ورود / ثبت نام

سی دشت کجاست؟ راهنمای سفر به دشت توت‌فرنگی‌ها

اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید

سی دشت را با توت‌فرنگی‌ها و شقایق‌های سرخ می‌شناسند. این دشت سرسبز و زیبا در دامنه رشته‌کوه‌های البرز و منظره‌ای مه‌گرفته شبیه به یک تصویر زیبا از بهشت است. بله، این ییلاق با مناظر رؤیایی یکی از دیدنی‌های ایران پهناور به شمار می‌رود. شاید با شنیدن نام این منطقه ییلاقی از خود بپرسید که سی دشت کجاست؟ چگونه به این منطقه تماشایی سفر کنیم؟ در این سفر کجا باید اقامت کرد؟ برای یافتن پاسخ این سؤالات کافی است که این مطلب را تا انتها بخوانید.

فهرست مطلب:

سی دشت کجاست؟

اجازه بدهید تا همین ابتدا توضیح بدهیم که سی دشت کجاست. این ییلاق باصفا در خطه گیلان قرار دارد. دشت توت فرنگی‌ها در ۳۰ کیلومتری رستم‌آباد از توابع رودبار است. در اطراف این ییلاق خوش آب‌وهوا روستاهای توتکابن، دفراز، نورالعرش و پشتهان قرار گرفته‌اند. فاصله تهران تا سی دشت ۲۹۲ کیلومتر و فاصله رشت تا سی دشت ۷۳.۱ کیلومتر است. نزدیک‌ترین روستا به این منطقه یعنی روستای دفراز با سی‌دشت ۱۰ کیلومتر فاصله دارد.

 

با سفر به این دشت ییلاقی کوه‌ها و دشت‌هایی را خواهید دید که در بیشتر مواقع در مه غلیظی فرو رفته‌اند، زیرا این منطقه ییلاقی در دامنه کوهی به نام درفک قرار گرفته است که ۱۰۰۸ متر ارتفاع دارد.

چگونه به این ییلاق برویم؟

برای سفر به این ییلاق شگفت‌انگیز و بهشتی باید ابتدا خودتان را به استان گیلان برسانید. اگر مبدأ سفر شما تهران است باید راهی جاده قزوین به رشت شوید. در این مسیر، از شهرهای مختلفی مانند لوشان، منجیل، رودبار و رستم‌آباد عبور می‌کنید. در ادامه، با کمک تابلوهای راهنمای مسیر به جاده توتکابن تغییر مسیر دهید. در ابتدای این جاده پمپ‌ بنزین و فروشگاه برای تهیه مایحتاج سفر قرار گرفته است. اگر این مسیر را ادامه بدهید، به دوراهی شیرکوه می‌رسید. در این دوراهی به سمت روستای پره‌سر بروید. با عبور از مناطق ییلاقی و روستاهای پلنگ‌دره و رشی کم‌کم منظره روستا و ییلاق سی‌دشت نمایان خواهد شد. 

سی‌دشت عکس از ساحل مملکت دوست

جاذبه‌ها و دیدنی‌های سی دشت

در ییلاق سی دشت زندگی با همه زیبایی‌هایش جریان دارد. این دشت هر سال میزبان جشنواره توت‌فرنگی‌هاست. در این منطقه هر طرف که سر بچرخانید درختان بزرگی را می‌بینید که در کنار دشتی وسیع سایه گسترده‌اند. در برخی از نقاط این دشت گل‌های وحشی و شقایق‌ها جا خوش کرده‌اند. در سویی دیگر هم گاه توت‌فرنگی‌هایی ظاهر می‌شوند که این منطقه را به تابلوی نقاشی زیبایی تبدیل می‌کنند. برای تماشای این همه طراوت و سرزندگی می‌توانید با تجهیزات کوهنوردی به بالای کوه درفک در کنار این منطقه ییلاقی بروید. از آنجا این بهشت زیبا دیدنی‌تر است. 

هرچند نمی‌توان به سادگی از کنار شگفتی‌های ییلاق سی دشت گذشت، اما با کمی گشت‌وگذار در اطراف این دشت هم جاذبه‌های بسیاری را خواهید دید که در ادامه به برخی از این اماکن دیدنی و جاهای دیدنی گیلان اشاره شده است.

۱. قله درفک

همان‌ طور که گفتیم برای مشاهده دشت توت‌فرنگی‌ها باید به ارتفاعات درفک بروید. درفک به معنای خانه عقاب‌هاست. در گوشه و کنار این کوه سر به فلک کشیده می‌توانید آشیانه عقاب‌ها را ببینید. قله درفک ۲۷۳۳ متر ارتفاع دارد و به آن عروس کوه‌های گیلان می‌گویند. در دامنه این کوه هم کلبه‌های سنگی متعلق به اهالی روستا و چوپان‌ها قابل مشاهده هستند. 

درفک با تمام جذابیت‌هایش به راحتی قابل صعود نیست. برای کوهنوردی در این کوه مرتفع باید با یک راهنما همراه شوید. در غیر این صورت ممکن است دچار حادثه‌ای مانند آنچه در سال ۱۳۷۷ اتفاق افتاد بشوید. در این سال چند کوهنورد در ارتفاعات درفک گرفتار شدند و جان باختند. 

برای صعود به ارتفاعات درفک باید از ییلاق توت‌فرنگی‌ها ۲۱.۲ کیومتر دور شوید. برای طی این مسافت به ۷۵ دقیقه رانندگی نیاز دارید. 

۲. درخت کهنسال کوف دار

اگر کمی از دشت توت‌فرنگی‌ها دور شوید به درختی کهنسال خواهید رسید. تنه این درخت تنومند به ۴ متر و ارتفاع آن به ۲۰ متر می‌رسد. درخت کوف دار یکی از میلیون‌ها درخت جنگل‌های هیرکانی به شمار می‌رود. این درخت هزارساله در روستای دشتبن قرار گرفته است. روستای سیاه دشتبن با سی‌دشت تقریبا ۱۰ کیلومتر فاصله دارد که طی این مسافت نیم ساعت طول می‌کشد. برای عبور از این مسیر باید به سمت نورالعرش بروید. از آنجا مسیر روستای ناوه و پس از آن روستای دشتبن را در پی بگیرید. در این روستا هم می‌توانید از اهالی سراغ درخت کهنسالی را بگیرید که در طول روزگاران مختلف سایه‌سار مردم خسته بوده است. 

۳. تپه مارلیک

۷۸ کیلومتر بالاتر از دشت توت‌فرنگی‌ها تپه‌ای باستانی خودنمایی می‌کند. پس از حدود ۱۰۰ دقیقه رانندگی به سمت شمال غربی این منطقه ییلاقی، تپه مارلیک را خواهید دید. این محوطه باستانی در اطراف سفیدرود و درون دره‌ای با نام گوهررود قرار گرفته است. قدمت این تپه و آثار به‌ جای مانده در آن به حدود سه هزار سال پیش بازمی‌گردد. این تپه آرامگاه فرمانروایان و شاهزادگان این منطقه بوده اما امروزه از آنها تنها جام طلایی مارلیک، ظروف سفالی و چند جام طلایی دیگر به جای مانده است. این ظروف شیشه‌ای و سفالی از حکومت‌های بزرگی حکایت می‌کنند که امروزه از آنها تنها خاطره‌ای دور وجود دارد. 

۴. روستای چیچال

کمی پایین‌تر از ییلاق سی دشت در میان دشت‌های سرسبز روستایی خوش منظره قرار گرفته است که باید حتما آن را از نزدیک ببینید. روستای چیچال که در جنوب غربی این منطقه ییلاقی واقع شده است با آنجا ۲۵.۳ کیلومتر فاصله دارد. برای رسیدن به این روستای تاریخی باید ۴۹ دقیقه رانندگی کنید. در مسیر این روستا هم روستاهای سیاه دشتبن، ناوه، نورالعرش و بیشه رود قرار دارند. عبور از این مسیر روح شما را تازه می‌کند و برای چند روز از حواشی زندگی خسته‌کننده شهرهای شلوغ دور می‌شوید. این روستا از جمله مناطق ییلاقی اطراف درفک به شمار می‌رود و در فصول مختلف سال مناظر دیدنی بسیار دارد. 

۵. استخرگاه

این روستا از دو طرف با حوضچه‌ها یا استخرهای بزرگی احاطه شده است؛ به همین علت هم به آن استخرگاه می‌گویند. با اینکه استخرگاه در دامنه کوهستان قرار گرفته است، همیشه آب‌وهوای معتدلی دارد. همین موضوع هم سبب شده است تا به آن لقب روستای چهار فصل را بدهند. در گوشه و کنار این روستا کلبه‌های چوبی بسیاری ساخته شده است که برای اقامت مردم و طبیعت‌گردان مناسب هستند. روستای استخرگاه با دشت توت‌فرنگی‌ها حدود ۱۱ کیلومتر فاصله دارد. اگر از منطقه ییلاقی سی دشت ۲۴ دقیقه به سمت غرب حرکت کنید منظره استخرگاه را از دور خواهید دید. طبیعت این روستا برای پیاده‌روی و عکاسی بسیار مناسب است. 

۶. غار دربند رشی

اگر کمی از ارتفاعات درفک بالا بروید غاری را خواهید دید که با نام غار دربند رشی مشهور است. قدمت این غار به حدود ۲۰۰ هزار سال پیش می‌رسد. این غار دو دهانه با فاصله ۵۰ متر از یکدیگر دارد. این غار زمانی اقامتگاه شکارچیان و انسان‌هایی بوده است که از خشم طبیعت به غارها پناه می‌برده‌اند. اگر در دهانه دربند رشی بایستید با منظره‌ای بی‌نهایت چشم‌نواز روبه‌رو خواهید شد. تماشای این منظره خستگی راه و کوهنوردی را از تن به در می‌کند. این غار با منطقه ییلاقی حدود ۲ کیلومتر فاصله دارد. به عبارتی دیگر، برای تماشای مناظر ییلاقی سی دشت از دهانه دربند رشی باید نیم ساعت پیاده‌روی کنید. 

چه زمانی به ییلاق سی دشت سفر کنیم؟

برای سفر به سی دشت باید بهترین زمان را انتخاب کنید. این ییلاق در هر یک از فصول سال زیبایی‌های خاص خود را دارد. در بهار این منطقه پر از شکوفه توت‌فرنگی می‌شود. در این فصل طراوت و تازگی همه جا را پر می‌کند و بسیاری از طبیعت‌گردان راهی اینجا می‌شوند. 

با وجود زیبایی‌های بهاری سی‌دشت، تابستان بهترین فصل برای سفر به اینجاست. معمولا تابستان مناطق شمالی کشور را با آب‌وهوایی شرجی به یاد می‌آوریم اما درباره سی‌دشت قضیه کمی فرق می‌کند. این منطقه ییلاقی در تابستان هوایی خنک و دلچسب دارد و می‌توانید از گرمای طاقت‌فرسای بقیه شهرهای ایران به این هوای خنک پناه ببرید.

این منطقه در اواسط آبان به بعد به جولانگاه پادشاه فصل‌ها تبدیل می‌شود. اگر در پاییز به دشت توت‌فرنگی‌ها سفر کنید، با مناظر مه گرفته و درختان رنگارنگ روبه‌رو خواهید شد. البته، اگر قصد سفر پاییزی دارید، نباید لباس گرم را فراموش کنید.

سی‌دشت عکس از مسعود شریفی

اقامت در سفر به سی دشت

در سفر به سی دشت می‌توانید از ۳ راه اقامت کنید. 

  1. اقامت در همین منطقه؛ یکی از خانه‌های روستایی در این منطقه را اجاره کنید. بسیاری از روستاییان این منطقه ویلا، اتاق یا خانه روستایی خود را برای چند شب به مهمانان اجاره می‌دهند. این اقامتگاه‌های روستایی آب، برق و گاز دارند و می‌توانید برای اقامتی آسوده روی آنها حساب کنید.
  2. اقامت در استخرگاه؛ در روستاهایی مانند استخرگاه اقامت کنید. اگر هوس اقامت در کلبه‌ای چوبی به سرتان زده می‌توانید با ۲۴ دقیقه رانندگی خودتان را به استخرگاه برسانید. در این روستا کلبه‌های چوبی بسیاری در اختیار مهمانان قرار می‌گیرند.
  3. اقامت در رشت؛ اگر هم به اقامت در هتل‌های مجلل علاقه دارید باید عازم رشت شوید. در رشت هتل‌های مختلف با امکانات مناسبی وجود دارند که می‌توانید یکی از آنها را رزرو کنید. برای طی مسافت تا رشت باید حدود ۹۰ دقیقه رانندگی کنید.

 

دشت توت‌فرنگی‌ها را بهشت گمشده گیلان هم می‌دانند. اگر برای سفر به این بهشت گمشده در تورهای گردشگری شرکت کنید، لذت تماشای زیبایی‌ها برایتان چندین برابر بیشتر خواهد شد. در این تورهای گروهی امکانات لازم برای صعود به ارتفاعات هم پیش‌بینی شده است. به‌ علاوه، تمام این تورها راهنمای آشنا به مسیر دارد که می‌تواند تمام شگفتی‌های این دشت سرسبز را به شما نشان بدهد. این تورهای گردشگری را می‌توانید در ایرانگرد پیدا کنید. 

آیا شما تا به حال، با تورهای طبیعت‌گردی یا به تنهایی به دشت توت‌فرنگی‌ها سفر کرده‌اید؟ اگر به این سفر رفته‌اید، لطفا برای ما و سایر همراهان ایرانگرد از تجربیات این سفر دلنشین بگویید. 

دشت و صحرا
جنگل

پیشنهاد ما: برای سفر عجله نکنید

بهترین زمان سفر: اردیبهشت
برای سفر به سی دشت بهتر است تا اردیبهشت دست نگه دارید.
اولین نفری باشید که نقد و بررسی می‌کنید
تورهای سی دشت
متاسفانه توری برای سی دشت پیدا نکردیم:(
بقیه تورها را ببینید یا برای تورهای این مقصد هشدار ثبت کنید.

مجری تور هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
ویلا، آپارتمان و هتل های سی دشت و اطراف آن
متاسفانه در این مقصد اقامتگاهی برای نمایش نداریم ^_^
با ثبت درخواست رزرو میتوانیم در اسرع وقت در این مقصد یا نزدیک به آن اقامتگاهی برایتان پیدا کنیم.

صاحب اقامتگاه هستید؟ به ایرانگرد بپیوندید.
نقد و بررسی
نقد و بررسی سی دشت
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
پرسش و پاسخ
پاسخ پرسش‌های خود را از مشاوران آشنا به منطقه بگیرید.
سوال جدیدی بپرسید
امتیاز 0 از 5 / 0 امتیاز
سهولت دسترسی
پوشش اینترنت
حمل و نقل عمومی
سطح امکانات
تمیزی مقصد
آیا این صفحه برای شما مفید بود؟