بازار تهران در قلب پایتخت قرار دارد و مرکز عمده تبادلات کالا در سراسر کشور است. این بازار وجه سنتی خود را در طول تاریخ هنوز حفظ کرده و گردشگران داخلی و خارجی زیادی از آن استقبال میکنند. معماری و بافت تاریخی این محل آنقدر جذاب است که هر کسی را به خود مسحور میکند. در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد تاریخچه، بخشهای مختلف، مسیر دسترسی و دیدنیهای نزدیک به بازار بزرگ تهران بیشتر آشنا شویم.
فهرست مطلب:
هرآنچه که از بازار پایتخت باید بدانیم
قدم زدن و خرید کردن در بافت تاریخی شهر، حس و حال لذت بخشی دارد که فقط در بازار بزرگ تهران میتوان آن را تجربه کرد. همانطور که میدانید این بازار از نظر اقتصادی و تجاری اهمیت بسیار ویژهای دارد. بسیاری از خرده فروشها، عمده فروشها، کارگاههای تولیدی، طلا فروشها و… در آن مشغول به فعالیت هستند.
این بازار برای گردشگران داخلی و خارجی بسیار منحصر به فرد و دیدنی است؛ زیرا همه چیز مانند تیمچه، سرا، کاروانسرا، رستورانهای سنتی با عطر و طعم غذاهای خوشمزه، پاساژهای خرید مجلل، آثارهای تاریخی و… در آن قرار دارد. در واقع با رفتن به بازار تهران، میتوانید تجربههایی نظیر شکمگردی، بازارگردی، تاریخ گردی و… را یک جا داشته باشید و تهرانگردی لذت بخشی را برای خودتان بسازید.
گفتنی است که این بازار در سال 1356 به عنوان آثار ملی ایران به ثبت رسید و یکی از محبوبترین جاهای دیدنی تهران محسوب میشود. بازار سنتی پایتخت در میدان 15 خرداد تهران در خیابانهای مولوی، خیام و مصطفی خمینی قرار دارد. همچنین قدمت آن به دوره صفوی و قاجار برمیگردد. در ادامه با بخشهای مختلف این بازار آشنا میشویم.
بخش های مختلف بازار قدیمی پایتخت
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید بازار تهران چند بخش مختلف دارد که از مسیرهای ورودی متفاوتی میتوانید به آنها بروید. بعضی از بخشهای بازار مانند سراها، پاساژها، بازار و بازارچه، مرکز و مجتمع تجاری و تیمچهها هستند.
برخی از تیمچههای معروف بازار، تیمچه مهدیه و حاجبالدوله هستند که در تیمچه مهدیه، میتوانید انواع ترمههای لوکس را انتخاب و تهیه کنید. محصولات لوکس و دکوری منزل را نیز میتوانید از تیمچه حاجبالدوله خریداری کنید.
همچنین برخی از بخشهای قدیمی بازار مانند سبزه میدان، چهارسوق بزرگ و بازار امیر هستند. سبزه میدان به عنوان بدنه اصلی بازار محسوب میشود و در آن انواع مغازههای فرش، دکوراسیون منزل و طلا فروشهای مختلف قرار دارد. شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید در زمانهای قدیم در این محل به کاشتن سبزی میپرداختند، از اینرو به سبزه میدان معروف شده است.
چهارسوق بزرگ از قدیمیترین بخشهای بازار محسوب میشود و در آن بازار مسگرها و بازار مسجد جامع قرار دارند. معماری و فضای هشت ضلعی این قسمت از بازار، آنقدر جذاب است که هر کسی را به خود مسحور میکند.
در بازار امیر، انواع حجره و دکانهای متفاوتی را میتوانید مشاهده کنید. بازار امیر مربوط به دوره امیرکبیر است که در آن مجسمه امیرکبیر قرار دارد. در بازار امیر، میتوانید انواع پارچههای مختلف را با قیمت بسیار مناسب تهیه کنید.
آدرس بازار بزرگ تهران و مسیرهای دسترسی
بازار بزرگ تهران در خیابان 15 خرداد، منطقه 12 قرار گرفته و مسیرهای ورودی مختلفی دارد. از سمت خیابانهای خیام، مولوی و مصطفی خمینی میتوان به بازار رفت. اگر قصد رفتن به بازار را دارید، میتوانید از طریق مترو خط یک بروید و در ایستگاه پانزده خرداد از قطار پیاده شوید.
همچنین از طریق تاکسی هم میتوانید به این بازار بروید، کافیست به آزادی و یا صادقیه رفته و ماشینهای خطی بازار را سوار شوید. یکی دیگر از راههای دسترسی به بازار، رفتن به خطهای بیآرتی تجریش _ راه آهن است که باید در ایستگاه امام خمینی پیاده شوید و با کمی پیادهروی به بازار برسید.
تاریخچه بازار بزرگ تهران
همانطور که گفتیم قدمت بازار تهران مربوط به دوره صفوی و قاجار است. در مورد ساخت این بازار، برخی میگویند به دستور شاه طهماسب صفوی ساخته شده و برخی دیگر ساخت آن را به دستور ناصرالدین شاه قاجار مرتبط میدانند.
خوب است بدانید که هسته اولیه شکلگیری بازار را مربوط به دوره صفوی میدانند؛ چرا که در آن دوران، بسیاری از دکان فروشها و حجرهها کارشان را شروع کردند. با گذشت زمان و در دوره قاجار، بسیاری از بازارها مانند بازار بینالحرمین، بازار کفاشها، سرای امیر شکل گرفت و روز به روز به قسمتهای بیشتری تقسیمبندی شد.
در دوره پهلوی و قاجار نیز این بازار نقش بسیار مهمی در تحولات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی داشت. همچنین در دوره مشروطیت، بسیاری از مردم و بازاریها، در مقابل دولت ایستادند و به پیروزی بزرگی دست یافتند.
معماری بازار تهران آنقدر جذاب است که هر کسی را مسحور میکند. بد نیست بدانید که به طور کلی ساختار بازار به بخشهای راسته، سرا، تیمچه و چهارسوق تقسیمبندی میشوند. در معماری این بازار انواع طاقها، گچ بریهای زیبا، کاشیکاریهای جذاب در سقفها و دیوارهای آن قابل مشاهده است. با دیدن هر کدام از معماری بخشهای بازار بسیار شگفتزده میشوید.
از بازار تهران چی بخریم؟
همانطور که گفتیم در این بازار، همه چیز از لباس تا لوازم منزل پیدا میشود و هر چیزی که نیاز داشته باشید، میتوانید خریداری کنید. برای خرید هر کدام از این موارد، کافیست به بخش مخصوص آن بروید.
برخی از قسمتهای مختلف بازار عبارتند از:
- بازار چهارسوق: اگر به دنبال خرید آجیل، تنقلات، زعفران، هل و… هستید، میتوانید به بازار چهارسوق بروید. بازار چهارسوق به عنوان قدیمیترین بخش بازار شناخته شده و در خیابان 15 خرداد قرار دارد. معماری آن با گچ بریهای زیبا نمایی بسیار دیدنی و جذاب دارد و حیف است دیدن آن را از دست دهید.
- بازار جعفری: بسیاری از بانوان به دنبال خرید شال و روسری شیک با قیمت بسیار مناسب هستند، گفتنی است که روسریهای شیک و مجلسی را در قسمت بازار جعفری میتوانید پیدا کنید. همچنین بسیاری از لباسهای مخصوص بانوان، دستکش و کلاه و… در این قسمت از بازار قرار دارند.
- بازار زرگرها: بسیاری از مردم طلا و جواهرهای خود را از بازار زرگرها تهیه میکنند، زیرا قیمت بسیار مناسبی در مقایسه با دیگر طلافروشها دارد. بازار زرگرها کمی جلوتر از خیابان 15 خرداد در قسمت پایینی بازار قرار دارد.
- بازار حاجبالدوله: برای خرید لوازم خانگی لوکس و شیک، میتوانید به بازار حاجبالدوله بروید. در این بازار میتوانید تیمچه قدیمی با معماری الهام بخش را تماشا کنید و از دیدن آن لذت ببرید. همچنین قیمت لوازم خانگی برای جهیزیه عروس بسیار مناسب است.
- کوچه مروی: بسیاری از بانوان به بخش کوچه مروی بازار علاقهمند هستند، زیرا لوازم آرایشهای لوکس و درجه یک در این قسمت از بازار قرار دارند. تمامی محصولات لوازم آرایش، درجه یک و اصل بوده و با قیمت بسیار مناسب است.
- بازار بین الحرمین: انواع لوازم تحریر و خودکارهای روان نویس و… در قسمت بازار بینالحرمین قرار دارند که تمامی قیمت آنها بسیار مناسبتر از دیگر مغازهها است.
- بازار آهنگران: اگر به دنبال آهن، درب و پنجره هستید، میتوانید به یکی از قدیمیترین بخشها؛ بازار آهنگران بروید.
- پاساژ رضا: بیشتر لباسهای خارجی و مارک دار در پاساژ رضا، ابتدای خیابان 15 خرداد قرار دارد و زبانزد خاص بین بانوان و آقایان است.
برخی دیگر از بخشهای بازار مانند بازار فرش فروشان، بازار کفاشان، بازار عباس آباد، بازار مسگران و… هستند که قدمت تمامی آنها به دوره قاجار برمیگردد.
رستوران های نزدیک به بازار تهران
بعد از گشت و گذار در قسمتهای مختلف بازار، برای رفع خستگی میتوانید به رستورانهای سنتی و فست فود نزدیک و اطراف بازار بروید. رستورانهای معروف و متفاوتی در اطراف بازار وجود دارند که عبارتند از:
- رستوران مسلم بازار: یکی از مشهورترین رستورانها در بازار، رستوران مسلم است که طرفداران بسیاری دارد. این رستوران در ابتدای بازار، سبزه میدان کوچه حاج رحیم خان قرار دارد و قدمت آن به دو دهه پیش برمیگردد. غذاهای با کیفیت و خوشمزه آن، همیشه زبانزد خاص و عام بوده و بسیاری از اوقات برای آن صف میکشند. ته چینهای مسلم بینظیر بوده و عطر و طعم آن شما را سرمست و شاد میکند.
- رستوران قدح: این رستوران روبروی بازار فرش فروشها قرار دارد. اگر گذرتان به بازار فرش فروشها افتاد، پیشنهاد میکنیم حتما کبابهای چرب و لذیذ این رستوران را امتحان کنید؛ تا تجربه یک شکمگردی بسیار خوشمزه را داشته باشید.
- رستوران شمشیری: این رستوران نیز در سبزه میدان قسمت جنوب شرقی قرار دارد و کبابهای شمشیری در بین بازاریها و مردم بسیار معروف است.
- رستوران نایب: یکی از قدیمیترین رستورانهای شناختته شده این منطقه رستوران نایب است که بسیاری از مردم عاشق کبابهای آن هستند.
- رستوران شرف الاسلامی: این رستوران در سرای اردیبهشت قرار گرفته و فضای دلانگیز و آرام بخش آن بسیاری از مردم را به خود جذب میکند. بد نیست بدانید که این رستوران در سال 1317 تاسیس شد و معماری بسیار جذابی دارد.
- فلافلی مروی: یکی از فست فودهای معروف در بازار، فلافلی کوچه مروی است که بیشتر مردم طرفدار سرسخت آن هستند و هنگام ناهار جلوی مغازه صف میبندند.
- رستوران نایب: نایب از رستورانهای معروف زنجیرهای است که شعبههای زیادی در تهران دارد. کبابهای نایب در بین بسیاری از مردم پرطرفدار و دلچسب هستند.
دیدنی های نزدیک به بازار بزرگ تهران
حالا که همه چیز در مورد بازار تهران را متوجه شدید؛ شاید بعد از گشت و گذار و خرید در بازار، دلتان بخواهد سری به دیدنیهای نزدیک اطراف بازار بزنید و یک تهرانگردی دلچسبی را تجربه کنید.
برخی از این دیدنیهای نزدیک به بازار عبارتند از:
- پارک شهر: اگر علاقهمند به پرندهنگری هستید، پیشنهاد میکنیم بعد از بازار به پارک شهر بروید و از جاذبههایی مثل موزه آکواریوم، باغ پرندگان، سایت پرندگان و… دیدن کنید.
- کاخ گلستان تهران: همانطور که میدانید کاخ گلستان قدمتی بیشتر از 400 سال دارد و همه ساله گردشگران خارجی و داخلی زیادی برای بازدید به این کاخ میروند. در کاخ گلستان، موزههای زیادی از جمله شمسالعماره، ایوان تخت مرمر، موزه نگارخانه، تالار آینه، تالار عاج، خلوت کریمخانی و… قرار دارند که از تمامی آنها میتوانید دیدن کنید. بعد از خرید کردن در بازار، میتوانید سری هم به کاخ گلستان بزنید.
- موزه مقدم: در یکی از راههای رسیدن به بازار در خیابان امام خمینی، موزهای به نام مقدم قرار دارد که در آن اشخاصی معروف و سرشناس مانند محسن مقدم و همسرش در این خانه زندگی میکردند. قدمت خانه مقدم به دوره قاجار برمیگردد و در آن انواع اشیا و آثار تاریخی گرانبها قرار گرفته شده است. موزه مقدم یکی از پرطرفدارترین موزه های تهران محسوب میشود.
- مسجد امام: یکی دیگر از دیدنیهای اطراف بازار، مسجد امام است. این مسجد سال 1363 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسید و معماری بینظیری دارد.
- مسجد جامع: از کهنترین و سرشناسترین مسجدها در بازار، مسجد جامع تهران است که قدمتی 1000 ساله دارد. در این مسجد حوض، سقاخانه و هفت شبستان قرار دارد که دیدن آنها خالی از لطف نیست.
- آرامگاه لطفعلی خان زند: همانطور که میدانید لطفعلی خان زند از آخرین پادشاهان دوره زندیه بود که توسط آقا محمدخان قاجار در جنگ کشته شد. این آرامگاه در نزدیکی امام زاده زید در ضلع جنوبی بازار بزازان قرار دارد.
- بازار عودلاجان: در نزدیک خیابان 15 خرداد، بازاری به نام عودلاجان قرار دارد که مغازههای صنایع دستی، کاشیکاریهای سنتی آن از دور بسیار جذاب بوده و چشم هر بینندهای را به خود مسحور میکند.
- محله عودلاجان: یکی از محلههای سرشناس و قدیمی تهران، محله عودلاجان است که در نزدیکی بازار بزرگ تهران قرار دارد. بسیاری از خانههای قدیمی دوره قاجار مثل خانه مهربان، خانه موزه مدرس، عمارت دبیرالملک، عمارت سلطان بیگم، خانه موتمن الاطبا، حمام نواب صفوی را در این محله میتوانید از نزدیک مشاهده کنید و از معماری قدیمی و سنتی این خانهها لذت ببرید.
ساعت کاری بازار
روزهای شنبه الی پنجشنبه از ساعت 9 الی 17 میتوانید برای خرید به بازار بروید. ایام تعطیل و جمعهها بازار بسته است و فقط بعضی از پاساژهای اطراف آن باز هستند. اگر قصد خرید از بازار را دارید، پیشنهاد میکنیم صبح به بازار بروید، تا در آرامش و خیالی راحت خرید خود را انجام دهید.
حالا که با همه چیز در مورد بازار بزرگ تهران آشنا شدید، میتوانید یک برنامهریزی کامل با توجه به این مطلب ایرانگرد انجام دهید و راهی رفتن به بازار شده و گشتی در جاذبههای اطراف بازار بزنید. اگر اطلاعات دیگری در مورد بازار تهران میدانید، آن را با ما و دیگر مخاطبان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید