اورامان یکی از زیباترین جاهای دیدنی کردستان بوده که به دلیل طبیعت بکر و زیبایی وصفناپذیر خود زبانزد تمامی گردشگران داخلی و خارجی شده است. سفر به این منطقه میتواند باعث شود تا چند صباحی از زندگی شهری و تمامی دغدغههای آن فاصله بگیرید و با تماشای طبیعت مسحورکننده آن روح خسته خود را جلا دهید. اگر تمایل دارید با روستای اورامانات بیشتر آشنا شوید با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
فهرست مطلب:
دیدنی های اورامان
روستای اورامان که به آن اورامانات نیز میگویند یکی از زیباترین روستاهای پلکانی ایران است که به طبیعت بینظیر و معماری منحصر به فرد خانههای روستا شهرت دارد. اگر بخواهید که در این روستا قدم بزنید باید در میان کوهستان پیادهروی کنید و از دل کوههای سرسبز و خوش آبوهوایش بگذرید.
بسیاری از گردشگران و عاشقان طبیعت اعتراف میکنند که روستای اورامانات یکی از زیباترین روستاهای کشور است چرا که علاوهبر سرسبزی منطقه و آب و هوای خوش، معماری کلی روستا نیز چشمان هر انسان خوشذوقی را نوازش میدهد. زیباییهای طبیعت اورامان مدیون درههای پیچ در پیچ و رودخانههای خروشان و پر پیچ و تابی است که جریان خود را بر دامان کوهها ادامه میدهند و بر سرسبزی هرچه بیشتر محیط و خوش آبوهوایی آن میافزایند.
این روستا به عنوان یکی از مناطق گردشگری کشور ایران قدمتی چند صد ساله دارد و از نظر ظاهری مشابه روستای ماسوله در شمال کشور است. زیبایی بیهمتا و عظمت روستای اورامان باعث شده که به آن لقب هزار ماسوله را بدهند چرا که این منطقه علاوه بر زیباییهایی مشابه روستای ماسوله شمال از جذابیتهای تاریخی و طبیعی نیز بهرهمند است.
طبیعت گردی در روستای اورامانات
این منطقه در ارتفاع بالایی از سطح دریا قرار دارد و ابرها به قدری به شما نزدیک هستند که در برخی از مواقع خانهها در آغوش خود میگیرند و فضای روستا را رویایی میسازند. پیادهروی در این روستا احساس قدم زدن روی ابرها را القا میکند و قطرات شبنم روی پوست و موهای شما مینشیند. این مساله احساس شادابی و نشاط را به گردشگران هدیه میدهد و فرصت خوبی برای عکاسی کردن در طبیعت است.
طبیعت گردی در دل کوههای سرسبز از دیگر تفریحات و زیباییهای سفر به این روستاست. شما میتوانید در این مسیر از مقبره پیر شالیار و مسجد حضرت عبدالله نیز دیدن کنید. این دو بنای قدیمی با استفاده از سنگهای کوهستان و چوب گردوی درختان همین منطقه بنا شدهاند و از جاذبههای دیدنی روستا به حساب میآیند. جنگلهای این قسمت از کردستان پوشیده از درختان سربرافراشته گردو، بلوط، گلابی وحشی و زالزالک است که باعث معطر شدن هوا و زیبایی طبیعت شده است.
معماری خانه های روستای اورامانات
خانههای ساخته شده در اورامانات هماهنگی خاصی با طبیعت دارند و نه تنها از ابهت و زیبایی کوه کم نمیکنند، بلکه بر زیبایی و چشمنوازی طبیعت نیز میافزایند. معماران خوشذوق وسازندگان این خانه از محدودیتی که طبیعت و کوهستان در پیش پایشان قرار داد به درستی استفاده کردهاند و شاهکار بینظیری را رقم زدند.
این خانههای پلکانی کاملا با اقلیم کردستان مطابقت دارند و به صورتی ساخته شدهاند که پشتبام هر خانه حیاط خانه بالایی است. جنس خانهها از سنگهای همان کوهستان است و هیچ نوع ملاتی برای چسباندن سنگها روی هم استفاده نشده است. این سبک از خانهسازی که به آن خشکه چینی میگویند بسیار اعجابآور و باورنکردنی است.
تاریخچه اورامانات
آنچه اورامان را نسبت به روستاهای مشابه خود متمایز میکند تاریخ آن است. از هنگامی که باستانشناسان تعدادی آتشکده، پرستشگاه و مقداری استخوان و اسکلت انسان در این منطقه کشف کردند جذابیت روستای اورامانت برای گردشگران بیش از پیش شد. دلیل این موضوع آن است که مدارک نشان میدهند که قدمت این روستا به چیزی بیشتر از 40 هزار سال میرسد. به همین دلیل شما با سفر به اورامان تنها از یک روستای زیبا با طبیعتی بینظیر بازدید میکنید بلکه برگ مهمی از تاریخ ایران کهن در مقابل چشمانتان ورق خواهد خورد.
علاوه بر جاذبههای طبیعی، تاریخی و معماری که باعث جذب هزاران گردشگر به این منطقه میشود. آداب و رسوم مردم محلی نیز طرفداران مخصوص خود را دارد. مراسم پیرشالیار و کوچهای ییلاقی، رقص و موسیقی محلی و مراسم آش پختن از جمله مواردی است که بسیاری از گردشگران مشتاق را به سوی خود جذب میکند.
وجه تسمیه روستای اورامانات
درباره وجه تسمیه اورامان نظریههای زیادی وجود دارد که هریک زیبا و درخور این روستا هستند. برخی معتقدند که اورامان ترکیبی از دو کلمه “اهورا” و “مان” است که به سرزمین اهورامزدا اشاره میکند. برخی دیگر نیز معتقدند نام روستا متشکل از دو کلمه “هور” و “مان” ساخته شده و معنای سرزمین خورشید میدهد.
این نام میتواند مهر تایید دیگری بر مذهب زرتشت ساکنین این منطقه در گذشته باشد؛ چرا که آتشکده و پرستشگاههای زیادی نیز در این منطقه وجود دارند. برخی از مردم محلی نیز معتقند که در هزاره سوم پیش از میلاد مردم قبیله هورامان در این منطقه زندگی میکردند و وجه تسمیه روستا به نام قبیله آنها بازمیگردد.
اورامان کجاست؟
اکنون که با این روستای زیبا آشنا شدید احتمالا این سوال در ذهنتان به وجود آمده که اورمانان کجاست؟ اورامان روستایی قدیمی در دل استان کردستان است. این روستا در شهر سروآباد کردستان و جنوب شرقی مریوان قرار دارد و فاصله آن تا مریوان تنها 36 کیلومتر است.
شما در این روستا فاصله زیادی با روستای نگل، روستای بلبر، دریاچه زریوار و آبشارهای کوچک و بزرک منطقه ندارید و بازدید از این جاذبههای گردشگری را نیز میتوانید در برنامه سفر خود بگنجانید. اینکه اورامان کجاست و چقدر از محل زندگی شما فاصله دارد مهم نیست. مهم این است که شما در این سفر زیباییهایی را تجربه خواهید کرد که مشابه آن را در هیچ جایی ندیدهاید.
مسیر دسترسی به اورامان
مسیر رسیدن به اورامان بر اساس محل زندگی شما متفاوت است اما اگر تهران زندگی میکنید یا برای رسیدن به کردستان باید از تهران یا شهرهای نزدیک آن عبور کنید. اگر از شهر تهران سفر میکنید وارد جاده ساوه به همدان شوید تا به همدان برسید.
سپس وارد جاده سنندج شوید و مسیر خود را به سمت مریوان ادامه دهید. بعد از 15 کیلومتر وارد خروجی نودشه و پاوه شوید. پس از 35 کیلومتر رانندگی با استفاده از تابلوهای راهنما، جاده خاکی را به سوی اورامانات در پیش بگیرید. 10 کیلومتر جاده خاکی را طی کنید تا به روستا برسید. توصیه میکنیم اگر قصد سفر به این منطقه را دارید سری هم به سنندج زده و از جاهای دیدنی سنندج بازدید کنید.
بهترین فصل سفر به اورامان
از آنجا که اورامان در منطقه سرد و معتدل کوهستانی قرار دارد، بهترین زمان سفر به آن فصول گرم سال است. روستای اورامانات در اواخر فصل بهار و فصل تابستان مسافر و گردشگر بیشتری را به خود میبیند چرا که دشتها سرسبز و رودها پرآب هستند.
این روستا از فرهنگ و آداب و رسوم غنی برخوردار است و مراسم پیرشالیار به عنوان یکی از جذابترین مراسم آنهاست که سالیانه برگزار میشود. مردم روستا اورامانات و روستاهای اطراف در این جشن سالگرد ازدواج پیرشالیار با دختر شاه بخارا را جشن میگیرند. این جشن دو قسمت دارد که یکی در 15 بهمن و یکی در 15 اردیبهشت برگزار میشود.
زیبایی جشن و صفای مردم محلی احساس خوبی را در دل هر بیننده زنده میکند چرا که با سازها و غذاهای محلی مردم پذیرایی میشود و نحوه قربانی کردن و پرستش خداوند را میبیند. به همین دلیل بازدید گردشگران از این روستا در ماه بهمن و خصوصا اردیبهشت افزایش مییابد.
اقامتگاه ها و هتل های اورامان
برخی از اقامتگاهها و هتلهایی که در سفر به روستای اورامانات میتوانید در آنها اقامت داشته باشید عبارتند از:
- هتل شادی: هتل سنگی شادی یکی از بهترین و زیباترین هتلها و اقامتگاههای موجود در روستای اورامات است که با معماری خاص خود میتواند تجربه زندگی روستایی در گذشته را برای شما تداعی کند. منظره اتاقها به خیابان و کوهستان است و اتاقها به تخت، مبلمان، تلوزیون و سیستم تهویه مجهز هستند.
- هتل زریوار مریوان: یکی دیگر از بهترین هتلهای نزدیک به اورامان و روستاهای اطراف، هتل زریوار مریوان است. این هتل در نزدیکی دریاچه زیبای زریوار که دارای شهرتی جهانی است بنا شده و شما با چند دقیقه رانندگی میتوانید خود را به روستاهای اطراف برسانید. اتاقهای هتل به جنگل، کوه و دریاچه دید دارند و در تمامی اتاقها تخت، یخچال، صبحانه و دیگر امکانات رفاهی وجود دارد.
- اقامتگاه اورامان تخت: این اقامتگاه در روستای اورامانات قرار دارد. منظرههای هر اتاق، طبیعت زیبای روستا را نشان میدهد و به همین دلیل این اقامتگاه مورد استقبال تعداد زیادی از گردشگران قرار گرفته است.
- مهمانسرای سلین: این مهمانسرا در روستای سلین واقع شده که تنها 15 کیلومتر با روستای اورامان فاصله دارد. رودخانه سیروان، جنگلهای درخت بلوط و کوهستانات اورامانات در نزدیکی این مهمانسرا قرار دارند و شما میتوانید با اقامت در آن سفر خوبی را تجربه کنید. در برخی از اتاقها تخت و در تمامی آنها سرویس بهداشتی و حمام اختصاصی وجود دارد.
سوغات و غذاهای محلی اورامان
امکان ندارد به کردستان و روستاهای زیبای اطراف آن سفر کرد و مجذوب صنایع دستی، لباسهای محلی و غذاهای خوشمزهشان نشد. احتمالا یکی از بهترین قسمتهای سفر شما قدم زدن و خرید در بازارها، تماشای صنایع دستی رنگارنگ و امتحان کردن غذاهای محلی است. به طور کلی قوم کرد شهرت زیادی در هنرهای سنتی و صنایع دستی دارد که به نظر میرسد خرید این لوازم دستساز و زیبا بهترین سوغات برای عزیزان است. برخی از سوغاتیهای اورامان عبارتند از:
- سجاده
- گیوه
- شال با کرک بز
- ظروف شفالی
- پارچهها و لباسهای منجوق دوزی شده
- ظروف فلزی
- لباس محلی شامل کلاش، چوخه، شال کلکه و دستار
از بهترین غذاهای محلی روستا که حتما باید یک بار آن را امتحان کنید میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نان ساجی؛ این نان محلی با آرد گندم بر روی صفحههای فلزی به نام ساج تهیه میشود.
- انواع آشهای محلی مانند آش رشته، آش دوغ؛ آش کشک و…
- کلوچه محلی
- کلانه؛ نوعی نان محلی بسیار نازک که در خمیر آن سبزیجات خرد شده کوهی آن منطقه نیز ریخته میشود
سفر به کردستان و روستای اورامانات سفر به دل زیباییهای ناشناخته و آشنایی با مردمهایی مهربان و ساده است که میتواند لذت سفر را برای شما تکمیل کند. در پایان فراموش نکنید که اگر اطلاعات دیگری در مورد این منطقه دارید آن را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.
اورامانات خیللللی خوشگله من عاشق طبیعت گردی هستم و هیچ جایی مثل اورامان نمیشه. مردم خیلی خونگرمی هم داره که کلی محصولات محلی میتونین ازشون بخرید.
اورامانات خیللللی خوشگله من عاشق طبیعت گردی هستم و هیچ جایی مثل اورامان نمیشه. مردم خیلی خونگرمی هم داره که کلی محصولات محلی میتونین ازشون بخرید.
من اوایل اردیبهشت ۱۴۰۲ دیدن کردم
بسیار زیبا و مسحور کننده هست..
توصیه می کنم در روزهای غیر تعطیل جهت رزرو مطمئن برای اقامت شب و تردد راحت تر سفر کنید.