روستای میمند: معرفی، دیدنی ها و مسیر دسترسی + عکس

روستای میمند کجاست

روستای میمند یکی از روستاهای شهر بابک در استان کرمان است. این روستا  که از جاهای دیدنی کرمان به حساب می‌آید به دلیل ویژگی خاص خود بسیار معروف و مورد توجه مردم ایران و جهان قرار دارد. در این مطلب این روستای شگفت انگیز را بیشتر معرفی می‌کنیم. اگر شما هم می‌خواهید بدانید روستای میمند کجاست و چه دیدنی‌هایی دارد با ما همراه باشید. همچنین سوغات میمند، بهترین فصل سفر به این روستا و شرایط اقامت در آن را هم بررسی خواهیم کرد.

روستای میمند کجاست؟

برخی از روستاهای کشورمان ایران دارای ویژگی‌های خاصی هستند و از نظر گردشگری و تاریخی اهمیت فراوانی دارند. یکی از این روستاها، روستای دست کند میمند بوده که در فهرست میراث جهانی نیز به ثبت رسیده است. این روستا در ۳۸ کیلومتری شهرستان شهربابک استان کرمان قرار داشته و از نظر جغرافیایی بین شهرهای سیرجان، رفسنجان و انار قرار گرفته است. فاصله این روستا تا کرمان در حدود ۲۱۵ کیلومتر است.

مسیر دسترسی به روستای میمند

برای رفتن به روستای زیبای میمند مسیرهای زیادی وجود دارد. یکی از آن‌ها جاده کرمان به رفسنجان است. از طریق این مسیر شما باید به کرمان و پس از آن به رفسنجان بروید. سپس مسیر رفسنجان تا شهربابک را طی کنید و بعد مسیر ۳۸ کیلومتری شهربابک تا میمند را پیش رو خواهید داشت.

البته اگر از شهرهای شمال یا شمال غربی کشور قصد سفر به این روستا را دارید بهتر است برای رسیدن به شهربابک از شهرهای یزد و انار عبور کنید.

روستای میمند

میمند

سفری به روستای میمند

روستای اعجاب انگیز میمند روستایی در میان صخره‌هاست که هزاران سال قدمت دارد. مردم در آن زمان خانه‌هایی را در دل سنگ‌ها و صخره‌ها به دست خود کنده و در آن پناه گرفته‌اند. به همین دلیل روستای دست کند هم نام دیگر آن است. از طرفی گفته می‌شود به دلیل این که مردم منطقه قبل از زرتشت مهرپرست بوده‌اند، شروع به کندن کوه و صخره‌ها کرده‌اند. از نظر آن‌ها کوه پدیده‌ای مقدس بود، بنابراین عبادتگاه‌هایی در دل آن برای انجام مراسم روحانی و عبادت‌های خود کنده‌ کاری کرده‌اند.

دخمه‌هایی که در دل کوه‌ها ساخته شده، هر کدام در اندازه‌های مختلف هستند که به معنای کاربردهای مختلف هر کدام تعبیر شده است. در میان برخی دخمه‌ها راهرو و اتاق دیده می‌شود. حتی برخی از آن‌ها مشابه طویله‌های امروزی هم هستند. برخی از دخمه‌ها نیز دیوارهای سیاهی دارند که نشان دهنده وجود تنور و پخت و پز نان است. همه این‌ها نشان می‌دهد انسان‌هایی برای مدت طولانی در این دخمه‌ها و در دل کوه زندگی می‌کردند.

روستای دست کند میمند

روستای میمند (عکس: محمد مهدی‌زاده)

دیدنی های میمند

حال که دریافتیم روستای میمند کجاست بیایید سراغ دیدنی‌های این روستای شگفت انگیز برویم. دخمه‌ها و خانه‌هایی که از آن‌ها یاد کردیم، هنوز کاربری مسکونی دارد و مردم میمند در آن‌ها زندگی می‌گذرانند. بنابراین نمی‌توان از همه این خانه‌ها بازدید کرد. هر چند برخی از این سازه‌ها برای بازدید گردشگران مناسب بوده و معمولا گردشگران را به سوی آن‌ها راهنمایی می‌کنند. یکی از مهم‌ترین آن‌ها آتشکده روستای میمند است که در ادامه معرفی می‌کنیم.

  1. مسجد روستای میمند: مسجد روستا قدمتی به اندازه دخمه‌های دست کند ندارد. با این حال به همان سبک و سیاق ساخته شده است. این مسجد در دوران قاجار و دل صخره‌ها ساخته شد. دخمه‌ای به مساحت ۱۲۰ متر مربع که هیچ گونه نورگیری هم ندارد و نور آن از طریق در ورودی تامین می‌شود. درون مسجد طاقچه‌هایی برای قرار دادن وسیله‌ها و مهر و جانماز و در کنار در ورودی نیز طاقچه‌ای مشابه مخصوص کفش کنده شده است.
  2. مدرسه روستای میمند: مدرسه روستای زیبای میمند شباهت بسیاری به مدرسه‌های عادی دارد. در این مدرسه ۵ کلاس و دفتر دیده می‌شود که هر کدام ابعادی در حدود ۵ در ۵ متر و ارتفاع ۳ متری دارند. مدرسه کوچک روستا حیاطی هم دارد که با سنگ‌های خشکه چین سنگ فرش شده است. این مدرسه در دل کوه‌ها و صخره‌ها کنده شده که دیدنش شگفتی هر کسی را برمی‌انگیزد.
  3. حمام روستای میمند: یکی دیگر از دیدنی‌های اعجاب انگیز روستا حمام آن است. حمام تاریخی روستا هم مانند اغلب سازه‌های آن در دل کوه کنده کاری شده است. با این حال مانند حمام‌های عادی خزینه، تون، رختکن و… نیز دارد. ابعاد همه آن‌ها شاید تا حدودی کوچکتر از حمام‌های معمولی باشد، اما این موضوع چیزی از شگفتی این دست کندها کم نمی‌کند. در گذشته برای تامین نور حمام سوراخی بالای صحن و رختکن ایجاد کرده و سنگ مرمری روی آن قرار داده بودند. انعکاس نور در سنگ مرمر موجب روشنایی داخل می‌شد. گاهی اوقات از چراغ‌های موشی هم برای تامین روشنایی استفاده می‌کردند. گفتنی است در حال حاضر این حمام مجهز به برق و لامپ روشنایی است.
  4. آتشکده روستای میمند: محلی در روستا وجود دارد که به آتشکده روستای میمند معروف است. از آنجایی که مردم این روستا در آن زمان مهرپرست بودند، این آتشکده را محلی برای عبادت خود قرار دادند. گفته می‌شود آتشکده روستای میمند یکی از معروف‌ترین و معتبرترین آتشکده‌ها بوده و آتش آتشکده‌های روستاها و شهرهای اطراف را هم تامین می‌کرد.  اکنون این آتشکده تبدیل به موزه مردم شناسی شده و فرهنگ و آداب و رسوم مردم منطقه را به نمایش درمی‌آورد.
آتشکده میمند

آتشکده

تاریخچه روستای میمند

هنوز بر سر سن و سال روستای کهن میمند بحث و اختلاف نظر وجود دارد. سفال‌هایی که در این روستا یافت شده‌ می‌گوید این روستا قدمتی در حدود ۲ تا ۳ هزار سال دارد. اما باستان شناسی که در حدود ۲۰ سال پیش در این روستا تحقیقاتی انجام داد، معتقد بود قدمت روستای شگفت انگیز میمند به بیش از ۱۰ هزار سال هم می‌رسد. این باستان شناس می‌گوید با توجه به نقوش روی دیوارها و سفال‌ها و استحکامات دفاعی موجود، قدمت این روستا به ۶ تا ۱۲ هزار سال پیش برمی‌گردد.

وجه تسمیه روستای میمند

برخی معتقدند واژه میمند ترکیبی از دو عبارت «می» و «مند» به معنای شراب و مستی است. به اعتقاد آن‌ها مردم هزاران سال پیش این روستا می‌ می‌نوشیده‌اند و در اثر مستی کیچه‌هایی این چنین را در دل کوه می‌کندند. برخی دیگر نیز می‌گویند میمند از میمنت به معنای مبارکی گرفته شده و مردمی که از میمند استان فارس به این روستا مهاجرت کرده‌اند نام محل زندگی پیشین خود را روی آن نیز گذاشته‌اند.

روستای صخره ای میمند

روستای صخره‌ای

بهترین فصل سفر به میمند

سفر به میمند معمولا در فصل‌های گرم‌تر سال مانند تابستان و بهار بهتر است. از آنجایی که آب و هوای این روستا در فصل‌هایی مانند پاییز و زمستان بسیار سرد و خشک و در فصل‌های تابستان و بهار نسبتا خنک و معتدل است،‌ توصیه می‌کنیم برنامه‌ سفرتان را برای تابستان و بهار ترتیب دهید. به خصوص که از اواسط فروردین تا اواسط مرداد بهترین زمان سفر به میمند است.

هر چند که سایر فصل‌ها به ویژه پاییز هم برای بازدید از این روستا چندان بد نیست. زیبایی این فصل در این روستا هم به خوبی خودنمایی می‌کند. همچنین داخل کیچه یا دخمه‌ها معمولا هوای گرم‌تری نسبت به بیرون دارد. چرا که هیچ منبع نفوذی غیر از دری کوچک، بر دیواره‌های آن‌ها وجود ندارد.

سوغات میمند

سوغات و صنایع دستی کرمان شهرت بسیاری دارد و میمند هم روستایی است که در عین باستانی و سنتی بودن، کشاورزی پررونقی هم دارد. در این روستا می‌توانید انواع میوه‌های مرغوب و کمیابی مانند پسته وحشی را پیدا کنید. از سایر میوه‌های میمند می‌تواند به گردو، بادام، انگور، سبی، زردآلو، انجیر، هلو، گلابی و… اشاره کرد. همچنین آرد سنجد که برای پخت نان‌های مخصوص استفاده می‌شود یکی دیگر از سوغاتی‌های مخصوص این روستا به شمار می‌رود.

پرورش و استفاده از گیاهان طبیعی و دارویی هم در این روستا بسیار رواج دارد. در روستای میمند می‌توانید گیاهانی مانند آویشن، کاکویی، مریم کوهی، آلاله زیره، زوفا، ریواس، رازیانه، خارخاسک، شیرین بیان، خاک شیر و… را به راحتی پیدا کنید.

از سوغاتی‌های دست ساز میمند می‌توان به قالی و قالچه اشاره کرد. همانطور که قالی میمند در استان کرمان و سایر استان‌های کشور بسیار معروف و شناخته شده است.

اقامت در سفر به میمند

میمند روستایی است که بیش از ۳۵ کیلومتر از بافت شهری شهر بابک فاصله دارد. بنابراین هتل یا سوئیتی برای اقامت در این روستا پیدا نمی‌شود. با این حال اگر قصد دارید اقامت در کیچه‌های میمند را تجربه کنید باید بدانید که اقامتگاه بوم گردی مشابه در این روستا مخصوص گردشگران وجود دارد. این اقامتگاه در واقع یکی از همان دست کندهای چندین هزار ساله است که اکنون به عنوان محلی برای اقامت گردشگران مورد استفاده قرار می‌گیرد. اقامتگاه بوم گردی میمند اغلب امکانات اولیه را دارد. اما به دلیل باستانی بودن سازه، حمام و سرویس بهداشتی آن بیرون از اقامتگاه بوده و به صورت عمومی در اختیار مسافران قرار دارد.

به علاوه، برخی دیگر از خانه‌های روستایی نیز به صورت اجاره‌ای در اختیار گردشگران قرار داده می‌شوند. از جمله اقامتگاه‌های بوم گردی میمند می‌توان به اقامتگاه بوم گردی دست کند میمند، میمند باستان، تیلا، صخره میمند، خونه سنگی، بن میمند، مهمانسرای سنتی میمند و خانه بوم گردی روستای میمند اشاره کرد. اما اگر قصد اقامت در روستا را ندارید، می‌توانید در هتل‌ها و اقامتگاه‌های نزدیک‌ترین شهرها مانند شهربابک یا رفسنجان و… اقامت کنید.

در این مطلب بررسی کردیم که روستای میمند کجاست و چه دیدنی‌هایی دارد. همچنین در مورد بهترین فصل سفر به این روستا و سوغات و شرایط اقامت در آن هم صحبت کردیم. امیدواریم از سفر به این روستای شگفت انگیز لذت ببرید. در آخر لطفا فراموش نکنید که نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.

امتیاز ۴.۳۳ از ۵ – ۲ رای
spinner در حال ثبت رای
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو تور گردشگری از ایرانگرد