اگر به بازدید از روستا و تماشای روستاهای قدیمی علاقه دارید حتما به همدان سفر کنید. همدان یکی از استانهایی است که تعداد زیادی روستا با زیباییهای بی نظیر و متفاوتی دارد. یکی از جاهای دیدنی همدان که به نام روستای رنسانسی هم مشهور است روستای ورکانه نزدیک به شهر همدان است. اگر میخواهید با روستای ورکانه، تاریخچه، چگونگی دسترسی به این روستا و جاذبههای گردشگری آن آشنا شوید، ما را در ادامه این مقاله دنبال کنید.
فهرست مطلب:
معرفی و تاریخچه روستای ورکانه همدان
روستای ورکانه در ۲۳ کیلومتری شهر همدان قرار دارد و یکی از اصلیترین مناطق گردشگری این منطقه محسوب میشود. خانههای این روستا از جنس سنگ ساخته شدهاند تا در برابر تغییرات جوی مقاومت بالایی داشته باشند. البته این تنها دلیل استفاده از سنگ در ساخته خانههای ورکانه نیست؛ این روستا در نزدیکی یک معدن سنگ قرار دارد. معماری و نحوه ساخت این روستا و آفتابی که در طول روز بر این سنگها میتابد گوشهای از اروپا در دوره رنسانس را تداعی میکند؛ به همین خاطر است که به آن روستای رنسانسی نیز میگویند.
قرار گرفتن در منطقهای کوهستانی، چشماندازی زیبا، آبوهوایی مطبوع، چشمههای جاری در کوچه باغها، خانههای قدیمی با پنجرههای مشبک سنتی و… باعث شده که این روستا را به یکی از جاذبههای گردشگری در تمام فصول سال تبدیل کرده است.
قدمت روستای سنگی ورکانه به بیش از ۴۰۰ سال پیش بازمی گردد. طبق شواهدی که وجود دارد هسته اولیه روستا پیرامون قنات آن شکل گرفته و قدمت قدیمیترین محله روستای ورکانه یعنی محله درب مسجد به اوایل دوره صفویه بازمیگردد. در قدیم سیستم نظام و تصمیم گیری این روستا بر اساس ارباب رعیتی بوده و ریش سفیدان منطقه از جایگاه خاصی برخوردار بودند.
علت نامگذاری ورکانه
در رابطه با علت نامگذاری این روستا به نام ورکانه دو دیدگاه وجود دارد. برخی معتقدند که نام ورکانه از دو واژه ور (در گویش کردی به معنی کنار) و کانه (درگویش محلی به معنی چشمه) گرفته شده است و ترکیب این دو واژه “قرار گرفتن در کنار چشمه” معنی میدهد. برخی دیگر بر این باورند که به علت وجود تعداد زیادی معدن سنگ در اطراف این روستا، نام روستا از کلمه ورکان (به معنی نزدیک به معدن) گرفته شده است.
مکان های دیدنی و گردشگری روستای ورکانه
در روستای ورکانه، این نگین گردشگری همدان و اطراف آن دیدنیهای زیادی برای بازدید گردشگران وجود دارد؛ در ادامه به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد:
- معماری سنگی: کاربرد سنگ در دیوارها و کف جادههای این روستا منظره شگفت انگیزی را به وجود آورده است. به ویژه در طول روز با تابش نور خورشید بر این سنگها زیباییهای طبیعی این روستا دو چندان میشود. این معماری سنگی و زیبا اصلیترین علت جذب گردشگر به این روستای زیباست.
- اصطبل پرورش اسب: اصطبل پرورش اسب در فاصله ۲ کیلومتری روستای ورکانه همدان قرار گرفته است. این اصطبل که تقریبا یک هزار و ۶۵۰ مترمربع وسعت دارد به دستور امیر تومان (یکی از حاکمان همدان) ساخته شد و عنوان محل پرورش اسب دربار مورد استفاده قرار میگرفت. اکنون این مکان به یکی از جاذبههای گردشگری این روستا تبدیل شده است.
- قلعه مهری خانم: این قلعه قدیمی در فاصله ۱۰۰ متری جنوب ورکانه در بستر سرسبز کوهپایه و مشرف به این روستا قرار دارد. این قلعه که به ارباب روستا و فردی به نام مهری خانم تعلق داشته؛ دارای یک پلان چلیپایی و زیربنای ۳۳۰ مترمربع در دو طبقه است که مکانی تاریخی برای بازدید گردشگران به حساب میآید.
- گورستان ورکانه: ویژگی جالب این گورستان که آن را از دیگر گورستانها متمایز میکند عدم وجود هر گونه سنگ قبر در آن است. بنابراین بد نیست که در سفر به ورکانه از این گورستان هم دیدن کنید.
- کوهها و درههای اطراف روستا: در اطراف روستای ورکانه همدان کوهها و درههای فراوانی با نامهای یورد صفرخان، دره خان، تخته سنگ، جن دره و سوبلاغ و… برای علاقهمندان به کوهنوردی وجود دارد.
- مسجد روستا: در ضلع جنوبی روستا یک مسجد با نمای ساده آجری وجود دارد که درون آن یک محراب کوچک با کاشی کاریهای ظریف و وضو خانه دیده میشود. بازدید از این مسجد زیبا نیز خالی از لطف نیست.
- آرامگاه امامزاده غیب: این آرامگاه در میان مردم روستا از ارزش و احترام بسیار زیادی برخوردار است. آرمگاه امامزاده غیب در محله درب مسجد، قدیمیترین محله این روستا واقع شده است.
- طبیعت زیبای ورکانه: عبور رودخانهها و جویها از کوچه باغهای این روستا، درختان زردآلو، سیب، انگور و … در این مسیر، کوهها و درههای اطراف روستا و طبیعت سبز و بکر، خود نیز از جاذبههای گردشگری این روستا محسوب میشوند.
روستای ورکانه همدان کجاست؟
روستای ورکانه در واقع در دامنه جنوبی زاگرس مرکزی قرار دارد و از شمال شرق به کوه سردره، از سمت غرب به روستای سیمین، از جنوب غرب به کوه سرخ بلاغ از شرق به کوه قره داغ، از جنوب و جنوب شرقی به دره بارانی و دره قشلاق محدود شده است.
چگونه به ورکانه برویم؟
شما برای رسیدن به این روستا ابتدا باید به شهر همدان و سپس به سمت جاده همدان – ملایر حرکت کنید. پس از ۵ کیلومتر در سمت راست به جاده سد اکباتان به طرف روستای یلفان، شمس آباد و علی آباد بروید. در طول این جاده پس از مشاهده تابلو روستای ورکانه به سمت این روستا حرکت کنید. قابل ذکر است که جاده سد اکباتان خود نیز بسیار زیبا و مناسب برای عکاسی و لذت بردن از طبیعت است.
بهترین فصل سفر به ورکانه همدان
این روستا در دامنه جنوبی زاگرس و در منطقهای کوهستانی واقع شده است و آب و هوای خنکی دارد. روستای ورکانه در تمام فصول سال زیباییها و چشم اندازهای طبیعی و بی نظیری دارد؛ ولی بهترین و ایمنترین زمان برای سفر به این روستای سنگی از اواسط فصل بهار و فصل تابستان است. زیرا در این زمان روستا بهترین و متعادلترین آب و هوا را دارد.
در اغلب روزهای فصول پاییز و زمستان راههای ارتباطی منتهی به این روستا پوشیده از برف و مسدود میشود. بنابراین اگر در این فصول قصد رفتن به ورکانه را دارید؛ حتما از باز بودن مسیر اطمینان حاصل کنید.
اقامت در سفر به روستای ورکانه
شما برای بازدید از این روستا به یک روز زمان احتیاج دارید؛ ولی اگر میخواهید از آب وهوا و زیباییهای روستای ورکانه بیشتر لذت ببرید، میتوانید از اقامتگاه بومگردی ورکانه برای اقامت استفاده کنید. این اقامتگاه دارای معماری سنگی و چوبی با ظرفیت ۲۵ نفر است که تمام امکانات از جمله بخاری، حمام، رستوران و… را دارد.
همچنین در صورت تکمیل بودن ظرفیت این اقامتگاه شما میتوانید در هتلهای شهر همدان اقامت داشته باشید. همانطور که گفتیم این روستا فقط حدود 23 کیلومتر با شهر همدان فاصله دارد.
با این روستای سنگی و جاذبههای آن آشنا شدید. جالب است بدانید این روستا محل فیلمبرداری سریال علی البدل در سال ۱۳۹۵ بوده و پس از پخش سریال روستای ورکانه به روستای چشمه قل قل نیز مشهور شد. با سفر به این روستا و قدم زدن در کوچههای احاطه شده از سنگ و باغهای سبز خاطرهای شیرین و به یاد ماندنی را برای خود و خانواده رقم بزنید.
در پایان بد نیست بدانید که این روستای رنسانسی به خاطر قدمتی که دارد و به عنوان یکی از مناطق بی نظیر گردشگری نامش در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفته است. فراموش نکنید اگر شما هم اطلاعات دیگری در مورد این منطقه دارید آن را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید