دریاچه اوان قزوین؛ معرفی، مسیر دسترسی و تفریحات آن

دریاچه اوان

دریاچه‌ها همیشه از جاذبه‌های طبیعی پر طرفدار در ایران هستند. در کنار این دریاچه‌ها آرامشی وصف ناپذیر همراه با آب و هوایی دلچسب وجود دارد. اگر به دنبال یک منطقه بکر با طبیعتی سبز و یک دریاچه زیبا هستید می‌توانید این بار به دریاچه اوان سفر کنید. ذریاچه آب شیرین اوان از زیباترین و بکرترین مناطق طبیعی استان قزوین است که در ۷۵ کیلومتری شهر قزوین قرار دارد و هرساله گردشگران و مسافران زیادی را به خود جلب می‌کند. اکنون اگر می‌خواهید بدانید دریاچه اوان کجاست و چه جاذبه‌ها و امکاناتی دارد، در ادامه با ایرانگرد همراه باشید.

سری به دریاچه اوان بزنیم

دریاچه اوان یکی از زیباترین آثار طبیعی ایران است که در تاریخ ۲۰ بهمن ماه ۱۳۸۹ توسط سازمان میراث فرهنگی در فهرست میراث طبیعی ایران ثبت شد. کلمه اوان به معنی محل تجمع آبی است که از زمین می‌جوشد. برخی معتقدند این دریاچه ۵۰۰ سال پیش در اثر یک گسل به وجود آمده که اکنون غیرفعال شده است و برخی دیگر هم می‌گویند این دریاچه بازمانده‌ای از یک دریاچه بسیار بزرگ قدیمی است.

اوان با وسعت ۷۰ هزار متر مربع و عمق حدود ۷ متر از چشمه‌های زیرزمینی موجود در بستر دریاچه و نزولات جوی پر می‌شود و به سمت مزارع کشاورزی روستا‌های کوشک و آیین می‌رود. بزرگترین طول اوان ۳۲۵ متر و عرض آن حدود ۲۷۵ متر است. این دریاچه یک هزار و ۸۱۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.

دریاچه اوان الموت

اوان الموت (عکس: محمد یونسی)

این دریاچه با آب و هوای دلچسب، امکانات تفریحی و طبیعت بکری که دارد به یکی از جاذبه‌های گردشگری تبدیل شده است و هر سال مسافران زیادی را از سراسر ایران و حتی خارج از ایران به خود جذب می‌کند. شاید مسیر اوان به عقیده برخی مسافران کمی سخت باشد ولی ما به شما قول می‌دهیم پس از رسیدن به دریاچه از پیمودن این مسیر پشیمان نخواهید شد.

پوشش گیاهی و گونه‌های جانوری؛ جاذبه‌ای دیگر در اوان

اگر از بالا با این دریاچه نگاه کنید خواهید دید که اطراف دریاچه را پوششی از درختان و درختچه‌ها در بر گرفته که تا پای کوه‌های اطراف آن پیش رفته‌اند. درختانی که در اطراف دریاچه کاشته شده شامل درختان سیب، آلبالو، گیلاس، فندق، گردو، سنجد، چنار، بید و تبریزی و… می‌شود که به دست مردم کاشته شده‌اند و گیاهانی مانند گون، کنگر، شیرین بیان نیز به صورت خودرو در منطقه رشد می‌کنند. همچنین گیاهانی مانند نی بن، خوشاب و چنگال آبی روی سطح دریا غوطه ور هستند که در پاییز مکان زندگی اردک ماهی‌ها می‌شوند.

پوشش گیاهی و جانوری اوان

پوشش گیاهی اطراف اوان (عکس: امیرسهیل سهرابی)

علاوه بر همه این زیبایی‌ها با قدم زدن در اطراف دریاچه می‌توانید حیواناتی مانند سیاه گوش، عقاب، شاهین، جغد، خرس قهوه‌ای، روباه، فاخته، دارکوب، روباه، شغال، گرگ، انواع گنجشنگ‌ها، لاک پشت، خرچنگ و… و انوع ماهی‌ها مانند قزل آلای رنگین، کپور و اردک ماهی را نیز مشاهده کنید؛ ولی بدانید که به دلیل حفظ اکوسیستم صید و شکار در این منطقه ممنوع اعلام شده است.

تفریحات و امکانات دریاچه اوان

این دریاچه به دلیل امکانات تفریحی و زیبایی که دارد بسیار مورد توجه گردشگران و مسافران قرار گرفته است. اوان هر سال میزبان گردشگران ایرانی و خارجی فراوانی می‌شود و خاطرات خوبی را برای آن‌ها رقم می‌زند.

در این دریاچه هم می‌توانید از طبیعت و آرامش آنجا استفاده کنید و هم از امکاناتی مانند ماهیگیری در دریاچه اوان، قایق‌سواری و… لذت ببرید. این دریاچه به دلیل قرار گرفتن در منطقه تاریخی الموت و همچنین وجود گونه‌های جانوری و پوشش گیاهی متنوع بسیار مورد توجه اداره حفاظت محیط زیست قرار گرفته است؛ به گونه‌ای که این سازمان، ماهیگیری در دریاچه اوان برای عموم مردم را ممنوع اعلام کرده است.

قایق سواری در اوان

قایق سواری در دریاچه اوان (عکس: محمدرضا نصیری)

امکانات تفریحی اوان

این دریاچه زیبا و دیدنی در تمام فصل‌های سال زیبایی و طرفداران خاصی دارد و مقصدی مطلوب برای طبیعت گردی است. اوان در فصل تابستان محلی برای ماهیگیری و قایق رانی مسافران و گردشگران می‌شود. ماهیگیری در دریاچه اوان تجربه‌ای جدید و لذت بخش است که حتما باید طعم آن را چشید.

همانطور که گفتیم ماهیگیری در دریاچه اوان همیشه آزاد نیست و هر ساله اداره نظارت بر حیات وحش با هماهنگی اداره حفاظت محیط زیست قزوین در زمان‌های خاص و بر اساس شرایط اکولوژی در چند نوبت ماهیگیری در دریاچه اوان را آزاد اعلام می‌کنند و برنامه‌های تفریحی و ورزشی در این منطقه برگزار می‌شود.

در فصل پاییز پرندگان مهاجری مانند قو، مرغابی و غاز به اوان مهاجرت می‌کنند و تصویری زیبا مانند تابلو‌های نقاشی را در این دریاچه به وجود می‌آورند، فصل پاییز برای عاشقان عکاسی بسیار لذت بخش خواهد بود.

همچنین در فصل زمستان به دلیل یخ بستن سطح دریاچه، اوان البته با رعایت موارد ایمنی مکانی برای علاقه‌مندان به اسکی روی یخ می‌شود. علاوه بر همه موارد ذکر شده، کوه‌هایی با پوشش سبز رنگ و فضای سبز اطراف این دریاچه زیبایی منطقه را دو چندان کرده‌اند و فضایی بسیار مناسب برای علاقه‌مندان به کوهنوردی و سوژه‌های ناب عکاسی به وجود آورده است.

دریاچه اوان الموت

اوان (عکس: امید چاپاریان)

جا‌های دیدنی اطراف دریاچه

اکنون که قصد دارید به دیدن دریاچه اوان بروید، بد نیست با جاذبه‌های اطراف آن نیز آشنا شده و سری به آن‌ها بزنید. دیدنی‌تر جاذبه‌های اطراف این دریاچه عبارتند از:

  1. قلعه معروف الموت: پس از اینکه از اوان دیدن کردید حتما سری هم به قلعه تاریخی و مشهور الموت بزنید. این قلعه در اختیار حسن صباح بود و اکنون در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این قلعه روی یک صخره و در ارتفاع 2 هزار و 100 متری واقع شده که از آنجا می‌توانید منظره‌ای بی نظیر از منطقه الموت را تماشا کنید. برای رسیدن به قلعه الموت باید مسیر پر پیچ و خمی را طی کنید اما در طول مسیر مناظر زیبا و چشم گیری وجود دارد که سختی راه را از تن می‌زداید. از دریاچه اوان تا قلعه الموت حدود یک ساعت فاصله است.
  2. آبشار ورچر (دومانچال): اگر به الموت سفر کردید بد نیست از آبشار ۳۰ متری ورچر هم دیدن کنید. این آبشار در روستای رزجرد واقع شده و از دل یک صخره به یک دره با پوشش گیاهی متنوع و زیبا می‌ریزد. البته این نکته نیز قابل ذکر است که مسیر رسیدن به این آبشار کمی سخت و با یک جاده‌ی خاکی همراه است. ولی بکر بودن و زیبایی مسیر و آبشار ارزش تحمل کمی سختی را دارد. آبشار ورچر تا دریاچه اوان حدود یک ساعت و 10 دقیقه فاصله دارد.
  3. آبشار اوان: این آبشار در فاصله اندکی از دریاچه اوان قرار دارد. آبشار اوان در شمال الموت و در حصار چهار روستای زیبای زرآباد، اوان، زواردشت و وربن قرار گرفته است. موقعیت مکانی خوب آبشار و قرار گرفتن در نزدیکی چهار روستا موجب می‌شود اگر اهل روستا گردی باشید برای بازدید از روستاهای همجوار نیز برنامه ریزی کنید. اگر در تابستان به این آبشار بروید می‌توانید تنی به آب بزنید و ماهیگیری کنید و در پاییز نیز شاهد پرندگان مهاجر در این منطقه خواهید بود. آبشار اوان زیبایی‌های منحصر به فردی دارد. همزمانی آفتاب با فرود آب در دل صخره‌ها رنگین کمانی زیبا را مقابل چشمانتان پدید مي‌آورد.
  4. آبشار گرمارود: آبشار گرمارود که در کنار روستای سرسبز گرمارود قرار گرفته از جاذبه‌های دیگر این منطقه است. این آبشار حدود یک ساعت با دریاچه اوان فاصله دارد. مسیر رسیدن به این آبشار زیبا سنگلاخی است، بنابراین اگر مشکل مفاصل دارید از رفتن به این آبشار صرفنظر کنید. آبشار گرمارود ۱۵۰ متر ارتفاع دارد و از کوه‌های دینه رود، اواتر و ازاتر سرچشمه می‌گیرد.

چنار خون (در روستای زرآباد)، دریاچه الوبوم، غار شمس کلایه، آبشار اوان، روستای زیبای زر آباد، پارک جنگلی باراجین، اقامتگاه بوم گردی زر آباد الموت، باغستان‌های سنتی قزوین، قلعه لمبسر، غار سفید آب، غار و… از دیگر مکان‌های دیدنی اطراف دریاچه هستند.

دریاچه اوان کجاست؟

اکنون بریم ببینیم دریاچه اوان کجاست و چگونه به آنجا برویم؟ اوان در استان قزوین، ۷۵ کیلومتری شهر قزوین و نیمه شمالی منطقه‌ای مشهور به نام الموت قرار دارد. این دریاچه در میان چهار روستا با نام‌های اوان و وربن، زوار دشت و رزآباد، روی دامنه کوه خشچال واقع شده که هر کدام از این روستاها نیز صفا و زیبایی‌های خاص خود را دارند. اطراف این دریاچه سراسر از انواع پوشش گیاهی و درختان سبز رنگ پوشیده شده است.

مسیر دسترسی

اکنون بیایید ببینیم که مسیر اوان چگونه است؛ برای رسیدن به اوان باید از مسیر اتوبان تهران قزوین به سمت قزوین بروید. به ورودی قزوین (میدان غریب کش) که رسیدید در سمت راست به سمت تابلو الموت منحرف شوید، مسیری کمی طولانی و پر پیچ و خم، کوهستانی همراه با دشت‌هایی سرسبز را پیش رو دارید تا پس از دشت رجایی به یک دوراهی برسید.

یکی از مسیر‌های این دوراهی به الموت و دیگری به سمت دریاچه اوان الموت می‌رود. پس از طی ۸ کیلومتر و گذر از روستای با صفای زرآباد، بعد از گردنه آخر به دریاچه خواهید رسید. زیبایی و آرامشی که در این منطقه وجود دارد ارزش پیمودن این مسیر طولانی را دارد.

دریاچه اوان کجاست؟

اوان (عکس: علی رشیدی‌فر)

بهترین فصل سفر به اوان

اوان آب و هوای خنک و کوهستانی دارد. اگر می‌خواهید از طبیعت و هوای خنک در اوان بهره ببرید فصل بهار و تابستان بهترین زمان برای سفر به این دریاچه است. در این دو فصل دریاچه آب و هوای بسیار خنک و دلچسبی دارد که طلایی‌ترین زمان را می‌توان اردیبهشت تا مهر ماه معرفی کرد و در مقابل آن فصل‌های زمستان و پاییز، به دلیل قرار گرفتن در دامنه کوه خشچال و ارتفاع بالای دریاچه، سرما و بارش‌های پی در پی در این منطقه حاکم می‌شود.

در زمستان گاه دمای هوا به ۲۰ درجه زیر صفر هم می‌رسد و توجه داشته باشید که اگر در فصول سرد به این منطقه سفر می‌کنید حتما لباس گرم و تجهیزات لازم مانند زنجیر چرخ و… را همراه داشته باشید.

بهترین فصل سفر به اوان

اوان (عکس: فرخ سحابی)

اقامت در سفر به دریاچه اوان

برای اقامت در سفر به این منطقه چندین راه وجود دارد که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

  • کمپینگ: در کنار دریاچه محل‌هایی برای چادر زدن مسافران وجود دارد که در اطراف آن‌ها امکاناتی مانند سرویس بهداشتی، فضایی برای پارک ماشین و… نیز وجود دارد. توجه کنید در صورتی که می‌خواهید در کنار دریاچه اقامت داشته باشید حتما لباس گرم، مواد غذایی مورد نیاز، کیسه خواب، آب آشامیدنی و… را همراه خود ببرید.
  • اقامت در هتل: اگر می‌خواهید در هتل اقامت داشته باشید باید از هتل‌های موجود در شهر قزوین استفاده کنید. شما می‌توانید پس از تحویل گرفتن هتل و قرار دادن وسایل خود در هتل با ماشین شخصی یا تاکسی و مینی بوس‌های کرایه‌ای به سمت الموت و اوان بروید و پس از گشت و گذار در این منطقه برای اقامت به هتل بازگردید. هتل مرمر، هتل ایرانیان، هتل خانه بهروزی، هتل آپارتمان سینا، هتل البرز، هتل راژیا، هتل مینو و هتل آپارتمان مینو، هتل‌های ورزش و میرعماد از هتل‌های قزوین هستند. لازم به ذکر است اگر مایلید در اقامتگاهی ارزانتر از هتل و با امکاناتی مطلوب اقامت کنید. مهمانپذیر چشم انداز اوان در فاصله ۳ دقیقه ای از دریاچه اوان الموت قرار گرفته است و می‌تواند انتخاب مناسبی باشد.
  • اقامتگاههای بومگردی: همچنین می‌توانید از اقامتگاه‌های بومگردی موجود در منطقه الموت، روستا‌های وربن، زرآباد، گازرخان و آناده هم استفاده کنید.

با دریاچه زیبا و مسحور کننده اوان الموت آشنا شدید. توجه داشته باشید که شنا کردن در اوان به دلیل وجود گیاهان و رسوبات کف دریاچه ممنوع است، زیرا احتمال غرق شدن در دریاچه وجود دارد. در این مقاله جواب سوالاتی مانند دریاچه اوان کجاست یا مسیر رسیدن به اوان چه صورت است را دریافت کردید. اکنون اگر شما هم اطلاعات دیگری یا سوالانی در مورد این منطقه و دیدنی‌های آن دارید لطفا آن را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.

امتیاز ۳ از ۵ – ۱ رای
spinner در حال ثبت رای
اشتراک‌گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

رزرو تور گردشگری از ایرانگرد