اگر از علاقهمندان موزه و خانههای تاریخی هستید؛ بازدید از موزه زمان تهران که در زعفرانیه قرار دارد را از دست ندهید. این موزه در حقیقت خانه حسین خداداد مردی از صنعتگران و کارآفرینان کشورمان بوده است. خانه او در واقع خانهای به رنگ آبی با گچبریهایی زیبا در باغی مصفا است. درب این خانه اکنون برای علاقهمندان به بازدید از آثار تاریخی باز است. در ادامه این نوشتار شما را با این موزه، تاریخچه خانه، معماری و دیدنیهای آن آشنا خواهیم کرد.
فهرست مطلب:
معرفی کوتاه موزه زمان تهران
در محله زعفرانیه تهران، عمارتی ۸۰ ساله اما با شکوه در میان باغی با صفا و درختانی سر به فلک کشیده جا خوش کرده؛ اینجا موزه زمان است که بیتردید یکی از زیباترین موزه های تهران محسوب میشود. درب زیبای باغ با شیشههای رنگین تزیین شده؛ به محض ورود باغی بزرگ با محوطهای زیبا اولین چهرهای است که از این موزه میبینید. پس از طی مسیری کوتاه از میان درختان کم کم عمارتی با عظمت پدیدار میشود. آنچه در نگاه اول نظر شما را به خود جلب میکند، گچبریهای ظریف و هنرمندانه آن است. در مقابل این خانه حوضی زیبا قرار دارد که وجود چندین ساعت قدیمی در آن خبر از ماهیت این موزه میدهد.
در این موزه انواع زمان سنجها و گاه شمارهای مختلف نگهداری میشود. اگر توانستید از دیدن زیباییهای خیره کننده نمای عمارت چشم بردارید؛ وارد عمارت شوید. قبل از اینکه به آنچه در این عمارت میبینید بپردازیم در ادامه به اختصار تاریخچه این خانه را مرور میکنیم.
تاریخچه و آنچه بر موزه زمان گذشته است
خانه تاریخی حسین خداداد در واقع بنایی مربوط به دوره محمد شاه و ناصرالدین شاه قاجار است. این خانه در بخشی از زمینهایی بنا شده که در اختیار داماد ناصرالدین شاه بوده که بعدها توسط حسین خداداد در سال ۱۳۴۶ از وارث او خریداری میشود. این بنا آن زمان از اسکلت چوبی و گل و خشت ساخته شده بود که توسط حسین خداداد به طور کلی مورد بازسازی قرار گرفت.
این خانه یک طبقه بوده که با مقاوم سازی بنا طبقه دیگری بر فراز آن ساخته میشود. حسین خداداد به رغم تمام کوششهایش برای زنده نگه داشتن هنر ایرانی و ساخت و بازسازی این عمارت، بیش از یک سال در این خانه زندگی نکرد و پس از سفر او به آمریکا این عمارت به نفع بنیاد مستضعفان مصادره گردید.
معماری موزه تماشاگه زمان تهران
همانطور که گفتیم موزه زمان خانه ای دو طبقه است؛ ویژگی ممتاز معماری این بنا برخورداری از گچبریهای فوق العاده زیبا و هنر خلاقانه چندین استاد ایرانی است. حسین خداداد چندین استاد گچ کار ایرانی را گرد هم آورده بود و در این عمارت سکنی داد تا کار تزیینات پایان پذیرد و این کار ۱۴ سال به طول انجامید. این چنین بود که تزیینات و گچبریهایی به غایت زیبا و با تمام ظرافت در این عمارت از هنرمندان ایرانی برای همیشه به یادگار باقی ماند.
پنجرههای این بنا از درب ورودی گرفته تا ساختمان اصلی با شیشههای کوچک رنگین به رنگهای نارنجی، آبی، قرمز، سبز و شفاف زیبایی خیره کنندهای به اين عمارت بخشیدهاند. با هم به داخل ساختمان میرویم؛ اتاق معروف طبقه همکف اتاق اصفهانیها است. اتاقی با گچبریهایی دلفریب از نوع تُنگ بری (هنری ازگچبری که طی آن حفرههایی به شکل تنگ و سبو در گچ ایجاد میکنند) در سقف اتاق نيز طرح فرشی زیبا خلق شده است.
در قسمت اعظم تزیینات سقف این اتاق مس و یک درصد طلا به کار رفته است. این اتاق بخشی دارد به شکل محراب که مزین به گچبریهایی به شکل آدم و حوا و هابیل و قابیل است. زیبایی اتاق اصفهانی خبر از سلیقه صاحب خانه و هنرهای بی نظیر استادان چیره دست ایرانی میدهد.
پس از دل کندن از طبقه همکف از طریق مسیر پلکانی وارد طبقه دوم میشویم. این طبقه نیز از هنر ایرانی بی نصیب نمانده و گچبریهای بی بدیل این قسمت نیز قابل توجه است. هنرگچبری، کاشیکاری، مقرنسکاری و گره چینی در این بنا به شکل حرفهای و با ظرافت بسیاری انجام شده است. در ادامه به شما خواهیم گفت که چه آثاری را در محوطه این باغ موزه و ساختمان آن خواهید دید.
دیدنیها و گنجینه های موزه زمان
در محوطه این باغ موزه زیبا انواع ساعتهای قدیمی مانند ساعت روغنی، ساعت آبی، ساعت آفتابی، ساعت چینی و… را خواهید دید که نوید گنجینهای ارزشمند درون عمارت را به شما میدهد. درون عمارت نیز انواع ساعتهای دیواری، رومیزي، جیبی، مچی، ساعتهای ایستاده با نظمی خاص قرار گرفته است. قدمت این ساعتها به قرن ۱۷ تا ۲۰ میلادی بازمیگردد. اما زیباییهای این موزه به همین جا ختم نمیشود.
انواع ساعتهای کشورهای مختلف، ساعت کشتی، ساعت شیفت نگهبانی و همینطور مجموعهای از ساعتهای افراد مشهوری مانند دکتر حسابی، جمشید مشایخی، شهید آوینی، مهدی باکری، داوود رشیدی، مصطفی رحماندوست و… را خواهید دید.
آثار هنری کلاژ (به معنای چسباندن تکههای مختلف پارچه، چوب، فلز و… که موجب خلق اثری هنری گردد) هوشنگ فروتن نیز در طبقه دوم قرار دارد. آثاری که با استفاده از قطعات بلا استفاده ساعت ساخته شده و موجب خلق آثاری هنرمندانه و زیبا شده است. در بخش دیگر ابزار تعمیرات ساعت مثل چاقو، عقربه کش، آچار، سمبه و سمبه دان و… در ویترینی زیبا در معرض عموم قرار گرفته است.
شاید برای شما جالب باشد بدانید ساعت آفتابی ناصر الدین شاه و ساعتهای احمد شاه و مظفرالدین شاه نیز در این موزه نگهداری میشود. لازم به ذکر است نگارخانه موزه نیز در طبقه دوم قرار دارد؛ در این نگارخانه آثار برخی هنرمندان به معرض نمایش گذاشته شده است. گالری موزه زمان هم از دیگر بخشهای این موزه به شمار میرود که با قرارگیری در محوطه موزه محلی برای ارائه آثار هنرمندان، زیور آلات و صنایع دستی است.
دیدنیهای این مجموعه بسیار است اما ضرب المثل شنیدن کی بود مانند دیدن اینجا کاربردی مناسب دارد. حتما برای دیدن این زیباییها از نزدیک برنامه ریزی کنید.
رستوران و کافه موزه زمان
بعد از بازدید از عمارت و گنجینههای آن پیشنهاد ما به شما رفتن به کافه موزه زمان است. در گوشهای از این باغ زیبا رستوران و کافه موزه زمان (ریبار) قرار دارد.
لذت صرف غذا در رستوران موزه زمان نیز همراه با لیستی از غذاهای لذیذ در باغی چنین مصفا حال و هوایتان را عوض میکند. رستوران موزه زمان معمولا شلوغ است بنابراین سعی کنید از قبل میز خود را رزرو نمایید.
موزه زمان تهران کجاست؟
برای بازدید از این موزه جذاب به طولانیترین خیابان تهران یعنی خیابان ولیعصر بروید. در زعفرانیه، ابتدای خیابان شهید فلاحی دربهای زیبای ورودی این باغ مزین به شیشههای رنگین جلوهگری میکند اينجاست كه وسوسه میشوید پا به دنیای این عمارت زیبا بگذارید و ساعاتی غرق در سفری جذاب شوید. سفری به تونل زمان جایی که شما را به زمانهایی دور میبرد.
در بهار و تابستان این موزه از ساعت ۹ صبح تا ۶ بعد از ظهر دربهای خود را به روی مشتاقان میگشاید و در پاییز و زمستان نیز از ساعت ۹ صبح تا ۵ عصر پذیرای بازدیدکنندگان است. توجه داشته باشید که روزهای تعطیل نیز این موزه از ساعت ۱۰ صبح تا ۶ عصر باز است.
برای دیدن عمارتی با شکوه، باغی مصفا و موزه ای با گنجینههای تاریخی مگر میشود برنامه ریزی نکرد؟ اگر ساکن پایتخت هستید قطعا به یک بار بازدید از این موزه بسنده نخواهید کرد؛ اگر هم قصد سفر به تهران را دارید حتما بازدید از این خانه تاريخي را جز برنامههای خود قرار دهید. در پایان اگر اطلاعات دیگری از این موزه دارید آن را با ما و سایر همراهان ایرانگرد درمیان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید