرفی و هتل رستوران طاووس شهرستان پارسا آباد مغان
مهمانپذیر و مسافرخانه
- مسافرخانه کمپ توریستی اصلان دوز مغان
- مسافرخانههای مغان، آذربایجان، حیدربابا، ملت، روشن، آذر وصال، وحید، مهدی، طاحونی، شاهین، صفا در شهرستان بیله سوار مغان
- مسافرخانههای ساوالان (سبلان)، مهتاب، آسیا، و میهمانسرای کشت و صنعت و دامپروری مغان در شهرستان پارساآباد مغان
- کمپ اقامت گردشگری و رستوران گیلارلو در شهرستان گرمی مغان
اقامتگاههای محلی
- اقامتگاههای محلی در روستای گردشگری مقصودلوی کورعباسلو در شهرستان اصلاندوز مغان
- روستای تاریخی دمیرچی خرابسی و آلاچیق عشایری روستای شورگل درشهرستان بیله سوار مغان
- روستای توریستی دوست کندی و روستای هدف گردشگری تپراق کندی در شهرستان پارسا آباد مغان
- اقامتگاه بومگردی شوون و روستای گردشگری اوماسلان (اومستان) در شهرستان گرمی مغان
اقامت در آلاچیق عشایر یا مزارع کشاورزی
- با اقامت در آلاچیقهای عشایری مانند آلاچیق عشایری در گیلارلو یا آلاچیق عشایر شاهسون میتوانید در اطراف رشته کوه سبلان زندگی محلی عشایر را تجربه کنید.
- یکی از روشهای جدید برای اقامت در سفر، اقامت در مزارع کشاورزی و باغات میوه است که به عنوان تور کشاورزی میتواند برای گردشگران منطقه مغان بسیار جذاب باشد.
- در نیمه اول سال کمپینگ یا چادر زدن در جلگه مغان نیز میتواند بسیار جذاب باشد به شرطی که وسایل مورد نیاز را همراه خود برده و مراقب طبیعت باشید.
همانطور که عکس های دشت مغان را مشاهده کردید، این منطقه طبیعت زیبایی دارد. بنابراین هنگام سفر به مغان دوربین عکاسی را فراموش نکنید؛ این دشت پر است از زیباییهای بکر و تصاویری از طبیعت و فرهنگی که ارزش ثبت کردن را دارد.
توصیه میکنیم اگر به طبیعت گردی علاقه دارید در سفر به استان اردبیل سری هم به دشت مغان بزنید. پیشنهاد ما با شما این است که در سفر به این دشت زیبا از خوردن غذاهای محلی اردبیل قافل نشوید. در پایان فراموش نکنید اگر اطلاعات دیگری در مورد دشت مغان دارید، آن را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.
مسیر دسترسی به دشت مغان از چند راه ممکن، اگر از استان اردبیل دیدن نکردهاید، پیشنهاد میدم اول به دیدن جاذبههای اردبیل و بعد راهی این دشت بشید. اما به اصرار من اول ما به دیدن شهر تبریز رفتیم، چون تعریف تبریز را من خیلی شنیده بودم و حیف بود تا اینجا بیایم و سری به شهر تبریز و مشگین دشت نزنیم، پیشنهاد میدم در مشگین دشت حتماً سری به پل معلق این استان بزنید من که از دیدن این همه جذابیت لذت بردم و خیلی خوشم اومد.
مکانهای دیدنی دیگر مغان پراک ساحلی ارس، قشلاقات عشایری و بسیاری دیگر که به اکوتوریستی شهرت دارد و هر کدام خلقت آفرینش خداوند را به نمایش میزاره. در سفر به مغان حتما به همه جای اون سر بزنید.
در دشت مغان، باغ میوه و کشتزارهایی وجود دارد که من شنیدم، برخی از آنها برای اقامت اجاره داده میشه، همچنین پیشنهاد میدم از خرید میوههای خوشطعم این دشت غافل نشید. اگر در فصلی از سال برید که هندوانه و یا میوههای تابستانی اونجا باشه حتماً بخورید من که با خوردن این میوهها تازه فهمیدم، میوه طبیعی یعنی چی، پس اصلاً دنبال خودتون میوه نبرید، چون میوههای خوشمزهای اونجا وجود داره که با خوردنش سیر نمیشید.
در سفرم به دشت مغان چیزیکه من را متعجب کرد، وجود گورستان قدیمی بود که در اطراف دشت قرار داشت که قدمتی چند صد ساله دارد، پس دیدن این گورستان خالی از لطف برای منکه عاشق تاریخ هستم نبود.
در زمان سفر بهاین دشت بکر و سرسبز مراقب طبیعت اطراف باشید و برای حفاظت از مردم عشایر، حتماً صنایع دستی آنها خریداری کنید.
هیچوقت تجربه چادر زدن در جایی را نداشتم، اما به اصرار بقیه افراد در این دشت سرسبز برای کمپ چادر زدیم و میتونم بگم، تجربه اول بسیار خوبی بود.