شهر زیبای ایذه یکی از شهرهای باستانی ایران و یکی از جاهای دیدنی خوزستان به شمار میرود. آثار کشف شده در این شهر نشان میدهد ایذه قدمتی طولانی در تاریخ ایران باستان دارد. به همین دلیل نیز سالانه گردشگران بسیاری را جذب شگفتیهای چندین هزار ساله خود میکند. در این مطلب قصد داریم مهمترین جاهای دیدنی ایذه را بشناسیم و در مورد مسیر دسترسی به آنها، بهترین زمان سفر، سوغاتیها و شرایط اقامت در این شهر اطلاعات بیشتری کسب کنیم؛ پس با ما همراه باشید.
جاهای دیدنی ایذه با آدرس
شهر باستانی ایذه که در قدیم به آن مالمیر نیز میگفتند علاوه بر دیدنیهای تاریخی، آب و هوای خوب و جاذبههای طبیعی فراوانی دارد که گردش در آنها روح هر کسی را تازه میکند. در ادامه با برخی از مهمترین دیدنی های ایذه همراه با آدرس آشنا میشویم.
۱. پل شالو
پل شالو یکی از قدیمیترین جاهای دیدنی ایذه است. طبق تحقیقات این پل بیش از 2هزار سال قدمت دارد. پل شالو در اصل به عنوان گذرگاهی برای عشایر بختیاری در مسیر جاده دزپارت ساخته شده بود که امروزه با آبگیری سد کارون ۳ زیر آب رفته و بخش بزرگی از تاریخ ایران باستان را با خود به زیر آب برد.
در حال حاضر تنها چیزی که از این پل قابل رویت است، دو ستون سخت و محکم و طنابهای مستحکمی است که دو سر پل را به هم وصل کردهاند. طبق مکتوبات قدیمی، نام این پل از طایفه شالو گرفته شده که در این منطقه زندگی میکردند.
آدرس پل شالو: ۳۵ کیلومتری جاده ایذه، دهدز
۲. قلعه تل
قلعه تل مانند سایر جاهای دیدنی ایذه که معرفی کردیم قدمتی طولانی ندارد. ساخت این قلعه در دوره قاجار و در سال ۱۷۹۰ میلادی آغاز شده که متعلق یه محمدتقی خان چهارلنگ بختیاری است. این قلعه در واقع محل زندگی پایتخت نشینان بود که در مناطق خوش آب و هوا میساختند. قلعه تل از خشت و گل و شهری به نام قلعه تل شاخته شده است. سالها بعد زمانی که جنگی میان خوانین در گرفت، این قلعه به عنوان یک مرکز نظامی با موقعیت خوب دفاعی، مورد استفاده قرار گرفت.
آدرس قلعه تل: حد فاصل شهرستانهای باغملک و ایذه در مسیر شاهی استان فارس و خوزستان
قلعه تل (عکس: سجاد کردیان)
۳. نیایشگاه تاریشا یا اشکفت سلمان
یکی دیگر از مشهورترین جاهای دیدنی ایذه نیایشگاه تاریشا یا اشکفت سلمان است. اشکفت سلمان در واقع ۴ کتیبه است که نقشهای برجستهای روی آنها حکاکی شده و قدمت آن به دوان ایلامی بازمیگردد.
دو مورد از این کتیبهها بر تنه یک صخره و دو مورد از آنها در داخل یک غار قرار دارند. نقشهای این کتبهها تصویری از شاه بومی به نام آیاپیر است به همراه همسر و خواهرش. در تصویری دیگر همسر و خواهر شاه را کنار یک کاهن میبینیم. از همین روی تصور میشود که اشکفت سلمان در واقع نیایشگاه همسر شاه (هوهین) بوده است. این تصاویر از قدیمیترین تصاویری هستند که در آن نقش یک زن نیز همراه مردان حکاکی شده است.
آدرس نیایشگاه تاریشا یا اشکفت سلمان: ۳ کیلومتری جنوب غربی ایذه، غار اشکفت سلمان
نیایشگاه تاریشا یا اشکفت سلمان (عکس: کیمیا)
۴. سنگ نگاره کول فرح
سنگ نگاره کول فرح یکی دیگر از آثار باستانی چندین هزار سالهای است که تاریخ غنی کشورمان را نشان میدهد. این سنگ نگاره روی خود ۶ نقش برجسته دارد که هر کدام تصاویری مانند حمل مجسمه خدایان، مراسم قربانی کردن گاو، عبادت در عبادتگاه و… را نشان میدهند. آثار به جا مانده روی این سنگ نگاره از دوران ایلامیان به یادگار مانده و در واقع مراسم مذهبی آنها را به تصویر میکشد. طبق نظر کارشناسان و با توجه به شواهد، این منطقه به احتمال زیاد پرستشگاه نارسینا (یکی از خدایان ایلامی) بوده است.
آدرس سنگ نگاره کول فرح: ۷ کیلومتری شمال شرق ایذه، تنگه کول فرح
سنگ نگار کول فرح (عکس: آرش نجفی)
۵. محوطه باستانی شمی
در روستای شمی شهرستان ایذه محوطهای وجود دارد که به نام «محوطه باستانی شمی» شهرت یافته است. در این منطقه آثاری یافت شده که قدمتی طولانی دارند. طبق تحقیقات قدمت اغلب این آثار به سالهای ۱۷۱ تا ۱۳۸ پیش از میلاد بازمیگردد؛ در واقع این آثار به دوران الیمائیه مربوط هستند. سنگهای مرمرین، گورستان قدیمی، مجسمه برنزی سردار پارتی و… از جمله این آثار هستند.
از معروفترین پدیدههای کشف شده در این منطقه همان مجسمه برنزی است که بیش از ۲۸۵ متر ارتفاع و ۷۰ متر عرض دارد. این مجمسه خدمت بسیاری به محققان و باستان شناسان در مسیر کشف حقایق دوران پارتی و سرزمین ایلامیان کرد. این مجسمه اکنون در موزه ایران باستان نگهداری میشود.
آدرس محوطه باستانی شمی: شمال شهرستان ایذه، ۹ کیلومتری روستای شمی
۶. نقش برجسته خنگ کمالوند
نقش برجسته خنگ کمالوند یکی دیگر از آثار فاخر تاریخی در این منطقه است. این نقش برجسته روی دیوار شرقی یک تنگه باریک پیدا شده که بر بلندای کوه رشید قرار دارد. نقش برجسته خنگ کمالوند تصویر یک اصیل زاده سوار بر اسب و یک کاهن را نشان میدهد. همچنین نوشتههایی هم روی کتیبه دیده میشود که نشان میدهد این کتیبه نیز مربوط به دوران الیمايی است. این کتیبه در سال ۱۹۶۳ توسط والتر هینز کشف شد.
آدرس نقش برجسته خنگ کمالوند: ۷ کیلومتری شمال شهر، روستای کمالوند
۷. دشت سوسن
منطقهای وسیع به نام دشت سوسن در ایذه قرار دارد که روستاها و دشتهای زیادی را در دل خود جای داده و به عنوان یکی از جاذبههای گردشگری در ایذه به حساب میآید. بهترین زمان سفر به دشت سوسن فصل بهار است که هر سال مسافران زیادی برای تفریح به این منطقه سفر میکنند. رود کارون از میان این دشت زیبا عبور میکند و باعث حاصلخیزی خاک این دشت میشود؛ به همین علت است که این دشت دارای انواع درختان، گیاهان بومی و پوشش گیاهی غنی است.
آدرس دشت سوسن: 35 کیلومتری شمال غربی ایذه
۸. بقعه امامزاده سلطان ابراهیم (ع)
بقعه امامزاده سلطان ابراهیم (ع) مدفن ابراهیم مرتضی بن عبدالله بن حمزه بن موسی از فرزندان امام موسی بن جعفر (ع) است. این بقعه تاریخی در دامنه کوه مرتفعی به همین نام قرار داشته و برای مردم محلی ارزش معنوی بسیاری دارد. محیط اطراف بقعه طبیعتی سرسبز و دلنواز دارد. آبشار معروفی هم در این منطقه وجود دارد که یکی از جاذبههای طبیعی آن به شمار میرود.
آدرس بقعه امامزاده سلطان ابراهیم (ع): دهستان سوسن، روستای کارتا، ۴۲ کیلومتری ایذه
۹. تالاب میانگران
تالاب میانگران یکی از جاهای دیدنی ایذه با مساحتی شگفت انگیز است. این تالاب در واقع دشتی از آب با مساحتی بیش از ۲۴۰۰ هکتار در جنوب غربی کوهپایه زاگرس بوده که پناهگاه حیات وحش منطقه به شمار میرود. در تالاب میانگران پرندگان و حیوانات مختلفی دیده میشود که به صورت فصلی یا دائمی در آن زندگی و تولید مثل میکنند.
حیات پرندگانی مانند تنجه، آنقوت، اردک نوکپهن، سرسبز، خوتکا، اردک مرمری، اردک سرسفید، غازپیشانی سفید کوچک، فلامینگو، گاو چرانک، لک لک سفید، لک لک سیاه، باکلان و حواصیل خاکستری تا حدود زیادی به این تالاب وابسته است. از طرفی طبیعت این تالاب نیز بسیار بکر و زیباست.
آدرس تالاب میانگران: جنوب زاگرس، حدود یک و نیم کیلومتری شهر
تالاب میانگران
10. آبشار شیوند
در دامنه کوههای منگشت ایذه پدیده طبیعی زیبایی به نام آبشار شیوند را میتوان دید. این آبشار از دیدنیهای طبیعی این شهر است که هر ساله طبیعت دوستان بسیاری را جذب شگفتی خود میکند. آبشار شیوند با ارتفاعی بیش از ۹۰ متر، در روستایی به همین نام قرار دارد. طبیعت و آب و هوای این روستا برای گردشهای تابستانی و بهاری بسیار مناسب است. گردشگران بسیاری برای گردش در تپههای سرسبز و کوهنوردی در کوههای سر به فلک کشیده آن به این روستا میروند.
آدرس آبشار شیوند: ۳۰ کیلومتری جنوب شرق شهر در روستای شیوند
از دیگر جاهای دیدنی ایذه که توصیه میکنیم حتما به آن سری بزنید میتوان به طاق طویله اشاره کرد.
طاق طویله (عکس: پیام)
چگونه به ایذه برویم؟
شهر ایذه فرودگاه یا راه آهن ندارد. بنابراین تنها روش سفر به این شهر استفاده از مسیر جادهای است. اگر قصد سفر به این شهر را از نیمه شمالی کشور دارید، بهتر است در ابتدا خود را به شهر اصفهان یا شهرکرد برسانید. از اصفهان به فولادشهر، سپس به بروجن و بعد از آن به لردگان و دهدز و در نهایت به ایذه خواهید رسید. اگر ابتدا به شهرکرد بروید مسیر کمی کوتاهتر خواهد شد. از شهرکرد باید خود را به بروجن و سپس به لردگان و دهدز و در نهایت به ایذه برسانید.
اما اگر از نیمه جنوبی کشور قصد سفر به این شهر را دارید بهتر است ابتدا به هفتگل، سپس باغملک، قلعه تل و در آخر به ایذه بروید.
چه زمانی به مالمیر سفر کنیم؟
بهترین زمان سفر به مالمیر از اوایل اسفند تا اواخر اردیبهشت ماه است. این شهر یکی از خنکترین شهرهای خوزستان بوده و آب و هوای معتدل و خنکی دارد. از آنجایی که ایذه بین رشته کوههای زاگرس قرار دارد، معمولا زمستانهای سرد و تابستانهای خنک و مطبوعی دارد. بنابراین توصیه میکنیم در روزهای خنکتر سال مانند اوایل بهار و اواخر تابستان به این شهر سفر کنید.
هر چند که سفر به مالمیر در پاییز و زمستان نیز خالی از لطف نیست. کوههای مرتفع این منطقه یکی از مناطق مورد علاقه کوهنوردان و یخ نوردان است. همچنین گردش در هوای خنک پاییزی و دشتهای پر از برگهای زرد و نارنجی و قرمز یکی از خاطرههای به یاد ماندنی خواهد بود.
جاهای دیدنی ایذه
از مالمیر چی سوغاتی بخریم؟
شهر مالمیر نیز مانند اغلب شهرهای ایران سوغاتی خاص خود را دارد. از خوراکیهای خوشمزه گرفته تا هنرهای دستی شگفت انگیز که هر کسی را جذب زیباییهای خود میکنند.
از سوغاتیهای خوراکی این شهر میتوان به انواع مرکبات، کلوچه خرمایی، نان خرمایی، ادویه جات و… اشاره کرد. از هنرها و صنایع دستی مشهور این شهر میتوان به بافت قالی و قالیچههای بختیاری، گلیم، نمد، گیوه، چوقا و تراشیدن سنگها و خلق آثاری مانند شیرسنگی و… اشاره کرد.
از مهمترین سوغاتیهای این شهر قالی و قالیچههای بختیاری است که به دست زنان هنرمند این منطقه و همچنین به صورت صنعتی تولید میشود و از دیرباز در این شهر رواج داشته است.
اقامت در سفر به مالمیر
اگر قصد دارید در مالمیر اقامت کنید باید بدانید مراکز اقامتی و هتلهای زیادی در این شهر وجود ندارد. به طوری که به دلیل تعداد زیاد مسافر و کمبود اقامتگاه باید از قبل باید اتاق رزرو کنید. هتل آنزال، باغ رستوران الهک و هتل رستوران بهاران مالمیر تنها مراکز اقامتی مالمیر هستند.
اقامتگاه بومگردی الیما در ۷ کیلومتری مالمیر در روستای تکاب، اقامتگاهی بوم گردی در این روستاست. همچنین در دهدز نیز دهکدهای توریستی به نام زراس وجود دارد که اقامتگاه مناسبی برای گردشگران فراهم میکند. روستای قلعه سرد نیز یکی دیگر از معدود اقامتگاههای بومگردی این منطقه به نام اقامتگاه بومگردی قلعه سرد را در خود جای داده است.
در این مطلب با جاهای دیدنی این شهر زیبا و مسیر دسترسی به آنها آشنا شدیم. همچنین در مورد بهترین زمان سفر، سوغات و شرایط اقامت در این شهر نیز اطلاعاتی کسب کردیم. امیدواریم از سفر به این شهر زیبا لذت ببرید. در آخر لطفا فراموش نکنید نظرات و پیشنهادات خود را با ما و سایر همراهان ایرانگرد به اشتراک بگذارید.
من شنیدم، شهر دیدنی به اسم ایذه هست که خیلی قشنگه. این دفعه تصمیم گرفتم به این شهر سفر کنم تا از نزدیک تمام دیدنیها را ببینم، باید بگم ایذه که یکی از شهرهای خوزستان هست خیلی جاهای دیدنی و قشنگی داره.
من به ایذه سفر کردم و باید بگم شهر خیلی قدیمی و قشنگی هست که خیلی جاهای دیدنی داره. یکی از این جاها پل شالو هست که در گذشته برای گذر عشایر بختیاری ساخته شده بوده.